Search

A FIELD GUIDE TO GETTING LOST VOL.2
12 – 15.09.2019
Σινεμά Άνεσις, Αίγινα
Εγκαίνια: Πέμπτη 12.09.2019, 20.00


Ο θερινός κινηματογράφος Άνεσις φιλοξενεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την ομαδική έκθεση A Field Guide to Getting Lost Vol.2’. Σαν αποχαιρετισμός στο καλοκαίρι τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών συναντιούνται στον υπαίθριο χώρο του κινηματογράφου για τέσσερις μέρες.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά έκθεση του πιλοτικού προγράμματος ‘A Field Guide to Getting Lost’, μιας καλλιτεχνικής και ερευνητικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε με τη μορφή εικαστικής έκθεσης το καλοκαίρι του 2018. Ο τίτλος αποτίνει φόρο τιμής στο ομώνυμο βιβλίο της Rebecca Solnit. Μέσα από μια σειρά αυτοβιογραφικών δοκιμίων, η Solnit μιλά για την αβεβαιότητα, την απώλεια, το ταξίδι, και τη σημαντικότητα της αφήγησης, ως πυξίδα για να βρει κανείς τον εαυτό του, ή, εξίσου, να χαθεί.

Οι προσωπικές στιγμές ασάφειας και αμφιταλάντευσης συνιστούν την αφετηρία τόσο για την παραγωγή των έργων, όσο και για την ίδια την αφήγησή τους. Η έκθεση περιηγείται στο μεταιχμιακό χώρο της περιπλάνησης του καλλιτέχνη και σε καταστάσεις όπου εκείνος/η ‘νιώθει χαμένος/η’, ‘έχει χαθεί’, ‘δεν γνωρίζει’. Σε αυτούς τους ασύνορους τόπους στερεώνονται οι σκέψεις, οι ιχνηλατήσεις και εξιστορήσεις των συμμετεχόντων. Η υπάρχουσα συνθήκη, δηλαδή η κατάσταση ημι-λειτουργίας του κινηματογράφου,  ενεργοποιεί τα έργα. Βίντεο, ντοκιμαντέρ, φωτογραφία, ηχητικά έργα και εγκαταστάσεις, με τη σειρά τους, μοιάζουν να επαναπροσδιορίζουν τον χώρο που τα φιλοξενεί.

Τα έργα που θα προβληθούν είναι τα ακόλουθα:

Dark Vein των Στρατή Βογιατζή & Γιώργου Σαμαντά (Caravan Project). Παραγωγή: Inter Alia, 2019
Sending Prayers to Mars του Mustafa Boğa, 2018
Νείλος της Μαρίας Νικηφοράκη, 2019
Δούρειο Ύφος της Εύας Γιαννακοπούλου, 2016
Maesmak του Γιώργου Σαλαμέ, 2008Οι ώρες προβολής τους θα ανακοινωθούν σύντομα

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Aegina Fistiki Fest, της 11ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

Συμμετέχουν: Αλέξης Βασιλικός, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Στρατής Βογιατζής, Mustafa Boğa,Εύα Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Καμπράνη, Ισμήνη Κινγκ, Μαρία Νικηφοράκη, Ingrid Pumayalla, Γιώργος Σαλαμέ, Γιώργος Σαμαντάς, Μελίνα Φακίτσα Mosland, Αμαλία Χαρικιοπούλου, Ζωή Χατζηγιαννάκη

Επιμέλεια: Χριστίνα Δηλάρη, Αμαλία ΧαρικιοπούλουΕγκαίνια: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 20.00
Διάρκεια: 12 – 15 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 19.00 – 22.00
Σινεμά Άνεσις: Αίαντος & Αιάκου, 180 10 Αίγινα

Είσοδος ελεύθερη

Υπό την Αιγίδα του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ) και με την υποστήριξη της Inter Alia
Σχετικά με την πρωτοβουλία A Field Guide to Getting Lost:

Το A Field Guide to Getting Lost είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διερευνά την αβεβαιότητα και την περιπλάνηση μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, με σκοπό να αναιρέσει πρότυπα και τυπολογίες που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας. Επιτόπιες δράσεις, εφήμερες εγκαταστάσεις, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια ενθαρρύνονται μέσα από τη σύμπραξη εικαστικών, κινηματογραφιστών, συγγραφέων και άλλων ερευνητών.

Η εικαστική και ερευνητική αυτή πρωτοβουλία αναδύθηκε με την υλοποίηση της ομότιτλης ομαδικής έκθεσης, το καλοκαίρι του 2018 στο TAF / the art foundation (Αθήνα) σε επιμέλεια της Ισμήνης Κινγκ και της Αμαλίας Χαρικιοπούλου. Παράλληλα με τα τελικά έργα, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό @afieldguidetogetting στο Instagram ως ένα ιδιότυπο online residency για να μοιραστούν στιγμιότυπα από την προσωπική τους έρευνα.  Το διαδικτυακό αυτό εργαλείο συνεχίζει να εξελίσσεται, ακολουθώντας τη λογική της πρόσκλησης – πρόκλησης, με τη διαδοχική φιλοξενία διαφορετικών καλλιτεχνών.
Σήμερα, το πρόγραμμα συντονίζουν η Χριστίνα Δηλάρη (μουσειολόγος) και η Αμαλία Χαρικιοπούλου (εικαστικός, επικοινωνιολόγος).

 

Ημερ. δημοσίευσης: 08-09-2019

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Tags: έκθεση