Search

Τη δική της συνταγή για Γεμιστά, ψημένα στον ξυλόφουρνο των Αγίων Ασωμάτων, μας έδωσε η εκπαιδευτικός κ. Αννίτα Λεούση Χαρτοφύλακα:

Γεμιστά με σταφίδες, κουκουνάρι και πλιγούρι


Υλικά

6 ντομάτες
5 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης
3 κομμένες πατάτες
9 περίπου κουταλιές της σούπας ρύζι για γεμιστά (της εταιρείας Agrino το φάνσυ)
2-3 κουταλιές πλιγούρι
3 μεγάλα κρεμμύδια  ψιλοκομμένα.
Την μισή της συσκευασίας κουκουνάρι (2 κουταλιές)
Μαύρες και ξανθές σταφίδες ,περίπου 3 κουταλιές.
Μισό ματσάκι  μαϊντανό, δυόσμο και βασιλικό.
Τριμμένη φρυγανιά
Ένα μικρό πελτέ
Λάδι, αλατοπίπερο και αν έχουμε herbes de Provence (θρούμπι, ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι, δεντρολίβανο τα βασικά συστατικά του)
Αν θέλετε λίγη κανέλα σκόνη και δύο σκελίδες σκόρδο.



Προετοιμασία.

Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις  πιπεριές και τις ντομάτες .Για τις ντομάτες  χρησιμοποιώ το σκουπ του παγωτού  για ευκολία.



Στο μίξερ πολτοποιώ την ψίχα από τις ντομάτες και μία κουταλιά πελτέ.

Το κουκουνάρι το ζεσταίνω σ’ ένα μικρό τηγανάκι για να βγάλει το άρωμα του.

Γέμιση.

Σοτάρω σε λίγο λάδι τα κρεμμύδια και  το ρύζι με το πλιγούρι.

Ρίχνω την μισή ψίχα  στη γέμιση. Μετά τις σταφίδες, κουκουνάρι, αλατοπίπερο, μπαχαρικά και αρωματικά. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πιουν τα υγρά.



Τα αφήνω να κρυώσουν.

Με ένα πιρούνι τρυπώ εξωτερικά δύο φορές  τον πάτο στις ντομάτες και στις πιπεριές για να πιουν τα υγρά του ταψιού.

Γεμίζω τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντας και λίγο περιθώριο γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Βάζω τις  πατάτες στο ταψί.

Τα περιχύνω με την υπόλοιπη μισή ψίχα από τις ντομάτες, λάδι και λίγη τριμμένη φρυγανιά.



Το ψήσιμο έγινε στον  ξυλόφουρνο Νιάτση στους Αγίους Ασωμάτους, στο παλιό παραδοσιακό αλουμινένιο ταψί της μαμάς.



Σερβίρεται με το  τοπικό τυρί γκερεμέζι, το τελευταίο για φέτος.

Καλή σας όρεξη.

Αννίτα Λεούση-Χαρτοφύλακα



Ημερ. δημοσίευσης: 22-09-2019

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή