Search

της Λένας Μαρίνη

Να ‘μαστε και πάλι εδώ! Το “Αιγινήτικο Φως” ξαναλάμπει και υπόσχεται όπως δηλώνουν οι συντελεστές του, Νέλλη Πετροπούλου και Θεοδώρα Σπυριδάκη, να ξεκινήσει ένα ταξίδι στην ενημέρωση, με πυξίδα τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Μια υπέροχη είδηση πραγματικά!
Μιλώντας για αυτό το νέο ξεκίνημα με την Νέλλη, μεταξύ τύρου και αχλαδίου, μου πρότεινε να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις συνταγές που φτιάχνω στην κουζίνα μου. Αποδέχθηκα όπως ήταν φυσικό με πολύ πολύ χαρά. Όσοι με ξέρουν και έχουν δοκιμάσει … κάτι από τα χεράκια μου ήδη γνωρίζουν ότι σχεδόν ποτέ δεν θα φας το ίδιο πιάτο δεύτερη φορά. Είναι κάτι σαν μια προσωπική πρόκληση που με ...καταδιώκει χρόνια τώρα και κάθε φορά πειράζω λίγο μια συνταγή ώστε να δημιουργώ κάτι νέο. Άσε που η τρέλα μου αυτή δεν έχει σύνορα. Την μια μέρα μπορεί στην κατσαρόλα μου να σιγοβράζει ένας παριζιάνικος κόκορας κρασάτος και την άλλη ινδονησιακό μοσχαράκι ρεντάνγκ!
Οκ λοιπόν, είπα να γράψω μια συνταγή. Αλλά ποια; Με τι κριτήριο να διαλέξω;
Άρχισα να προβληματίζομαι αλλά όχι για πολύ αφού προχθές καθώς πότιζα τον λαχανόκηπό μου και συγκόμιζα τα καλούδια του ήρθε στο νου μου η ιδέα μιας πράσινης εκδοχής, της πολυαγαπημένης μου κις. Σπανάκι φρέσκο, βιολογικό, από το μποστάνι μου, διότι εκτός των άλλων το ...παίζω και επίμονος κηπουρός!
Ξέρω ότι αυτή η συνταγή δεν μας πάει και πολύ μακριά. Μια απλή σπανακόπιτα είναι! Σιγά το πράγμα! Ε,  μην τρομάξετε με τη τρέλα μου και σας χάσω από το πρώτο επεισόδιο!


Ένα πράσινο κις


Για την βάση της τάρτας:


2 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
160 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους
1 αυγό
¼  φλυτζάνι νερό κρύο


Αναμιγνύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και το αλάτι, τα ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής και τα χτυπάμε με το αυγό και το κρύο βούτυρο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό σταδιακά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Αφαιρούμε την ζύμη από το κάδο, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε να ...ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ⅓ και ⅔ και βάζουμε το μεγάλο κομμάτι ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και το ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη. Τοποθετούμε σε ταρτιέρα και ψήνουμε για 15-20’ μέχρι η ζύμη μας να ροδίσει ελαφρά.


Για την γέμιση :


150 γρ φρέσκο σπανάκι
100 γρ σέσκουλα
2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Λίγο ελαιόλαδο
4-5 κυβάκια βούτυρο
2 αυγά
200 γρ κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζάνι γκούντα τριμμένη
½ φλιτζάνι γκράνα τριμμένη
Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο


Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σπανάκι και το σέσκουλο μέχρι να μαραθούν λίγο αλλά να μην χάσουν το πράσινο χρώμα τους. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Τα τοποθετούμε σε σουρωτό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ξανά λίγο λάδι στο τηγάνι μας και σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα τρία είδη τυριών, αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα, ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα στην προψημένη βάση της τάρτας μας και προσθέτουμε μερικά μικρά κυβάκια βούτυρο.
Τοποθετούμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 170 βαθμούς. Προσωπικά μου αρέσει να σκεπάζω ελαφρά την τάρτα μου και φτιάχνω ένα “πλέγμα” από λωρίδες ζύμης αφού την έχω ανοίξει σε φύλο.


Καλή σας επιτυχία!

Ημερ. δημοσίευσης: 01-03-2020

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή