Search

2/6/2020


Το παρακάτω σημείωμα γράφτηκε με αφορμή την πρωτοβουλία ‘Αίγινα Καθαρή από 5G’


Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να παρατηρεί κανείς τη διάδοση εντελώς αστήρικτων θέσεων που αγγίζουν τα όρια της συνωμοσιολογίας και την κινητοποίηση πολιτών με μοχλό την ημιμάθεια (ή και την παντελή άγνοια) και την επιφυλακτικότητα που δικαιολογημένα ή όχι προκαλείται στο κοινό από κάθε καινοτομία.

Οι εκπομπές της τεχνολογίας 5G στο επίπεδο του base station είναι της τάξης των τριών (3) Watts και στο επίπεδο της φορητής συσκευής (κινητό, laptop κλπ) είναι ακόμη και κάτω από το ένα (1) Watt.

Οι προδιαγραφές που ακολουθούν οι εκπομπές της τεχνολογία 5G βρίσκονται σε επίπεδο που δεν φτάνει καν το 50% των σχετικών διεθνών ορίων.

Η τεχνολογία 5G πέρα από τις εντελώς αστήρικτες επιφυλάξεις και τους διάφορους ‘πολέμιους’ έχει να αντιμετωπίσει και την υφέρπουσα εχθρότητα της Δύσης (κυρίως των υπερατλαντικών μας ‘φίλων’) απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη και τα σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα των Ανατολικών (Κίνα, Κορέα, Ινδονησία).

Το εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιεί η τεχνολογία 5G ανήκει στις μη ιονίζουσες εκπομπές οι οποίες δεν έχουν διαπερατότητα σε ζώντες ιστούς ούτε έχει επιστημονικά παρατηρηθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη.
Τόσο για τις πρώιμες τεχνολογίες 3G/4G όσο και για την 5G για τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και παρά τις εκατοντάδες σχετικές μελέτες δεν υπάρχει κανένα επιστημονικά αποδεκτό εύρημα που να συνηγορεί στην ανάκληση ευρέως διαδεδομένων τεχνολογιών λόγω πρόκλησης βλαβών στον ανθρώπινο ή σε άλλους οργανισμούς.

Αρκεί να βγει κάποιος στο φως του ήλιου για να λουστεί με μια μεγάλη ποικιλία ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών και δεν χρειάζεται καν αυτό αφού κάθε στιγμή το σώμα μας δέχεται -εκτός της σταθερής κοσμικής ακτινοβολίας- διαφόρων ειδών ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές. Σε αυτή την ‘έκθεση’ υπήρξε στα πρωταρχικά του στάδια το ανθρώπινο σώμα και σε αυτές τις συνθήκες αναπτύχθηκε για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο εξέλιξης.

Η ποιότητα της ζωής όλων μας και η ελευθερία μας εξαρτάται από την πολλαπλότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στις κοινότητες του πλανήτη και την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας. Στην κατεύθυνση αυτή αλλά και σε πάρα πολλές άλλες (τηλεϊατρική, βασική επιστημονική έρευνα, μετάθεση επικίνδυνων εργασιών στις μηχανές, πλοήγηση, πρόσβαση σε κάθε μορφή τέχνης, εξερεύνηση κλπ κλπ) η ανθρωπότητα βοηθήθηκε με τη χρήση μεγάλης ποικιλίας τεχνολογιών μεταξύ των οποίων και οι τηλεπικοινωνιακές.

Είναι κρίμα και δεν μπορεί  καθόλου να δικαιολογηθούν κάποιοι που ακόμη και σήμερα - ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τις καλές ή όχι προθέσεις τους- λειτουργούν, επενδύοντας στον φόβο, ως σύγχρονοι Λουδίτες.

Για το ζήτημα αυτό οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν με μεγάλη σαφήνεια τοποθετηθεί με δύο απαντήσεις στις 13 και στις 29 Οκτωβρίου 2017, οι οποίες είναι διαθέσιμες στον καθένα εδώ:

Reply1: http://www.5gappeal.eu/wp-content/uploads/2018/06/reply_ryan.pdf
Reply2: http://www.5gappeal.eu/wp-content/uploads/2018/06/reply_vinciunas.pdf

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και ζητώ συγγνώμη για το ίσως έντονο ύφος,

Θανάσης Κοντονάτσιος
Μηχανικός Πληροφορικής – ΜαθηματικόςΗμερ. δημοσίευσης: 02-06-2020

Κατηγορία(ες): ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Tags: 5G