Search

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9/9/2020 του Δήμου Αίγινας,  τα παρακάτω θέματα  με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους:

Δημοτικό συμβούλιο Αίγινας της 9/9/2020

Προ ημερησίας διάταξης

  • Σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων.


Βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων εν καιρώ πανδημίας.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο που παρά τις προσπάθειες να καθησυχάσει τη λαϊκή οικογένεια και τους νέους, δημιουργεί ερωτηματικά.

Όσο και αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Μέ ευθύνη και του Δήμου Αίγινας, οι εκπαιδευτικοί του νησιού επανήλθαν στα σχολεία για να τα προετοιμάσουν, την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη, ωστόσο το προσωπικό καθαριότητας δεν είχε προσληφθεί και δεν βρίσκονταν στη θέση του.

 Τη Δευτέρα  7 Σεπτέμβρη- μετά από μία εβδομάδα, παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στα σχολεία, προσπαθώντας με τις λιγοστές ώρες (και κατ’ επέκταση και απολαβές) να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής στους σχολικούς χώρους.

 Στα περισσότερα σχολεία (αν όχι σε όλα) η καθαριότητα των τάξεων θα γίνεται μετά το πέρας των μαθημάτων και μάλιστα όχι επί του συνόλου των τάξεων αλλά περιοδικά, καθώς οι υπάλληλοι επιφορτίζονται με συγκεκριμένο αριθμό αιθουσών σε εβδομαδιαία βάση.

Έτσι, δεν είναι δυνατόν μία τρίωρη απασχόληση του υπαλλήλου να φέρει εις πέρας την καθαριότητα επί του συνόλου των αιθουσών, όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν καταβάλει.

Η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή που επιβάλλεται από όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα η μέγιστη επιμελής καθαριότητα καθ’όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Καταλαβαίνετε ότι με κανένα τρόπο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αίγινας δεν μπορούν να επιφορτιστούν με μία επιπλέον υποχρέωση, αυτής της καθαριότητας και της απολύμανσης .

Επιπλέον δεν μπορεί η λύση να βρίσκεται στα ελαστικά ωράρια εργασίας των υπαλλήλων καθαρισμού, στις μειωμένες συμβάσεις, στους μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες ενός εργαζομένου.

Ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να πιέσει την κεντρική διοίκηση για μόνιμη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας πλήρους ωραρίου, το οποίο θα βρίσκονται από το πρωί στα σχολεία.

Ας μην ξεχνάμε πως εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε νόμο που αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

  • Σχετικά με τον παιδικό σταθμό Χλόης :


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωσε το άνοιγμα των παιδικών σταθμών της χώρας την 1η Σεπτέμβρη, «παίζοντας» με την αγωνία χιλιάδων γονέων, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα τους, με εξάρσεις  υπερηφάνειας για τα διάφορα κουπόνια voucher και την αύξηση των μαθητών που θα φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς.

Φυσικά η πραγματικότητα την διαψεύδει καθώς χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών είτε επειδή δεν επαρκούν οι δομές είτε επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Κατ’ αναλογία ο μοναδικός Δημόσιος Παιδικός σταθμός της Χλόης στην Αίγινα μπορεί να φιλοξενήσει έως 40 παιδιά τα οποία προβλέπεται να τοποθετηθούν 20 ανά αίθουσα, με αποτέλεσμα αρκετά να μείνουν εκτός δομής.

Ρωτάμε:

Πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν και πόσες έγιναν αποδεκτές ως βάσιμες.

  1. Σχετικά με τον παιδίατρο


Βάσει του άρθρου 9 του κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση ανά δεκαπενθήμερο από παιδίατρο καθώς και να τηρείται φάκελος υγείας για το κάθε παιδί.

Ρωτάμε αν υπάρχει πρόσληψη παιδιάτρου στον παιδικό σταθμό.

  • Σχετικά με την στελέχωση του κέντρου υγείας


Πολλές φορές έχουμε επαναλάβει στο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο Δήμος της Αίγινας να μεριμνήσει για να στελεχωθεί επαρκώς το Κέντρο υγείας, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα, που η πανδημία θα βρίσκεται στο προσκήνιο και η μετακίνηση των συντοπιτών μας στην πρωτεύουσα για διάφορες ιατρικές πράξεις, θα είναι όχι απλώς δύσκολη αλλά και απαγορευτική για αρκετούς από αυτούς.

Μάλιστα ερχόμαστε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη παιδιάτρου. Θεωρούμε τουλάχιστον αδιανόητο τον 21ο αιώνα να υπάρχει περιοχή στην πατρίδα μας στην οποία η έλλειψη παιδιάτρου, να υποχρεώνει τους γονείς να μεταφέρουν σε άλλη πόλη το παιδί τους για διάγνωση και θεραπεία αν χρειαστεί.

Επαναλαμβάνουμε οτι η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια, που έχουμε πληροφορίες ότι πολλές φορές γονείς για να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς δανείζονται χρήματα.

Ρωτάμε λοιπόν τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για την στελέχωση του κέντρου υγείας και την κάλυψη επειγόντως της θέσης του παιδιάτρου.

  • Σχετικά με την μεταφορά των μαθητών.


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σχετικά με την μεταφορά των μαθητών,  προς και από τις σχολικές μονάδες, και σκεπτόμενοι ότι η πανδημία είναι παρούσα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Την προηγούμενη σχολική περίοδο και όσο λειτουργούσαν τα σχολεία, τα λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές,  έκαναν έξω από τις προβλεπόμενες διατάξεις και μεταφορά πολιτών,  και μάλιστα  η μεταφορά των μαθητών γινότανε σε ώρες που δεν ακολουθούσε  το σχολικό ωράριο.

Δηλαδή μαθητές πήγαιναν  πολύ πρωί στο σχολείο τους, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μαθητές να περιμένουν εκτός του σχολείου τους, ενώ σε άλλες οι εκπαιδευτικοί τους υποδέχονταν εκτός σχολικού ωραρίου.

Αποτέλεσμα αυτού, το χρονικό διάστημα  μέχρι την έναρξη των μαθημάτων να είναι μεγάλο και να δημιουργείται κόπωση στους μαθητές.

Το ίδιο συνέβαινε και κατά την αναχώρηση των μαθητών, όπου αυτοί παρέμεναν  για αρκετό χρονικό διάστημα στη στάση κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Την εποχή αυτή που άρχισε δειλά η επαναλειτουργία των σχολείων οι μαθητές πρέπει να έχουν όχι μόνο την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία μεταφορά, αλλά και να διασφαλίζονται όλα τα υγειονομικά  μέτρα που προβλέπονται.

Ακόμα τα δρομολόγια πρέπει να είναι τέτοια που να μην επιτρέπουν στους μαθητές να συγχρωτίζονται σε χώρους εκτός ωρών μαθημάτων.

Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό , γιατί αυτή τη δύσκολη στιγμή με τόσο υψηλή ανεργία δεν δύναται ο γονιός να αγωνιά για τη μεταφορά του παιδιού του είτε με ιδιωτικά  μέσα, είτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ρωτάμε λοιπόν ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή  προκειμένου να θεραπεύσει την προηγούμενη κατάσταση.Ημερ. δημοσίευσης: 11-09-2020

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ->ΠΑΙΔΕΙΑ

Tags: Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας