Search

Δυναμικά παρούσα στο ραντεβού της θέλησε να είναι η Ομάδα Γαστρονομίας της 12ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας. που σήμερα Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου θα ήταν και η ημέρα της γαστρονομίας, ως είθισται να είναι το κάθε Σάββατο της μεγάλης γιορτής του νησιού μας.
Αφού όμως ο Covid 19 ματαίωσε τις δημόσιες εκδηλώσεις όπως και την 12η Γιορτή Φιστικιού, η Ομάδα Γαστρονομίας με την υποστήριξη του  Συλλόγου Φίλων Fistiki Fest, αποφάσισαν αυτό το Σάββατο να συναντηθούμε έστω διαδικτυακά και να μας παρουσιάσουν 4 ιδιαίτερες συνταγές από γνωστούς σεφ του νησιού, μέλη του Συλλόγου και της Ομάδας.
Σαν να μας κάνουν το τραπέζι: πρώτο πιάτο, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο.
Μια γευστική έκπληξη από την Ομάδα Γαστρονομίας, που προμηνύει δημιουργική γαστρονομική σκηνή για την επόμενη Γιορτή Φιστικιού Αίγινας το 2021.
Ακολουθούν οι συνταγές, πάντα εμπνευσμένες από το φιστίκι Αιγίνης:


Παναγιώτης Μπέσης
Πρώτο Πιάτο
Σεβίτσε το Αιγινήτικο




Υλικά

1 ψάρι φρέσκο [εμείς χρησιμοποιήσαμε λίτσενα, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαβράκι]

Χυμός και ξύσμα από 3-4 λάιμ

3-4 τοματίνια ψιλοκομμένα

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λευκό κρεμμύδι ροδέλες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλιά της σούπας φιστικέλαιο

Πίκλα φιστικιού ψιλοκομμένη και ολόκληρη

Λίγα φύλλα ρόκα

Αλάτι - Πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε σχολαστικά το ψάρι από τα κόκαλα και το δέρμα του και το κόβουμε σε κύβους, μέγεθος ζαριού.
Το μαρινάρουμε στον χυμό και το ξύσμα του λαίμ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη για 10 - 12 λεπτά.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πίκλα φιστικιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα τοματίνια και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε το μείγμα στο πιάτο με όλα τα υγρά του και γαρνίρουμε με τα φύλλα της ρόκας με λίγες ολόκληρες πίκλες φιστικιού και το ραντίζουμε με το φιστικέλαιο.


Βασίλης Λαζαρου

Σαλάτα

Πικάντικη γαριδοσαλάτα με αλμύρο παστέλι φιστικιού



Υλικά

20 γαρίδες Νο 3

2 -3 κουτ. της σούπας μαγιονέζα

1 μέτρια πιπεριά φλωρίνης

6-7 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

1/2 σκελίδα σκόρδο

4-5 κρεμμιδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, το πράσινο μέρος

1-2 κουτ. του γλυκού tabasco

1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό

Μαύρο πιπέρι

Ροζ πιπέρι

Ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

4-4 τοματίνια

Φύλλα από διαφορετικά πράσινα λαχανικά

Για το αλμυρό παστέλι φιστικιού

Ψημένα, αλμυρά φιστίκια Αιγίνης

Παρμεζάνα ψιλοτριμμένενη

Εκτέλεση

Βουτάμε τις γαρίδες ολόκληρες σε βραστό νερό και τις αφήνουμε για 3 -4 λεπτά. Αμέσως μετά τις βουτάμε σε μία Μπασίνα με κρύο νερό και πάγο για να σταματήσουμε τον βρασμό. Αφού κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε, όπως και τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτοντας την μαγιονέζα, το tabasco, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα πιπέρια. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους.

Για το αλμυρό παστέλι φιστικιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε υψηλούς βαθμούς Σε ένα ταψάκι απλώνουμε λαδόκολλα, πάνω στην λαδόκολλα τοποθετούμε ένα τσέρκι, ανάλογα την διάμετρο που επιθυμούμε να έχει το παστέλι μας. Εσωτερικά γεμίζουμε το τσέρκι με φιστίκια και πάνω από τα φιστίκια, καλύπτουμε την επιφάνεια τους με ψιλοτριμμένο τυρί από Αιγινήτικο κεφαλοτύρι και ψήνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό το αφαιρούμε από το τσέρκι με την βοήθεια ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά μέχρι να γίνει τραγανό.
Για να σερβίρουμε την σαλάτα μας, τοποθετούμε στο πιάτο το τσέρκι και το γεμίζουμε με το αρχικό μείγμα της σαλάτας. Αφαιρούμε το τσέρκι και στο πάνω μέρος τοποθετούμε το παστέλι. Γαρνίρουμε το πιάτο μας με τα φύλλα από τα πράσινα λαχανικά, με τα τοματίνια και τελειώνουμε ραντίζοντας την σαλάτα με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Σωζία Μαρτή

Κυρίως Πιάτο

Καλαμάρι με Αιγινήτικο Πέστο Φιστικιού


Υλικά

Καλαμάρι κομμένο σε λωρίδες [τα καλαμάρια όπως και τα ψάρια του Σαρωνικού είναι τα νοστιμότερα]

Ελαιόλαδο

Λευκό ξηρό κρασί

Για το Πέστο Φιστικιού

2 φλυτζάνια του τσαγιού φυλλαράκια Βασιλικού

3 κουταλιές της σούπας φιστίκι Αιγίνης

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι Αιγίνης ψιλοτριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχίζουμε την παρασκευή φτιάχνοντας το πέστο φιστικιού. Βάζουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, 3 κουταλιές της σούπας νερό και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, το κεφαλοτύρι Αιγίνης, τα Φιστίκια Αιγίνης, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Στην συνέχεια σε αντικολητικό τηγάνι σωτάρουμε τις λωρίδες καλαμαριού με λίγο ελαιόλαδο, το σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε το πέστο φιστικιού. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και σερβίρουμε το μείγμα μας στο πιάτο. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και τοματίνια. Μπορούμε να το συνοδέψουμε τηγανιτά πατατάκια.


Ράνια Κορναράκη- Πετρά, Αγγελική Στουραίτη - Σαίνη, Ελένη Κουνελάκη



Επιδόρπιο

Δροσερό γλυκό ψυγείου με ανθότυρο Αιγίνης, μέλι Αιγίνης και φιστίκι Αιγίνης


Υλικά


100 γρ φιστίκι Αιγίνης χωρισμένο σε τρία μέρη

200 γρ. φιστικάτα μπισκότα

80 γρ. βούτυρο λιωμένο

1κλ. ανθότυρο Αιγίνης

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

100 γρ.μέλι Αιγίνης

3 αυγά

1/2 κουταλάκι  του γλυκού μαστίχα


Εκτέλεση

Τρίβουμε τα μπισκότα και τα αναμιγνύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ένα μέρος φιστίκι Αιγίνης. Σε τσέρκι 25 -30 εκ. [που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα ταψάκι] τοποθετούμε σαν βάση, το μείγμα. Στην συνέχεια αναμειγνύουμε στο μίξερ το ανθότυρο, το μέλι, την ζάχαρη, την μαστίχα, το δεύτερο μέρος φιστίκι Αιγίνης και προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά. Απλώνουμε την κρέμα στο τσέρκι και ψήνουμε στους 170 C για περίπου μισή ώρα. Αφού κρυώσει το γλυκό μας, το ξεφορμάρουμε προσεχτικά και πριν το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με μέλι και το τρίτο μέρος φιστίκι Αιγίνης.


Ευχαριστούμε τον κον Παναγιώτη Μπέση και την σύζυγο του κα
Ελένη Κούτσου για την φιλοξενία τους στην Καβουρόπετρα.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τις συνταγές είναι από Φώτης Αρτοποιείο - Catering, Μελισσοκομία Παναγιωταρά, Philippos Hellenic Goods, Παντοπωλείο Πετρά, Pistache - ταβέρνα Νόντας.
Drone video Γιώργος Πέππας
Δημιουργία Φωτογραφία και τέχνη
Σκηνοθεσία-κάμερα- μοντάζ Ανέστης Καρνέζος




Ημερ. δημοσίευσης: 19-09-2020

Κατηγορία(ες):

Tags: Fistiki Fest, συνταγή, ομάδα γαστρονομίας