Search

Όνειρο, επιθυμία, ελπίδα; Θέτουμε το ερώτημα αυτό γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται μπροστά στα 200χρονα της Επανάστασης για την Αίγινα τον επόμενο χρόνο.

Όπως ξέρουμε το Καποδιστριακό Αρχείο της Αίγινας αποτελεί πολύτιμο και μοναδικής αξίας αλλά ανεκμετάλλευτο θησαυρό. Τεκμήριο για την απαρχή ελεύθερης διακυβέρνησης στον ελληνικό χώρο. Μαρτυρία γραπτή για την πρώτη εκείνη περίοδο δημιουργίας και λειτουργίας ελεύθερου κρατικού μηχανισμού στο πρώτο ελεύθερο μικρό μέρος της χώρας, λειτουργία που πραγματοποιήθηκε εδώ, σε αυτό το νησί της Αίγινας. Ας θυμηθούμε πώς η ελεύθερη Ελλάδα το 1828 περιλάμβανε μόλις τις Β. Σποράδες την Αττική και την Βοιωτία τα νησιά του Σαρωνικού και τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, η οποία τότε βρισκόταν υπό την κατοχή του Ιμπραήμ και σε κατάσταση πανδημίας.

Για την Αίγινα πρόκειται μαζί με τα περίφημα Καποδιστριακά κτίρια, για το βασικό επιχείρημα της αναγνώρισης της ως Ιστορικής Πρωτεύουσας του Νέου Κράτους. Από όσα γνωρίζουμε, για πολλά χρόνια το Καποδιστριακό Αρχείο φυλάσσονταν εκεί όπου επαρήχθη, δηλαδή στο κτίριο του Κυβερνείου από ειδική αρχειονόμο των Γ.Α.Κ. Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, το αρχείο το οποίο δεν είχε ταξινομηθεί αρκετά , ώστε τότε να ανοίξει στους ερευνητές. Διεσώθη δε και μεταφέρθηκε από τα Γ.Α.Κ. με προσωπική παρέμβαση της σημερινής διευθύντριας Α.Παππά και του πρώην διευθυντή, καθηγητή Ιστορίας, Ν. Καραπιδάκη, στελέχους της Εφορίας των Γ.Α.Κ.

Η σημερινή επιτροπή για τα 200χρονα της Επανάστασης του 21 στην Αίγινα, έχει ήδη διορίσει δύο σημαίνοντα μέλη της για να έρθουν σε επαφή με τα Γ.Α.Κ. Πρόκειται για τον διευθυντή του Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας που τόσα χρόνια διασφαλίζει την πραγματοποίησή του στο νησί με σταθερή επιτυχία. Όμως ο Γ. Καλόφωνος έχει και την ιδιότητα του ιστορικού ερευνητή με ειδικότητα στο Βυζάντιο, γεγονός λιγότερο γνωστό. Το δεύτερο πρόσωπο είναι η αναγνωρισμένη καλλιτέχνης Βένια Δημητρακοπούλου γλύπτρια. Ελπίζουμε πως το παραπάνω δίδυμο  θα πετύχει ό,τι καλύτερο για την Αίγινα.

Δεν θα ξεχάσουμε να σημειώσουμε πως ο νέος και σημερινός δήμαρχος Γ. Ζορμπάς, έχει δώσει μεγάλη προτεραιότητα στο θέμα των 200χρονων του 1821 διορίζοντας επιλεγμένη σχετική επιτροπή. Επίσης κινητοποίησε δραστικά τον δήμο με την ευκαιρία της επίσκεψης της Γ. Αγγελοπούλου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής στο Ορφανοτροφείο Καποδίστρια. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία της Επιτροπής των 200χρονων του 21 στην Αίγινα με την Ε.Λ.Λ.Ε.Τ. Αίγινας για την διοργάνωση έκθεσης εκπαιδευτικού αρχειακού υλικού με θέμα την πρωτοπορία της Αίγινας ως Πρώτης Εκπαιδευτικής Πρωτεύουσας στον χώρο του Ορφανοτροφείου. Έχουμε ήδη τονίσει σε προηγούμενο σημείωμα την ύπαρξη ευρύτερων δυνάμεων στο νησί που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής 21 Αίγινας.

Υπάρχει λοιπόν, δυναμικό από την ίδια την Αίγινα, για παράδειγμα τους συλλόγους γυναικών και το Λαογραφικό, όπως και από εκείνους που την διάλεξαν για ιδιαιτέρα πατρίδα. Μήπως υπάρχει η πιθανότητα σύντομα να γίνει η Αίγινα τόπος φιλοξενίας ιστορικών ερευνητών για το συγκεκριμένο Ιστορικό Καποδιστριακό Αρχείο;


Αλέξης Κράους - Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας

Ημερ. δημοσίευσης: 16-10-2020

Κατηγορία(ες): ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Tags: Αίγινα 1821