Λοιπόν, το πρώτο μπιφτέκι φτιαγμένο με κρέας καλλιεργημένο σε επιστημονικό εργαστήριο, είναι γεγονός. Για να φτιάξουν το κρέας, οι ερευνητές πήραν βλαστικά κύτταρα από τον μυικό ιστό μίας αγελάδας, τα καλλιέργησαν και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριό τους, και αρχικά τα μετέτρεψαν σε μικρές μυικές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, τα ένωσαν σε μορφή «πέλετ» που καταψύχθηκαν και τα οποία, όταν ξεπαγώνουν, ενώνονται σε μεγαλύτερα κομμάτια για να δημιουργήσουν τελικά το μπέργκερ που θα ψηθεί.Στην αρχή, μάλιστα, το βλαστό-κρέας είναι άσπρο, και σιγά-σιγά ροδίζει με προσθήκη χρωστικής από παπαρούνα. Πάμε παρακάτω: το δοκίμασαν αυτό το πράγμα με κάθε επισημότητα δυο γευσιγνώστες στο Λονδίνο. Το μπέργκερ ετοίμασε ένας σεφ από την Κορνουάλη και οι ειδικοί το δοκίμασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η γεύση του θυμίζει κρέας, αν και μου λείπει το λίπος, πάντως γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός μπέργκερ, αν και με κάπως διαφορετική γεύση», αποφάνθηκε ο ένας κριτικός γεύσης, ενώ η δεύτερη δήλωσε πως «περίμενα την υφή του πιο μαλακή, έχει αρκετά έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή του κρέατος, αν και είναι λιγότερο ζουμερό. Πάντως για μένα είναι κρέας».

Το βρίσκω σουρεαλιστική σκηνή. Ούτε ο Φελίνι, ούτε ο Ιερώνυμος Μπος, ούτε ο Σουρρής δεν θα το είχαν σκεφτεί.

Ταυτόχρονα απαγορεύεται να έχεις οικόσιτα και μποστάνι. Ούτε μια κοτούλα, να φας ένα αυγουλάκι, όσο να βρούνε τις πιο παρανοϊκές, τις πιο αφύσικες λύσεις στα εργαστήριά τους για ένα πρόβλημα ανύπαρκτο.

Διότι το σκεπτικό είναι ότι θα εξαλειφτεί η πείνα από τον κόσμο, καθώς θα μπορείς χωρίς να εκτρέφεις ένα ζώο, που πιάνει και τόπο κι επιβαρύνει και το περιβάλλον με την παρουσία του, με καναδυόκυτταράκια να τρέφεις άμα λάχει 200.000 νοματαίους. Ενώ η αλήθεια παραμένει ότι αν δουλεύεις κι υπηρετείς τη γη αντί να την καταστρέφεις, έχει άπειρους τρόπους να θρέψει και τα 9,2 δις που προβλέπεται να είμαστε το 2050. Φτάνει να μην την βομβαρδίζεις όλη την ώρα, να μην τη δηλητηριάζεις με τοξικά, να μη δημιουργείς ρήγματα εξορύσσοντας πετρέλαιο, ούτε να σκορπάς κυάνιο για να βγάλεις χρυσό. Και δεν το λέω κουτουρού, ούτε ως Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι. Η Αίγινα, για παράδειγμα, πότιζε κι έπλενε 440.000 κατοίκους στην αρχαιότητα, και τώρα ξεραίνονται άνθρωποι και ζώα. Σας το ορκίζομαι ότι δεν είχαν αγωγό, δεν είχαν νερουλάδες, δεν παρακαλούσανε και δεν δανείζονταν. Γιατί δεν ψάχνουμε λίγο τα μυστικά τους να δούμε πώς τα κατάφερναν;

Κι επιστρέφοντας στο κατασκευασμένο μπιφτέκι, έσχατο επιχείρημα ότι δεν είναι λέει μεταλλαγμένο, αφού έχει γίνει από βλαστοκύτταρα γελάδας, κι άρα είναι γελαδίσιο κρέας κι αυτό.

Τα παιδία παίζει – όπως πάντα – στην καμπούρα ενός πλανήτη απείρως πιο νοήμονα από αυτά.

Καπάκι, η ιστορία με το ΚΚΕ και τον 902.

Ε, δεν αντέχω, θα δω έναν παλιό, καλό ΧάρυΚλυν να ξεσκάσω.

Β. Τ.

 

 

 

 

 

 

Ημερ. δημοσίευσης: 06-08-2013

Κατηγορία(ες): ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Tags: κατασκευασμένο μπιφτέκι, βοσκός, Χάρρυ Κλυν