Search
 


Στο διαταύτα, λοιπόν. Ο καινούριος διοικητής της αστυνομίας στο νησί (έφυγε εντέλει η κ. Αργυρώ Γκαρή) έστειλε σήμερα όργανα της τάξης να "γράψουν" - επιβαρύνουν με πρόστιμα - τα δεκάδες μηχανάκια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αφημένα στις εσοχές του παραλιακού δρόμου.

Οι απαλλακτικές πινακίδες (επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάθμευση) είχαν πάψει να υπάρχουν προ ημερών.Τώρα πια υπήρχε μόνο το απαγορευτικό σήμα στάσης- στάθμευσης  όπως συνειδητοποιούσαν πολλοί, σηκώνοντας το κεφάλι για να κοιτάξουν αυτό που βρισκόταν μπροστά στα μάτια τους, χωρίς να το έχουν αντιληφθεί.

Τα όργανα της τάξης δεν ήταν πάντα φιλικά σ' αυτή την πρώτη τους εξόρμηση. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έκοβαν πρόστιμα, ειδοποιούσαν μόνο τους ιδιοκτήτες τους να τα μεταφέρουν, σε άλλα σημεία όμως τα τιμόνια γέμισαν ροζ χαρτάκια, χωρίς να υπάρξει έστω, καταγγέλουν κάτοικοι, ένα προειδοποιητικό σφύριγμα.

Αποτέλεσμα: είδαμε για πρώτη φορά το λιμάνι ξεφόρτωτο από συμπαθείς μεταλλικές ρόδες, λάστιχα, πλαστικό στα τιμόνια και τα καθίσματα, κλπ. Υλικά εντελώς διάφορα από το θαλασσινό τοπίο, ή την ιστορία του, την ομορφιά του, που όλοι δηλώνουμε ότι αγαπάμε.

Οι αντιδράσεις σ' αυτό το ούτως ή άλλως ξαλάφρωμα - μας βολεύει δε μας βολεύει προσωπικά - ήταν στην πλειοψηφία τους αρνητικές, συνοδευμένες όλες από ένα ερωτηματικό. Και πού θα πάμε τώρα, και πώς θα παρκάρουμε, γιατί δε μας ειδοποιήσαν, εναλλακτική υπάρχει, θα το συνεχίσουν ή ήταν για το θεαθήναι, κι άμα παρκάρουν αυτοκίνητα εκεί που άδειασε ο χώρος θα υπάρχει άνθρωπος να το ελέγξει;

 

Μέσα στην πολύβουη επιχειρηματολογία, ακούσαμε και μια ψύχραιμη φωνή και μεταφέρουμε το σκεπτικό:

"Σίγουρα είναι πιο όμορφα να φύγουν τα τροχοφόρα από εδώ. Κι όχι μόνο αυτό, το καλύτερο θα ήταν να κλείνει η παραλία τους μήνες αιχμής, να είναι ανοιχτή ως τις 9 το πρωί για την τροφοδοσία, άντε και 2 ώρες το μεσημέρι, κι η υπόλοιπη κίνηση να εξυπηρετείται από τον μέσα δρόμο - γιατί ο περιφερειακός που συζητάμε δε μπορεί να γίνει αύριο. Επίσης, τώρα που θα μεταφερθεί το Δημαρχείο, να μεταφερθούν κι οι τράπεζες. Δε χρειάζεται να είναι στην παραλία για να εξυπηρετούν τις συναλλαγές τους, ένα ΑΤΜ αν έχουν φτάνει, ούτε οι τουρίστες, ούτε κι ο καθημερινός, ακόμα και ντόπιος, πελάτης χρειάζονται παραπάνω. Και το λιμάνι, να αποφορτιστεί το συντομότερο με μετεγκατάσταση στο Λεόντι, όχι για τα τουριστικά ή τα ιπτάμενα, προφανώς, αλλά για τα επιβατηγά και τα αυτοκίνητα. Κι αν αυτό που έγινε σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, καλώς έγινε." 

 

Εσείς τι λέτε;

 

Υ.Γ. Κι ένα άλλο ερώτημα που διατύπωσε η ίδια ψύχραιμη φωνή ήταν, θα είναι καθολική αυτή η επιχείριση "σκούπα" ή θα εξαιρεθούν πάλι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που καλωσορίζουν τους επισκέπτες ακριβώς έξω από το λιμάνι, ακυρώνοντας την ίδια τη μοναδικότητα της διπλανής Κολώνας και του αρχαιολογικού χώρου που την περιβάλλει;

 


 
 

Βικτώρια Τράπαλη

 

φωτό:Τόνια Ζαραβέλα