Προς :  Μέλη του Συλλόγου ,  Διαδίκτυο ,  Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας    Ένας καινούργιος κύκλος συγχωνεύσεων  σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας την περίοδο αυτή. Είναι η συνέχεια του πολέμου ενάντια στη δημόσια παιδεία και του κοινωνικού δικαιώματος στη μόρφωση που έχει ανοίξει σε όλη την μνημονιακή περίοδο. Από την πρώτη φάση των συχωνεύσεων του 2011 (16% των σχολικών μονάδων) , τις διαθεσιμότες και απολύσεις, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις , τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την τεράστια μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, την προσπάθεια κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών , ο στόχος παραμένει ο ίδιος: ένα σχολείο φθηνό, πειθαρχημένο στις απαιτήσεις των συμφερόντων του κεφαλαίου με συρρικνωμένο το δίκτυο της δημόσιας εκπαίδευσης και συνθήκες άσκησης του διδακτικού έργου που θα μοιάζουν μ' αυτές τις δεκαετίας του '50. Πολυπληθή τμήματα με μεγάλη κοινωνική και πολιτισμική ετερογένεια, λίγοι και κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε συνθήκες απαξίωσης του έργου τους και κάτω από το κίνδυνο της διαθεσιμότητας ή της απόλυσης. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του πολυδιαφημισμένου ''νέου σχολείου'' , του σχολείου της αγοράς

    Οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι συμπτύξεις τμημάτων είναι στρατηγικής σημασίας επιλογές για τη μνημονιακή πολιτική στην εκπαίδευση. Είναι βασικό μέσο για τη συρρίκνωση του δικτύου της δημόσιας εκπαίδευσης και την περίφημη "εξοικονόμηση πόρων '', όπως εκλεπτυσμένα η τεχνοκρατική γλώσσα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού  παρουσιάζει τη μείωση των θέσεων εργασίας , τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.

     Με το νέο κύκλο συγχωνεύσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται 15 δημοτικά και 30 νηπιαγωγεία,  συγχωνεύονται 128 σχολεία  και 74 νηπιαγωγεια, καταργούνται δηλαδή 79 σχολεία και 67 νηπιαγωγεία! Επιπλέον υποβιβάζονται 130 δημοτικά και 20 νηπιαγωγεία. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ολοήμερα τμήματα στα παραπάνω  δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία επίσης καταργούνται. Ο μεγάλος εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς αυτών των σχολείων είναι ότι ζητείται κανονικά η σύνταξη των εκθέσεων αυτοαξιολόγησης , να αυτοαξιολογηθούν σχολεία τα οποία κλείνουν ή μειώνουν τα τμήματά τους , με κριτήρια  και δείκτες ποιότητας που ασφαλώς αθωώνουν αυτή την πολιτική.

     Χιλιάδες παιδιά θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα και ακατάλληλα διδακτήρια ενώ περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας καταργούνται. Είναι φανερό ότι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα των συγχωνεύσεων είναι τα παιδιά και οι γονείς. Είναι αυτοί που θα υποστούν εξαιρετικά υποβαθμισμένες συνθήκες εκπαίδευσης και θα επιβαρυνθούν οικονομικά για τη μεταφορά των παιδιών τους  σε άλλα   σχολεία. 

    Είναι φανερό ότι ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων δεν κλείνει εδώ. Ακόμα και οι συνάδελφοι και οι γονείς των περιοχών που δεν έχουν συγχωνευόμενα σχολεία στην περιοχή τους δεν αποκλείονται από μια δεύτερη φάση συγχωνέυσεων. Σχολεία που είναι συστεγαζόμενα και γειτονικά είναι στο στόχαστρο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.      Καταδικάζουμε την επιλογή του  Υπουργείου Παιδείας για νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολείων , θεωρώντας ότι αυτή εξυπηρετεί τις απαιτήσεις του μνημονίου και της τρόικας και έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών για ένα σχολείο που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.

 

 Γι αυτό  είναι ανάγκη :

 

   Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και Ενώσεις Γονέων, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ η οποία οδηγεί τα σχολεία και τις οικογένειές  στη χρεοκοπία.

 

Ο  Σύλλογος μας  στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις και ενέργειες που γίνοανται και θα γίνουν από εκπαιδευτικούς και ενώσεις γονέων.

  

Ο                                                                                                                       Η

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                                                                                                     ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ.ΡΕ

 

ΧΡ.  ΡΕΠΠΑΣ                                                                                                                                                                      ΣΤ.ΛΑΓΙΑΚΟΥ