Search


Το 6ο Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας απέχει χρονικά ενάμιση μήνα από σήμερα, μα παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα τα συστατικά του στοιχεία. Εφέτος, μία νέα γυναίκα, η Μαίρη Κουκούλη κλήθηκε να υφάνει τους τετραήμερους εορτασμούς για την ολοκλήρωση της συγκομιδής και της σοδειάς του 2014.
Λίγες μόλις ημέρες πριν την έκδοση του προγράμματος, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλά στο Aegina Light για το περιεχόμενο και το ύφος της διοργάνωσης.

Υπάρχει φέτος η εντύπωση πως έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία και δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για το φεστιβάλ...

Επειδή δεν έχει βγει το πρόγραμμα; Το 2012 είχε κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου, το 2013 πολύ αργότερα, το εφετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, κάτι που δεν επισημάνθηκε και πολύ, ούτε από τα τοπικά ΜΜΕ, είναι πως η αφίσα βγήκε πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Σκεφτήκαμε να προβάλλουμε γενικά την Αίγινα στο Φεστιβάλ, γι' αυτό και επιλέξαμε η αφίσα να απεικονίζει ένα έργο του Χρήστου Καπράλου. Σκοπός είναι σιγά-σιγά το φεστιβάλ να παίρνει και μία άλλη ρότα, να αποκτήσει και μία άλλη φυσιογνωμία, όχι μόνον να διατηρείται σαν τοπική γιορτή της συγκομιδής του φιστικιού. Η αφίσα είναι η αφορμή να γνωρίσεις και κάτι ακόμη για το νησί, όπως την τέχνη του Καπράλου. Το φιστίκι όλοι το γνωρίζουν. Η Αίγινα είναι γνωστή για δύο πράγματα: για τον Άγιο Νεκτάριο και το φιστίκι, με αυτά τα δύο έχει συνδεθεί. Γιατί να μη δείξεις στον κόσμο και κάτι άλλο από αυτόν τον τόπο, να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον;

Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα, γενικά υπάρχει μια καθυστέρηση στα διαδικαστικά. Η γραμματειακή υποστήριξη, λόγου χάρη - μόλις τις προάλλες δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τόσο καιρό πώς συντονίζεστε μεταξύ σας;

Η γραμματειακή υποστήριξη είναι θέμα της ΚΕΔΑ, εκείνη αναλαμβάνει το κόστος, και τώρα αποφασίστηκε ότι είναι πια απαραίτητη. Ούτε ήταν πρόβλημα ο συντονισμός. Τα λέγαμε στις συναντήσεις μας. Σήμερα το απόγευμα έχουμε επίσης μια συνάντηση και θα ενημερωθεί η επιτροπή για ό,τι έχει προκύψει, όπως μια παράσταση παιδική στο 1ο Δημοτικό. 

Η νεανική συναυλία στην παραλία της Αύρας, με τοπικά σχήματα, που είχε δημοσιοποιηθεί ως event, θα πραγματοποιηθεί

Όχι, δυστυχώς, αυτό δεν καταφέραμε να το συντονίσουμε. Διαπιστώσαμε πως υπήρχε πρόβλημα περιφρούρησης, και γενικά οργάνωσης, για το συγκεκριμένο τουλάχιστον χώρο. 

Θα υπάρξει κάτι άλλο αντίστοιχο για αυτή την ηλικιακή ομάδα;

Έχουμε ένα έλλειμμα εκεί, αλλά ίσως βρούμε τρόπο να το καλύψουμε. 

Πέρυσι η θεματική του φεστιβάλ φιστικιού ήταν η αιγινήτικη πέτρα, στη διοργάνωση του Σεπτέμβρη θα υπάρχει κάποιος βασικός πυλώνας;

Το θέμα μας είναι ό,τι αφορά την Αίγινα! Θα γίνουν τρεις ξεναγήσεις: στο ναό της Αφαίας, στο Μουσείο Καπράλου, όπου εκεί, στο άγαλμα της Μάνας θα γίνει και εργαστήρι ζωγραφικής από την κα Μαρία Μπενετάτου, έτσι όσοι θέλουν μετά τη ξενάγηση, μπορούν να ζωγραφίσουν το ηλιοβασίλεμα, το τοπίο όπου επέλεξε ο Καπράλος να ζει και να δημιουργεί. Τον πρόλαβα τον Καπράλο. Θυμάμαι να περνώ και να σκαλίζει στο μονοπάτι που οδηγεί στο σπίτι του, τον θυμάμαι να κάνει μπάνιο με τη γυναίκα του Σούλη. Και τρέφω έναν απεριόριστο θαυμασμό γι αυτόν τον άνθρωπο - για τα μεγάλα, τα τεράστια μεγέθη που είχε στο μυαλό του και μας έδειχνε με την τέχνη του. 

Η τρίτη ξενάγηση θα γίνει στην Παλιαχώρα, ενώ θα έχει προηγηθεί ομιλία της κας Άννας Ρόδη για την Παλιαχώρα στο Λαογραφικό.

Από την Ομάδα Γαστρονομίας θα γίνουν τρεις εκδηλώσεις: τα γλυκοκαμώματα στον Πύργο του Μάρκελλου, εκδήλωση με αιγινήτικες συνταγές και θα παρασκευάσουν τη βραδιά της λήξης μπακλαβά με 100 φύλλα.

Από την Παιδική Ψυχαγωγία θα στηθούν τα παιχνίδια στον Πύργο του Μάρκελλου, θα γίνει στην Πέρδικα προφεστιβαλικά, τέλος Αυγούστου, παιχνίδι χαμένου θησαυρού, ενώ θα γίνουν και παιχνίδια στον Άγιο Νικόλα.

Θα γίνει έκθεση κεραμικών στην Ψαραγορά, στην οποία θα βοηθήσει η ιδιοκτήτρια της γκαλερί  Έγινα - Αίγινα κα Βάσω Καλουδιώτη, θα γίνει επίσης, και έκθεση Μικροναυπηγικής, ενώ την τελετή έναρξης την έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Μπήτρος...

Επίσης, δύο ακόμη σημαντικές εκδηλώσεις είναι η 12η Λαμπαδηδρομία Αιμοδοτών από την Π.Ο.Σ.Ε.Α.
κι η Ημερίδα σε συνεργασία με την Agrostat.

Και φυσικά, έχει εγκριθεί από την περιφέρεια η κεντρική συναυλία, που πιθανότατα θα γίνει με τον Μανώλη Μητσιά. 

Είναι κι άλλα πολλά, δεν τα θυμάμαι τώρα όλα απ' έξω αλλά σύντομα θα σας στείλω το πρόγραμμα.

Η συνεργασία σας με τη διοίκηση Σακκιώτη και την όλη Οργανωτική Επιτροπή πώς είναι;

Η πόρτα του Σακκιώτη ήταν πάντα ανοιχτή για όλους, κι ακόμα είναι. Αλλά μιλάμε για μία μεταβατική περίοδο. Ουσιαστικά τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ θα έχει αναλάβει η νέα διοίκηση, αν και η ΚΕΔΑ παραδίδεται 1η Οκτωβρίου. Η νέα διοίκηση, δηλαδή ο κος Μούρτζης, έχει ενημερωθεί για το φεστιβάλ και είναι φίλα προσκείμενος, που σημαίνει θετικά προδιατεθειμένος για αυτά που ετοιμάζουμε και θα βρει μπροστά του.

Μα δεν είναι μόνο στο δήμο ρευστό το τοπίο. Το ίδιο ισχύει για την Περιφέρεια. Ο κ. Κατσικάρης, για παράδειγμα, μπορεί να υπογράφει για κάποια πράγματα, αλλά άλλοι θα κληθούν να τα εγκρίνουν στο τέλος. 

Όσο για την οργανωτική επιτροπή καθαυτή, είμαστε 15 άνθρωποι που δουλεύουμε για το Φεστιβάλ. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη. Πιστεύω ότι αποτελούμε μ' έναν τρόπο μία μικρογραφία της Αίγινας. Στο ανθρώπινο δυναμικό μας έχουν προστεθεί εφέτος τρεις νέοι συνεργάτες: η Ξανθή Σκαλτσιώτη, η Μαρία Λαγωνίκα στην Παιδική Ψυχαγωγία και ο Γιώργος Κακούσης στην Επικοινωνία. Πρόκειται για δικές μου επιλογές, ως πρόεδρος, με κριτήριο ότι θεωρούσα πως μπορούσα να συνεργαστώ μαζί τους.


Με τα κοινά έχεις ασχοληθεί και πριν το φεστιβάλ;


Υπήρξα ήδη δύο χρονιές στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, και είμαι μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Αίγινας. Μου αρέσει μέχρι τώρα να συμμετέχω. Αν και δε θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες, γιατί ό,τι μεγάλη κουβέντα έχω πει την έχω βρει μπροστά μου, και μετά το Φιστίκι θέλω να ασχοληθώ ξανά με τα κοινά. Έχω ανάγκη να κάνω πράγματα, να γεμίζω από τη μη δημιουργικότητα της καθημερινής  δουλειάς, να ξεφεύγει και λίγο η ψυχή... Αρκεί να μου ταιριάζει αυτό που κάθε φορά αναλαμβάνω.

Στην αρχή, όταν παίρνεις την ευθύνη για κάτι, έχεις στο μυαλό σου κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά όταν το ζεις βλέπεις και τι έχεις να αντιμετωπίσεις στην πράξη. Και σου γεννιούνται συνέχεια καινούριες ιδέες. Γιατί να μην οργανώνουμε ολοχρονίς εκδηλώσεις, για παράδειγμα, έστω μια φορά τον μήνα, κι όλη αυτή η δραστηριότητα να κορυφώνεται απλά τον Σεπτέμβρη; Αυτό προσπάθησα να κάνω το χειμώνα, με τους συγγραφείς που ήρθαν στα σχολεία της Αίγινας, μια δράση που είχε μεγάλη επιτυχία. Γιατί αυτό, ή άλλα συναφή, δε θα μπορούσαν, στα πλαίσια του φεστιβάλ, να γίνονται όλο τον χειμώνα;

Όπως την αποχαιρετούμε με την ευχή για ό,τι καλύτερο στη δύσκολη αυτή χρονιά που της έπεσε ο κλήρος, προσθέτει: 

Ξέχασα το πιο σημαντικό: 
Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο κ. Σακκιώτη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο  πρόσωπό μου, επιλέγοντάς με ως πρόεδρο οργανωτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης και δίνοντάς μου την ευκαιρία να αναμετρηθώ με τον εαυτό μου σε κάτι τόσο σημαντικό για το νησί μας.

 
Υ.Γ. Προφανώς και δεν είναι εύκολο το έργο της κ. Κουκούλη. Μπορεί να την διευκολύνει σ' ένα βαθμό η αγαστή συνεργασία της με την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά έχει ν' αντιμετωπίσει πολλά και άγνωστης δυναμικής αναχώματα:
Εφέτος, για πρώτη χρονιά, το Φεστιβάλ δεν συνεργάζεται με κάποια εταιρεία προώθησης και προβολής, το καινοτόμο "άνοιγμα" της ΚΕΔΑ για περίπτερα στην περιφέρεια δε βρήκε καμία ανταπόκριση, το όντως ρευστό περιβάλλον της μεταβατικής περιόδου δεν παρέχει ιδιαίτερες εγγυήσεις ότι ακόμα και τα υπεσχημένα θα πραγματοποιηθούν, πολλά εναπόκεινται στους τοπικούς χορηγούς οι οποίοι μένει να δείξουν τις προθέσεις και τη γενναιοδωρία τους, από τους έμπειρους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας μάλλον δεν έχει απομείνει κανείς εκτός της Φλώρας Αλυφαντή, η μοναδική στην Ελλάδα Διαδρομή των Καλλιτεχνών αποτελεί από πέρσι κιόλας παρελθόν, κι άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε - όπως το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, για παράδειγμα. 
Ένας λόγος παραπάνω όχι για μια, αλλά για χίλιες ευχές στην προσπάθειά της.

ΑΦΙΣΑ (ελληνικά) (1)

Aegina Light