Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Ποδηλάτρεις ∆ηµιουργικές ΓέφυρεςTerra Verde – Οµάδα για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εµπόριο Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούληµα των Αγίων Αποστόλων Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου


Έτοιµος για διακοπές;
Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να ξεκουραστείς και να έρθεις σε επαφή µε τη φύση. Όµως η σχετική νοµοθεσία και οι µύθοι γύρω από αυτό, όπως και η έλλειψη πληροφόρησης  περιπλέκουν λίγο την κατάσταση. Πριν ξεκινήσεις ρίξε µια µατιά σε αυτόν τον οδηγό ειδικά αν είναι η πρώτη φορά πουξεκινάς να κατασκηνώσεις ελεύθερα. Ακόµα καλύτερα, πάρεαυτόν τον οδηγό µαζί σου. Θα σε βοηθήσει σε πρακτικά και νοµικά θέµατα ώστε να απολαµβάνεις τη φύση ελεύθερα καιυπεύθυνα. Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι δικαίωµά σου!

Οι µύθοι της ελεύθερης κατασκήνωσης
 Μύθος 1.
Η Έτοιµος για διακοπές; 
Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος βλάπτει το περιβάλλον.
Ο πολίτης που σέβεται τη φύση και ξέρει πώς να την διαχειρίζεταιδεν µετατρέπεται ξαφνικά σε µικρό περιβαλλοντικό εγκληµατία ότανπηγαίνει για κάµπινγκ. Αυτό που βλάπτει το περιβάλλον, είναι ηέλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας. Μακριά από τηφύση και εγκλωβισµένοι µέσα σε πόλεις και κτίρια, είναι δύσκολο νατην αποκτήσουµε. Γνωρίζοντας και απολαµβάνοντας τον φυσικό πλούτοµιας περιοχής αποκτούµε και κίνητρο να τον προστατέψουµε.
 Μύθος 2.
Όσοι κάνουν κάµπινγκ είναι περιθωριακοί. 
Ελεύθερη κατασκήνωση κάνει οποιοσδήποτε θέλει να περάσειποιοτικό χρόνο µε την παρέα του ή µε την οικογένειά του,απολαµβάνοντας τη φύση και απλοποιώντας τις ανάγκες του. Το ίδιο ισχύει και για πολλές οικογένειες που βρίσκουν την ευκαιρία να βάλουν τις σωστές βάσεις για τη σχέση που θα αποκτήσουν τα παιδιά τους µε τη φύση. Η προσπάθεια περιθωριοποίησης αυτών που προτιµούν να κοιτούν µε την παρέα τους τα αστέρια αντί µόνοι τους µια οθόνη, είναι τουλάχιστον παράλογη.
 Μύθος 3.
Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι κακός τουρισµός.
Γελιέται όποιος νοµίζει ότι αν διωχτούν οι κατασκηνωτές θα πάνε σε δωµάτια και ξενοδοχεία, αφού αυτό που αναζητούν είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος διακοπών. Ο ελεύθερος κατασκηνωτής πουδιώχνεται δεν θα πάει στο ενοικιαζόµενο δωµάτιο ή στο ξενοδοχείο,αλλά σε άλλο µέρος.
 Μύθος 4.
Το ελεύθερο κάµπινγκ είναι ταλαιπωρία.
 Όχι αν είσαι οργανωµένος