Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα

του παραλιακού μετώπου της Αττικής

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εκχωρεί στην εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. προς «αξιοποίηση», παραλιακά ακίνητα της Αττικής, συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τ.μ., από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο. Μεταξύ αυτών χώροι φυσικού κάλλους, οικότοποι, χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δημόσιες εγκαταστάσεις (όπως μαρίνες κ.λπ.).

Η εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. -που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης- δημιουργήθηκε ειδικά με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην παραλία από το Φάληρο ως το Σούνιο –εκτός της έκτασης του Ελληνικού, που το ξεπούλημά της έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, και της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης που εκποιήθηκε απευθείας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος είναι η διαμόρφωση όρων ώστε «οι επενδυτές να αποκτήσουν πολυάριθμες ευκαιρίες, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έργα αναδιαμόρφωσης της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής». Δηλαδή, η παράδοση όλου του παραλιακού μετώπου στα ιδιωτικά συμφέροντα!

Η παραχώρηση αυτή αποτελεί λογική συνέχεια της νομοθετικής καταιγίδας του καλοκαιριού σε θέματα χώρου και περιβάλλοντος (χωροταξικό – πολεοδομικό, αιγιαλός, δάση, ρυθμιστικό, ξεπούλημα Ελληνικού) με σκοπό τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της γης προς όφελος του κέρδους και των οικονομικών ελίτ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο (και παρότι το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς δεν κατατέθηκε ποτέ ολόκληρο λόγω της αντίστασης που σηκώθηκε) προσπαθεί να απαλείψει όσα θεσμικά «εμπόδια» έθετε τις τελευταίες δεκαετίες ο ρυθμιστικός ρόλος του δημοσίου ως προς την εγκατάσταση δραστηριοτήτων σε βάρος του αστικού, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος –να διαλύσει δηλαδή κάθε προστασία των κοινόχρηστων χώρων, του δάσους, των παραλιών, των αρχαιολογικών χώρων και των οικοτόπων. Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, ως συνέχεια των νόμων για τις φαστ-τρακ επενδύσεις, έχει μία μόνο αρχή: τίποτα δεν είναι αδύνατο να γίνει, αν το ζητήσει ο ιδιώτης επενδυτής!  

Και βέβαια, από πού θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Από τα πακέτα του νέου ΕΣΠΑ που προορίζονται για την «τουριστική ανάπτυξη»! Η δημόσια γη θα πουληθεί στους επιχειρηματίες, προκειμένου να «επενδύσουν» με χρήματα που πάλι θα τους δώσει το δημόσιο μέσω των ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς μέσω του «δημόσιου» χρέους!