Ο γυναικολόγος κ. Βασίλης Σωτηρακόπουλος είναι δεκαετίες τώρα εραστής του νησιού. Η σχέση του με την Αίγινα ξεκίνησε το '90, όταν η κόρη του, κάνοντας μεταπτυχιακό στην Αγγλία στην παιδική ψυχολογία ήρθε στο κτήμα Κολλάτου ένα καλοκαίρι για πρακτική εξάσκηση με κάποιες φίλες της και μια φορά που την επισκέφτηκε η μητέρα της να της φέρει κάποια χρειαζούμενα πράγματα είδε "ένα ωραιότατο νεοκλασσικό αρχοντικό, απέναντι ακριβώς από το Κυβερνείο να πωλείται και σκεφτήκαμε να το αγοράσουμε¨(Αναφέρουμε το περιστατικό σαν ενδεικτικό του πώς μπλέκονται πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα, στο πλατύ ποτάμι της ζωής, και τι απρόσμενα αποτελέσματα μπορεί να φέρει το καθένα από αυτά τα "παντρέματα"). 

Έτσι, το νεοκλασσικό, ιδιοκτησίας της οικογένειας Εμμανουήλ, αγοράστηκε κι η Αίγινα απέκτησε ακόμα έναν θερμό, ανήσυχο, σκεπτόμενο, αφοσιωμένο στην ευημερία και την ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας, ημι-μόνιμο κάτοικο. Το παλιό αρχοντικό έκρυβε θησαυρούς πληροφόρησης στα πατάρια και τα συρτάρια του (ο κ. Σωτηρακόπουλος μας υπόσχεται κι άλλες πρωτοβουλίες από την μεριά του στο μέλλον βασισμένες στην πληροφόρηση αυτή).

Στο συγκεκριμένο σημείωμα, ωστόσο, θα σταθούμε στην σημερινή πρωτοβουλία του, που βρήκε ήδη ακροατές κι έχει πάρει τον δρόμο της υλοποίησης, σύμφωνα με όλα τα σημάδια, για την αποκατάσταση της πλάκας του Χάου στο λιμάνι.


Χάου πλάκα
φ
ωτό: Γιώργος Καλογριδης‎ - 
Φιλοι Αιγινας


Την αφορμή να ερευνήσει την προσφορά του διάσημου αμερικανού φιλέλληνα στην χώρα μας γενικά, αλλά και στην Αίγινα ειδικότερα, δεν την βρήκε στο αρχοντικό απέναντι από το Κυβερνείο, μα στο "υπ. αρ. 29 φύλλο της Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδας, εν Αιγίνη, Σαββάτω 30 Μαρτίου 1829", όπου δημοσιεύεται η επιστολή ενός Αιγινήτη με τα αρχικά Γ. Λ., στην οποία εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων κι ιδιαίτερα των Αιγινητών "προς τον δόκτορα Άου" με ημερομηνία 1929.Χάου 004

Το φύλλο αυτό αγόρασε ο κ. Σωτηρακόπουλος σε μια δημοπρασία, από αγάπη για την Αίγινα, με την ελπίδα πως κάτι ενδιαφέρον θα έβρισκε μέσα. (Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα, έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης. Και ψάχνοντας ανακαλύπτεις, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε εμείς).

Κι όντως, βρήκε αυτό το κάτι πολύ ενδιαφέρον που αναζητούσε. Γιατί η επιστολή του Γ. Λ.  - ο κ. Σωτηρακόπουλος πιθανολογεί να πρόκεται για τον Γεώργιο Λογιωτατίδη, σημαντικό παράγοντα του νησιού, Φιλικό κι αγωνιστή που στάθηκε στο πλευρό του Καποδίστρια - λέει τα εξής: 

Χάου 001Η ανακάλυψη τον ιντριγκάρει, ξεκινάει να ερευνά την προσωπικότητα του φιλέλληνα Χάου, βρίσκει λεπτομέρειες στο βιβλίο της Γωγώς Κουλικούρδη Αίγινα ΙΙΙ, και το 2011 γράφει ένα δικό του άρθρο στην Αιγιναία, (20ο τεύχος) αφιερωμένο στον Howe και την δράση του στην Ελλάδα τα χρόνια του Αγώνα. Γράφει ο κ. Σωτηρακόπουλος σ' εκείνο το άρθρο: "Το 1827 ...ο Howe... πηγαίνει στην Αμερική για να συλλέξει κεφάλαια και να ανακουφίσει από την πείνα και τα δεινά την ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Επιστρέφει έχοντας συγκεντρώσει 60.000 δολάρια, που θα διαθέσει για εφόδια, ρούχα και δημιουργία κέντρων για τους πρόσφυγες. Ένα μέρος από αυτά θα δοθεί, σε συνεννόηση με τον κυβερνήτη Καποδίστρια, για την κατασκευή της προκυμαίας στην Αίγινα, ώστε και η λειτουργία του λιμανιού να διευκολυνθεί και να βρουν δουλειά εκατοντάδες άνεργοι αθηναίοι πρόσφυγες, άντρες και γυναίκες, στο νησί. Οι εργασίες άρχισαν το Δεκέμβρη του 1828 και τελείωσαν τον Μάρτη του 1829."Φτάνοντας στο δια ταύτα, η φιλοδοξία του κ. Σωτηρακόπουλου σήμερα είναι να ξαναστηθεί η αναμνηστική πλάκα στο λιμάνι την 4 Ιουλίου του 2015, όπως πρωτοστήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1954. (δείτε το σχετικό βίντεο από τα Επίκαιρα της εποχής εδώ) Στην προσπάθειά του συνομολογούν ήδη ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, με πρωτοστατούντα τον πρόεδρό του κ. Κώστα Γαλάνη, αλλά κι έχουν δηλώσει ότι θα την στηρίξουν το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος μέσω ΚΕΔΑ.

Μένουν λιγότερο από δυο μήνες, 50 μόλις μέρες για την ακρίβεια.

Η διάθεση για μια χειρονομία αξίωσης αντί απαξίωσης του παρελθόντος μας υπάρχει. Όπως υπάρχουν κι οι δυστοκίες. Οι διοικητικές αδράνειες. Για παράδειγμα, στις 4/4 που γραφόταν το σχετικό μας άρθρο η πλάκα κατά τον αντιδήμαρχο κ. Γενίτσαρη είχε όντως βρεθεί στην αποθήκη της παλιάς ΔΕΗ, όπου κατέθετε και η Γ. Κουλικούρδη ότι την ήξερε αποθηκευμένη στο σχετικό απόσπασμα του Αίγινα ΙΙΙ. Στη συνέχεια ωστόσο χάθηκε. Ήρθαμε πολλές φορές σε επαφή με τον κ. Γενίτσαρη να τον ρωτήσουμε αν έχει βρεθεί ή δεν έχει βρεθεί τελικά. Επικαλούμενος φόρτο εργασίας - θεμιτό και κατανοητό - επανειλημμένα μας δήλωσε ότι δεν έχει προλάβει να το ψάξει. Ωστόσο, επειδή και ο κ. Σωτηρακόπουλος και ο κ. Γαλάνης δηλώνουν διατεθειμένοι να φτιάξουν μια καινούρια με δικά τους έξοδα, αλλά και να πάνε να ψάξουν οι ίδιοι τις αποθήκες αν χρειάζεται λόγω έλλειψης προσωπικού, μια οριστική απάντηση επείγει.

Προσπαθώντας να πείσουμε από τη μεριά μας για τη σημασία του Χάου στην ιστορική μας ταυτότητα, παραθέτουμε την τελευταία παράγραφο από το σύγγραμμά του "Ιστορική Σκιαγραφία της Ελληνικής Επανάστασης" - εκδόσεις Εκάτη:

"Η Ελλάδα άρπαξε το σπαθί κι ένιωσε δύναμη και πίστη στον εαυτό της. Ανεμίζει ελεύθερα τα χέρια της και ποτέ πια δε θα επιτρέψει να της περάσουν χειροπέδες. Αλλά πάνω απ' όλα, έχει όρεξη ν' αναπτυχθεί πνευματικά και δεν θα ικανοποιηθεί, μέχρι να μορφωθούν όλα τα παιδιά της."

Ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ, κι ας πρωτοεκδόθηκε η Σκιαγραφία αυτή στην Αμερική το 1828.Λίγες πληροφορίες για τον Χάου (Samuel Gridley Howe) εδώ: egolpion.co 


Βικτώρια Τράπαλη