Η Λαίδη Γκοντίβα (αγγλικά: Lady Godiva, προφ. Γκοντάιβα) ήταν Αγγλίδα ευγενής (περ. 1040 – 1080), που είναι γνωστή για τη θρυλική έφιππη εμφάνισή της στους δρόμους του Κόβεντρυ στο Γουόρικσερ. Ήταν σύζυγος του Λεόφρικ (Leofric), κόμη της Μερκίας (11ος αι.), με τον οποίο ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Κόβεντρυ.

Ο χρονικογράφος Φλόρενς του Γούστερ (πέθανε το 1118) αναφέρει με σεβασμό τον Λεόφρικ και την Γκοντίβα, αλλά δεν κάνει λόγο για τη θρυλική εμφάνισή της. Η αρχαιότερη καταγραφή του περιστατικού βρίσκεται στα «Χρονικά» (Chronica) του χρονικογράφου Ρότζερ του Ουέντοβερ (Roger of Wendover, πέθανε το 1236).

Σύμφωνα με την παράδοση, επί των ημερών της, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Επανειλημμένως, η Γκοντάιβα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, αλλά εκείνος ήταν αδιάλλακτος. Στο τέλος, αφού κουράστηκε από την επιμονής της, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά της, αν θα ίππευε γυμνή στους δρόμους της πόλης.

Η Γκοντίβα αποδέχτηκε την πρόταση του άντρα της, με τα μαλλιά της μόνο να καλύπτουν το γυμνό κορμί της, περιδιάβηκε τους δρόμους του Κόβεντρυ. Ο Ράναλφ Χίτζεν (πέθανε το 1364) λέει στο «Πολυχρονικό» του, ότι η γυμνή εμφάνιση της Γκοντίβα είχε ως αποτέλεσμα να απαλλάξει ο Λεόφρικ την πόλη από όλους τους φόρους. Μεταγενέστερο χρονικό αναφέρει ότι η Γκοντίβα είχε ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους την ώρα που θα γυρνούσε γυμνή στην πόλη.

Από ευγνωμοσύνη για την πράξη της αυτή, όλοι οι κάτοικοι κλειδώθηκαν στα σπίτια τους την καθορισμένη ώρα και μόνο ένας ράφτης, ο Τομ, την παρακολουθούσε κρυφά από το παράθυρό του. Ο Πήπινγκ Τομ (Peeping Tom) έγινε από τότε συνώνυμο του ηδονοβλεψία. Η ιστορία του ράφτη έγινε μέρος του θρύλου κατά το 17ο αιώνα, όπου σύμφωνα με τις περισσότερες περιγραφές, για τιμωρία, τυφλώνεται επιτόπου.

Αιώνες αργότερα, το 1678, και στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Κόβεντρι, καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου έως το 1826 και από το 1848 έως το 1887, ενώ αναβίωσαν και πάλι από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Σήμερα, ένας περίτεχνος έφιππος ανδριάντας της γυμνής Γκοντίβα, έργο του Σκώτου γλύπτη William Reid Dick (1879 – 1961), κοσμεί από το 1949 την πόλη, ενώ σε πάμπολλες περιπτώσεις η Τέχνη ασχολήθηκε με την αυτοθυσία της ευγενικής της ψυχής.
Η Λαίδη Γκοντίβα πέθανε γύρω στο 1080 και σύμφωνα με το «Χρονικό του Έβεσαμ» τάφηκε στην Εκκλησία της Ευλογημένης Τριάδας στο Έβεσαμ (Evesham), που δεν υπάρχει σήμερα. Υποστηρίζεται όμως και η άποψη ότι είχε ταφεί μαζί με το σύζυγό της στην πόλη του Κόβεντρυ.

πηγή: remaliaclub.gr

Ημερ. δημοσίευσης: 27-05-2018

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ->ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Tags: Λαίδη Γκοντίβα, γυμνή έφιππη