Λίγα χιλιόμετρα μετά την Παχιοράχη, μετά το ΕΚΠΑΖ, στους πρόποδες του ​Ελλάνιου​ Όρους, συναντάμε το χωριό Ανιτσαίο σε υψόμετρο 230 μ.​, ​με το παλιό ανεμόμυλο στο λόφο του.
Επάνω στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από την εκκλησία του χωριού και το δρόμο για τους Βλάχηδες όπου ξεκινάει το μονοπάτι ​για το Σφεντούρι, θα βρούμε την ταβέρνα "Το Πέτρινο" του Βασίλη Σοφικίτη  με το πέτρινο ηλιακό ρολόι στην είσοδο.
​​Τραπεζάκια μέσα στο πράσινο​, κάτω από την αμυγδαλιά, την κληματαριά, ανάμεσα σε ροδιές και μυρωδικά για δροσιά το καλοκαίρι και τις χειμωνιάτικες μέρες στη μεγάλη αίθουσα με το τζάκι ή στο αίθριο με τη ξυλόσομπα. Καλοψημένα κρεατικά αλλά και μαγειρευτά, καλό κρασί και ​ο παραδοσιακός ξυλόφουρνο​ς​ να περιμένει παραγγελίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Όσοι είναι λάτρεις των μονοπατιών, στο "Πέτρινο" εκτός από καταπληκτικά παϊδάκια θα βρουν και τον κατάλληλο άνθρωπο, τον Βασίλη, που γνωρίζει όλα τα μονοπάτια της περιοχής. 
Έχει βάλει κι αυτός ένα λιθαράκι ​στην υλοποίηση του προγράμματος "Μονοπάτια Πολιτισμού"​, το οποίο​ είναι σε εξέλιξη κι αναμένεται σε λίγους μήνες, από την  Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση». Ανάμεσα στα εννέα μονοπάτια του προγράμματος, ​τα ​δύο έχουν εκκίνηση το Ανιτσαίο ακριβώς απέναντι από το "Πέτρινο" : 1. Στα Ανατολικά της Αίγινας, 2. Ο Γύρος του Ελλάνιου Όρους.

Νέλλη Πετροπούλου (2) Νέλλη Πετροπούλου (1)
 
Για όποιο λόγο αναζητήσετε την ορεινή Αίγινα, ο δρόμος θα σας φέρει στο Ανιτσαίο, όπου ​τ​ο "Πέτρινο" είναι ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο και ο οικοδεσπότης του Βασίλης Σοφικίτης πρόθυμος για όποια πληροφορία για τον αγαπημένο του τόπο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Νέλλη Πετροπούλου