Λόγω της έξαρσης το τελευταίο δίµηνο λοιµώξεων, κυρίως του αναπνευστικού, εξαιτίας του ιού της γρίπης στο νησί µας και γενικότερα στην Ελλάδα της αυξηµένης νοσηρότητας και της βαρύτητας των περιστατικών που προσέρχονται στο νοσοκοµείο µας, θα θέλαµε να ενηµερώσουµε το κοινό ως προς την επιδηµιολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία του προβλήµατος. Καταρχήν, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήµατος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α και Β και προσβάλει κυρίως τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστηµα.

Τρόποι µετάδοσης
Μεταδίδεται µέσω µικροσταγονιδίων από άτοµο σε άτοµο όταν ο ασθενής µιλά ή βήχει και µέσω των χεριών από µολυσµένα αντικείµενα και επιφάνειες, όταν στη συνέχεια αγγίζουµε το στόµα, τα χείλη ή τα µάτια µας. Η µετάδοση µπορεί να γίνει µια ηµέρα πριν την ασθένεια και για περίπου πέντε µε επτά µέρες από την εµφάνιση των συµπτωµάτων.

Συµπτώµατα
Κύρια συµπτώµατα αποτελούν ο υψηλός πυρετός, η κυνάγχη(πονόλαιµος) και η έντονη κόπωση, µυαλγίες και αρθραλγίες. Ακόµα µπορεί να παρουσιαστούν βήχας, ρινική συµφόρηση και καταρροή, πονοκέφαλος και συµπτώµατα από το γαστρεντερικό όπως ναυτία, έµετοι και διάρροιες. Τα παραπάνω διαρκούν συνήθως δύο µε επτά ηµέρες, µε τον βήχα να κρατάει για πολύ µεγαλύτερα χρονικά διαστήµατα έως και δύο µηνών µετά(µεταλοιµώδης ξηρός βήχας).

Προφύλαξη

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εµβολιασµός, που κρίνεται απαραίτητος σε άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο κρουσµάτων στην περιοχή του( φέτος τα περισσότερα κρούσµατα εµφανίζονται το τελευταίο δίµηνο και κορυφόνονται τις τελευταίες ηµέρες). Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων µέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιµώξεις, µειώνει την πιθανότητα µετάδοσης.

Επειδή φέτος στο νησί µας έχουν παρουσιαστεί πολλά περιστατικά που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, σας αναφέρουµε τις οµάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει άµεσα να απευθύνονται στον ιατρό µε την έναρξη των συµπτωµάτων: Άτοµα ηλικίας 60 ετών και άνω και εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόµενοι). Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες ή χρόνια νοσήµατα: Άσθµα ή άλλες χρόνιες πνευµονοπάθειες, καρδιακή νόσο µε σοβαρές αιµοδυναµικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή λόγω Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο µεταβολικό νόσηµα, Χρόνια νεφροπάθεια κτλ. Επίσης,έγκυες γυναίκες β' και γ' τριµήνου και άλλοι.

Υψηλός ή/και παρατεινόµενος πυρετός, έντονος βήχας που προκαλεί δύσπνοια(δυσκολία στην εισπνοή) και ταχύπνοια(γρήγορη αναπνοή), υπνηλία, διέγερση ή σπασµοί και λιποθυµία είναι τα βασικά συµπτώµατα για άµεση επικοινωνία µε τον ιατρό και επίσκεψη στον πλησιέστερο φορέα Υγείας για έναρξη αγωγής και αντιµετώπιση.

Για τυχόν απορίες, ερωτήσεις και για πληρέστερη ενηµέρωση, ανατρέξτε στους παρακάτω ιστότοπους:
http://www.keelpno.gr (http://www.keelpno.gr/elgr/νοσήµατα θέµατα υγείας/λοιµώδη νοσήµατα/νοσήµατα που µεταδίδονται µέσω αναπνευστικού συστ/γρίπη.aspx)
http://www.who.int/en/

Με εκτίµηση,
στη διάθεσή σας
ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ειδικός Παθολόγος

Ημερ. δημοσίευσης: 10-02-2016

Κατηγορία(ες): ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΙΓΙΝΑ

Tags: Νοσοκομείο Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", γρίπη