Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προτείνει «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» από τις 13 Φεβρουαρίου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανοίγει τις πύλες της στους σινεφίλ, «κοινωνικοποιώντας» τους θησαυρούς της. Ιστορικές κόπιες των 16 και των 35 mm προσφέρονται για θέαση στις προβολές της «Μικρής Λέσχης» της Ταινιοθήκης, δωρεάν για τα μέλη, που υποστηρίζουν με την ιδιότητά τους αυτή τις προσπάθειες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για τη διαφύλαξη και διάδοση της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς.

Να σημειώσουμε πως «Μικρή λέσχη» ονομαζόταν η κινηματογραφική λέσχη της Ταινιοθήκης που είχε μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές σινεφίλ και λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου. Το 2009 η Ταινιοθήκη μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό και αφιερώθηκε στον τριπλό της ρόλο ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μουσείο Κινηματογράφου και εστία ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφοφιλίας.

Το νέο αφιέρωμα της «μικρής λέσχης» έχει τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες». Αφετηρία είναι η δεκαετία του 1930 και ταινία έναρξης το αριστούργημα «Ο κανόνας του παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ που εγκαινιάζει το αφιέρωμα μεθαύριο Σάββατο (13 Φεβρουαρίου), ημέρα που εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου. Θα προλογίσει η Μαρία Κομνηνού, Γεν. Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνολικά θα προβληθούν 9 κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης  (ανάμεσά τους η«Βασίλισσα Χριστίνα» του Μαμούλιαν με την Γκρέτα Γκάρμπο και ο «Γαλάζιος άγγελος» του Στέρνμπεργκ με την Μάρλεν Ντίτριχ) ενώ αξίζει να παρακολουθήσουμε και τη δική μας «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη στην ψηφιακή της αποκατάσταση σε DCP. Τις ταινίες θα προλογίσουν κριτικοί, θεωρητικοί του κινηματογράφου και σκηνοθέτες.

Πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «μικρής λέσχης»

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «μικρής λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ της λευκής κάρτας για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.

13 Φεβρουαρίου 2016 
Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός) - Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046, M. 6940099221, F. (210) 3628468. tickets@tainiothiki.gr - www.tainiothiki.gr - http://www.facebook.com/tainiothikigr

πηγή: tospirto.net

Ημερ. δημοσίευσης: 11-02-2016

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Tags: Ταινιοθήκη της Ελλάδος