Η 25η Μαρτίου είναι μία γιορτή με διπλή σημασία.

 Θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Εθνική, γιατί η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Μία μεγάλη γιορτή για τον ελληνισμό, η οποία είναι άλλη μια ευκαιρία να στρωθεί το οικογενειακό τραπέζι και να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί. Κατά την διάρκεια της Σαρακοστής σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας επιτρέπεται στους πιστούς να καταλύουν ψάρι 2 φορές. Συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

 Στην συνταγή  που θα σας παρουσιάσουμε  χρησιμοποιήσαμε φιλέτο γνήσιου βακαλάου Ισλανδίας,  ψάρι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και Ω3 λιπαρά.  Ευγενική προσφορά του κου Γιώργου Πετρά, ο οποίος μας παρέχει απλόχερα, τις συμβουλές του, για τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είχαμε την χαρά και την τιμή να μας φιλοξενήσει η οικογένεια Μαρτή, στην ψαροταβέρνα τους "ο Νόντας", στην Πέρδικα,  μία ιστορική ταβέρνα για την Αίγινα, η οποία φέτος κλείνει 80 χρόνια ζωής!!!

Η κα Αγγέλα Μαρτή  ετοίμασε το  φιλέτο βακαλάου το οποίο είχε ξαρμυρίσει μία μέρα πριν. αλλάζοντας 4, 5 νερά και στην συνέχεια το βούτηξε σε παχύρευστο  κουρκούτι  (ανάμειξε σόδα και αλεύρι για όλες τις χρήσεις) και το τηγάνισε σε μπόλικο λάδι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το συνόδεψε με την πατροπαράδοτη σκορδαλιά. Εννοείται με φιστίκι Αιγίνης!!

Για να μειώσουμε έως ένα βαθμό την μυρωδιά του σκόρδου μπορούμε να μασήσουμε

- μαϊντανό
- φρέσκια μέντα ή
- να πιούμε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑΣ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 180ΓΡ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΑΝΑΛΑΤΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
  • 220 ΓΡ ΨΩΜΙ ΜΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΙΜΜΕΝΟ
  • 2-3 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΚΟΡΔΟ
  • 3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΞΥΔΙ
  • ΠΕΡΙΠΟΥ 200ML ΛΑΔΙ
  • ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύουμε τα φιστίκια, το ψωμί, το λάδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τελειώνουμε με το αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε κρύα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ράνια Κορναράκη-Πετρά
Ελένη Κουνελάκη

Ημερ. δημοσίευσης: 24-03-2016

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: Ράνια Κορναράκη – Πετρά, μπακαλιάρος, Ελένη Κουνελάκη