Αίγινα, 12/4/2016 


   Η πρόταση που ανακοίνωσε το  Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 8/4 για τον νέο τρόπο διορισμού των αναπληρωτών  είναι μια κατάφορα άδικη και ανάλγητη επιλογή που ρίχνει στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους και καταστρέφει τις ζωές τους. Καταστρέφει όλους εκείνους τους συναδέλφους που τα προηγούμενα χρόνια με την εργασία τους , σε αρκετές περιπτώσεις πολύ μακριά από τις οικογενειές τους και σε πολλές δυσπρόσιτες περιοχές, στήριξαν το δημόσιο σχολείο. Τώρα κινδυνεύουν  να βρεθούν εκτός του δημόσιου σχολείου, χωρίς καν τη θέση της ελαστικής εργασίας από την οποία συντηρούσαν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Το σχέδιο αυτό νόμου αποτελεί εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 3848/10 της κ. Διαματοπούλου για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μάλιστα  εφαρμογή  στη χειρότερη εκδοχή που μπορεί να γίνει. Τον νόμο αυτό η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας , η οποία λεκτικά έχει αποδεχτεί τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων στην εκπαίδευση, θα έπρεπε να είχε καταργήσει.  Όμως στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου του δίνει ζωή και υπόσταση.

     Αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα γίνουν διορισμοί ούτε και τη νέα χρονιά, προχωρούν σε νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών, που απαιτεί για την πρόσληψη έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

     Με την απαράδεκτη τροπολογία το Υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτει το σχέδιο του. ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις αναπληρωτών (φέτος αξιοποίησαν 160 εκ. άρα απομένουν μόλις 190 εκ. από το ΕΣΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια !!!), αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων και του ωρολόγιου προγράμματος με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση του κόστους με κάθε τίμημα. Οι Δομές του δημόσιου σχολείου τίθενται υπό αίρεση, θέσεις εργασίας εξανεμίζονται και χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε χρόνια ανεργία! Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει μόνιμους αφού η έγκρισή τους εξαρτάται από τους θεσμούς και την αξιολόγηση και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την επόμενη χρονιά οι αναπληρωτές θα είναι και στις δύο βαθμίδες κάποιες χιλιάδες λιγότεροι (λόγω έλλειψης πιστώσεων). 

Οι δηλώσεις του υφυπουργού  Παιδείας Θ. Πελεγρίνη είναι αποκαλυπτικές :

«Τόσο ο κύριος υπουργός όσο κι εγώ έχουμε τονίσει την απόλυτη αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών. Εάν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία»,   «22.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν φέτος αλλά τα κενά είναι 3.763», «Πέρυσι για να πάρει το υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και έτσι έμειναν 190 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια!!!!»

190 εκατομμύρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να μοιραστούν στα επόμενα 4 χρόνια !!!!!! Δηλαδή 47,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος μέχρι το 2020!!!!

Η αναδόμηση- ανατροπή των πινάκων αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. Η πρόταση του υπουργείου «πατά» πάνω στην απόφαση του ΣΤΕ και τη «συνταγματικότητα» του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βολική δικαιολογία για την προσαρμογή και διαχείριση με όρους επιχείρησης της ελαστικής εργασίας, στην νέα, χωρίς εργασιακά  δικαιώματα, εποχή. Το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά πρέπει να διεκδικηθεί με όρους συλλογικής μαζικής πάλης, με αγώνα μέχρι το τέλος για όλους. Η ανυποχώρητη αγωνιστική διεκδίκηση και η συλλογική δράση είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να μην  επικρατήσουν ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διάσπαση.

Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να παλέψει για :

Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης κι όχι ό,τι περισσεύει από τον μνημονιακό Προκρούστη.

Κατάργηση του ν.3848/10 που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων

Όχι στα «προσοντολόγια» και σε οτιδήποτε επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο.

Κάλυψη τώρα όλων των κενών –κανείς αναπληρωτής άνεργος

Ο Σύλλογος Δ/Ν νησιών Αργοσαρωνικού στηρίζει την πανελλαδική κινητοποίηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, την Παρασκευή 15/4 στις 11.30 στο Υπουργείο Παιδείας

                                                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

      Ο                                                                                                                        Η

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                              ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ.ΡΕΠΠΑΣ                                                                                               ΧΡΥΣ.ΜΟΣΧΟΝΑ