Μπορεί κανείς να πιστεύει ό,τι θέλει για τους Γερμανούς αλλά όταν κινητοποιούνται για κάτι δεν τους σταματάει τίποτα!  Σήμερα δεν πρόκειται για Γερμανούς αλλά Γερμανίδες. Μια απλή νοσοκόμα όπως υπάρχουν παντού αποφάσισε να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε την φαεινή ιδέα να δικτυώσει όλες τις ΜΚΟ που ενεργοποιούνται για την υπεράσπιση των γυναικών και ιδιαίτερα των γυναικών της βάσης. Εκτός απο τις διασκέψεις και τα συνέδρια που διοργανώνει ανάλογα με τις ανάγκες των γυναικών παντού στον κόσμο, έχει θεσμοθετήσει κάθε πέντε χρόνια μια Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών πάντα σε μια διαφορετική πόλη.
Logo-Weltfrauenkonferenz-20164 (1)Πρόκειται για μια οργάνωση εντελώς αυτόνομη η οποία χρηματοδοτείται με διάφορες δραστηριότητες: δημοσιεύσεις, μπαζάρ όπου πουλάνε χειροτεχνίες που έφτιαξαν οι ίδιες οι γυναίκες, κ.τ.λ. Εκτός απο τις δωρεές που προσφέρουν στις γυναίκες που έχουν ανάγκη, - ήμουν παρούσα σε μια χρηματοδότηση για την οικοδόμηση ενός σχολείου για κορίτσια στο Νεπάλ, καθώς και για την ενίσχυση στην Ελλάδα γυναικών των οποίων οι άνδρες δούλευαν σε μια χαλυβουργία που θα έκλεινε και έκαναν επί εννιά μήνες απεργία. Επιπλέον κάθε διάσκεψη καταλήγει σε ένα δημοψήφισμα ώστε να ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις. Εκτός απο τις χρηματικές και πολιτικές ενισχύσεις, δεν πρέπει να ξεχάσω την ψυχολογική και συντροφική υποστήριξη που δίνεται στις γυναίκες που βιώνουν τρομαχτική καθημερινότητα. Κατά την διάρκεια των 5 ημερών της διάσκεψης, στα εργαστήρια, μπορεί η κάθε μια να μιλά για τον πόνο της, έχει μια φωνή και αισθάνεται ότι δεν είναι μόνη.  Τα βραδιά, χορεύουν και τραγουδούν στην δίκη τους γλώσσα. Ήταν πολύ συγκινητικό να είμαι ανάμεσα σε πάνω απο χίλιες γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο.

Φυσικά, γύρισα στην Ελλάδα και ξαναβρήκα μια Ελλάδα με τα προβλήματα της.

Αλλά τίποτα στα μίντια, καμία αναφορά ποτέ για αυτά τα κινήματα που αγωνίζονται σε όλο το κόσμο και μας δίνουν την ελπίδα για ένα πιο δίκαιο αύριο.

Βίντεο: Conf. Katmandu 2016

 
Helene Vernerey

Αίγινα