Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, διοργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ) και τον Συλλόγου Δρομέων Υγείας (ΣΔΥ) Αίγινας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας και τον ΔΑΟΑ, ένας ακόμη αγώνας βουνού με την επωνυμία 5ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΑΙΑ 2016». Ο αγώνας έγινε με την υποστήριξη της ΕΟΛΣΑΜΥ, του ΟΑΚ/Αίγινας, του συλλόγου ΕΠΟΣ ΑΝΑΒΑΣΗ της ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας, τους Ναυτοπροσκόπους Αίγινας, του Νοσοκομείου Αίγινας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ», του ιατρού κου ΔΟΥΚΑ Σωκράτη, της φωτογραφικής ομάδας «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ» , του ηλεκτρονικού καταστήματος & ήχου κου ΨΩΜΙΑΔΗ, αλλά και με την συνδρομή του ΑΤ Αίγινας, του Δασονομείου Αίγινας, της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Λ/Χ Αίγινας και της ΠΥ Αίγινας. Ο αγώνας αγκαλιάστηκε από τους επαγγελματίες του νησιού μας, που αποτελούσαν τους χορηγούς, την Κοινοπραξία πλοίων Σαρωνικού και φυσικά το site  του AEGINA PORTAL που ήταν ο χορηγός επικοινωνίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε μία πευκόφυτη περιοχή του νησιού μας με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω της ύπαρξης του ναού της ΑΦΑΙΑΣ, με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, αλλά και στους χώρους πρασίνου. Από το πρωί άρχισαν να μαζεύονται στο χώρο έμπροσθεν της εισόδου του αρχαιολογικού χώρα παιδιά κάθε ηλικίας και δρομείς και περιπατητές όλων των ηλικιών. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειχναν ιδιαίτεροι ευχαριστημένοι για την συμμετοχή τους, αλλά η μεγάλη ικανοποίηση φαινόταν μετά τον τερματισμό τους. Οι διαδρομές που είχαν προγραμματισθεί ήταν τρεις: Η διαδρομή 1000 μέτρων για μαθητές των Δημοτικών σχολείων, η διαδρομή των 5 χλμ για δρομείς και περιπατητές και η απαιτητική διαδρομή των 15 χλμ για έμπειρους δρομείς. Όλα κύλησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και χωρίς να παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα σε όλους τους συμμετέχοντες. Η οργανωτική επιτροπή δια των προέδρων της ΚΕΔΑ και του ΣΔΥ Αίγινας, οφείλουν να ευχαριστήσουν εκτός των ανωτέρω, όλους του συμμετέχοντες δρομείς και περιπατητές αλλά όλους τους εθελοντές  που συμμετείχαν στην διοργάνωση, τόσο κατά την ημέρα των αγώνων, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες κατά την προετοιμασία τους.

Οι συμμετοχές αθλητών, περιπατητών, μαθητών και συνοδών ξεπέρασαν τις 200, με το ραντεβού να κλείνεται για την επόμενη χρονιά για το 6ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΑΙΑ 2017. Για την ιστορία και μόνο, μιας και όλοι οι συμμετέχοντες είναι κερδισμένοι και τους αξίζουν συγχαρητήρια, ακολουθούν οι νικητές της γενικής κατάταξης των αγώνων των 5 και 15 χλμ:

Α. Διαδρομή  5 χιλιομέτρων.

1ος νικητής:  ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Γιώργος           1η νικήτρια: ΜΟΝΙΚΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

2ος νικητής:  ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ Δημήτρης          2η νικήτρια: ΦΑΙΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

3ος νικητής:   ΚΑΤΡΙΔΗΣ Κων/νος                3η νικήτρια: ΜΑΡΙΕΛ ΠΤΕΡΟΥΔΗ

Β. Διαδρομή 1 5 χιλιομέτρων.

1ος νικητής:  ΧΟΖΟΣ Σταύρος                        1η νικήτρια: LIEGA ZELGALVE