Σε εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή του Μεσαγρού, την περασμένη Κυριακή 29 Μαΐου, που οργανώθηκε από την ΟΠΑΕΠ, βρέθηκαν κάτω από δύο κολώνες της ΔΕΗ, λαμπτήρες φωτισμού με υδράργυρο, που προφανώς αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρολόγο συνεργαζόμενο με τον δήμο Αίγινας.
Αναζητήσαμε τον τύπο των λαμπτήρων στο διαδίκτυο και πράγματι περιέχουν ποσότητα υδράργυρου.
Φαίνεται αδιανόητο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος να μην γνωρίζει την επικινδυνότητά τους, αν και δεν αναφέρεται τίποτε σχετικά με υδράργυρο στις τεχνικές προδιαγραφές του τελευταίου διαγωνισμού προμήθειας λαμπτήρων του δήμου Αίγινας (1-3-'16).
Για  ενημέρωση των πολιτών και των αρμοδίων, ζητήσαμε από τον φίλο και συνεργάτη κ. Γιάννη Τζεβελέκο, συνταξιούχο ΔΕΗ, να μας μεταφέρει τις γνώσεις του και την άποψή του:

Προς αποφυγή  αμφισβήτησης του τόπου των ευρημάτων, αναφέρουμε ότι στην συγκεκριμένη εθελοντική εξόρμηση καθαρισμού, συμμετείχαν ανάμεσα άλλων: μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μαρίνας -Αλώνων -Μεσαγρού "ΟΙΝΟΗ", του Aegina Light και υπάλληλος του δήμου Αίγινας.

του Γιάννη Τεβελέκου:

Λάμπες οικονομίας με Υδράργυρο  - Ένας «φωτεινός» κίνδυνος

Μέσα στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας στα πλαίσια της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε τον Κανονισμό 244/2009/ΕΚ για τη σταδιακή κατάργηση των  «συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως» μέχρι το τέλος του 2012.
Το κενό κάλυψαν προ’ι’όντα λιγότερο ενεργοβόρα προσφέροντας  οικονομία  20 έως 80% ανάλογα με τον τύπο τους. 
Ο κάθε τύπος λάμπας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Υπάρχουν όμως και λάμπες που είναι μεν πολύ οικονομικές  (65-80%) αλλά χρειάζονται προσεχτικό χειρισμό λόγω του Υδραργύρου που περιέχουν. Το αν μια λάμπα περιέχει ή όχι Υδράργυρο είναι γραμμένο στη συσκευασία και ο πωλητής  θα σας διαφωτίσει σχετικά.
Οι λάμπες αυτές χρησιμοποιούνται τόσο στα σπίτια και καταστήματα, όσο και στους Δημόσιους χώρους.
Για αυτόν το λόγο, είναι χρήσιμο να επισημανθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά τη διαδικασία αλλαγής μιας λάμπας που περιέχει Υδράργυρο και ακόμα πιο σοβαροί όταν μια τέτοια λάμπα σπάσει. 
Η επικινδυνότητα οφείλεται στο ότι κάθε τέτοια λάμπα περιέχει 2-5 mg Υδραργύρου. Όταν σπάσει δημιουργείται τοξική ρύπανση λόγω της διαρροής του Υδραργύρου όχι μόνο στο σημείο, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον διότι ο Υδράργυρος είναι εξαιρετικά πτητικός και οι ατμοί του ρυπαίνουν τον αέρα του χώρου.
Η παρουσία Υδραργύρου στο περιβάλλον προκαλεί μόλυνση του οργανισμού ανθρώπων και ζώων πολύ εύκολα, αφού μπορεί να προκληθεί με την κατάποση, την εισπνοή, ακόμα και την απλή επαφή. Με την κυκλοφορία του αίματος προσβάλλεται ο εγκέφαλος, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα νεφρά, το καρδιαγγειακό και αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και τα έμβρυα μέσα στη μήτρα.
Επειδή αυτές οι λάμπες έχουν μπει για καλά στη ζωή μας, όπως άλλωστε και τόσα άλλα τοξικά υλικά (λάδια μηχανών, απορρυπαντικά, εντομοκτόνα κτλ), ας δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της συνύπαρξης μαζί τους.

Α.  Πρόληψη

- Δεν τις χρησιμοποιούμε σε σημεία που μπορεί να σπάσουν (άκρη επίπλων, χώροι παιχνιδιού κτλ)
- Όταν τις αλλάζουμε απομακρύνουμε τα παιδιά.                                            
- Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να τις χειρίζονται .
- Αν καεί , περιμένουμε να κρυώσει πριν την αλλάξουμε.  
- Όταν ξεβιδώνουμε-βιδώνουμε την κρατάμε από την μονωτική βάση της.    
- Για μεγαλύτερη προστασία, τυλίγουμε τη λάμπα με ένα ύφασμα. Έτσι, ακόμα και αν σπάσει, δεν θα σκορπίσουν τα κομμάτια.

Β. Αντιμετώπιση σπασίματος

- Απομακρύνουμε αμέσως παιδιά, εγγύους, ηλικιωμένους, λοιπά πρόσωπα και οικοσιτα ζώα από τον χώρο.
- Απενεργοποιούμε μηχανήματα κλιματισμού, αερόθερμα, ανεμιστήρες και ότι άλλο θα προκαλούσε κυκλοφορία του αέρα.   
- Αερίζουμε καλά και συνεχώς το χώρο με τα εξωτερικά του ανοίγματα, ενώ απομονώνουμε το υπόλοιπο κτήριο.
Χρησιμοποιούμε γάντια και καλύπτουμε μύτη και στόμα με ένα ύφασμα.

Γ. Καθαρισμός του χώρου.

- Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα διότι η ρύπανση θα εξαπλωθεί.                      
- Μαζεύουμε τα μεγάλα και μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα χαρτόνι σαν φαράσι.  
- Για τα πολύ μικρά κομμάτια και τη σκόνη, χρησιμοποιούμε συγκολλητική ταινία.  
- Σκουπίζουμε το χώρο με βρεγμένο απορροφητικό χαρτί ή πανί, για να μαζευτούν τα τυχόν υπολείμματα.   
-Τοποθετούμε τα κομμάτια της σπασμένης λάμπας καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το μάζεμα σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο με καπάκι.  
- Καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί τα έπιπλα και λοιπά αντικείμενα.        Συνεχίζουμε τον αερισμό.
- Μετά τη συλλογή και το καθάρισμα κάνουμε ντους και αλλάζουμε ρούχα.

Δ. Απόρριψη

- Οι σπασμένοι λαμπτήρες και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό του χώρου και τα ρούχα του καθαριστή αν ήρθαν σε επαφή με τον Υδράργυρο είναι επικίνδυνα απόβλητα. ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Κάθε Δήμος έχει ορισμένο χώρο για την απόρριψή τους. Αρμόδιος για την Αίγινα Τηλ. 15516.
- Οι γερές λάμπες απορρίπτονται μόνον στα ειδικά δοχεία που υπάρχουν στα καταστήματα ηλεκτρολογικών ειδών και άλλα μεγάλα καταστήματα.

Ε. Δημόσιοι χώροι και χώροι συναθροίσεως κοινού

Τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη συντήρηση του φωτισμού όπως:
- Ηλεκτρολόγοι συντηρητές ξενοδοχείων, μεγάλων καταστημάτων, κτλ.   
- Ηλεκτρολόγοι ή λοιπά αρμόδια κατά νόμον πρόσωπα που συντηρούν τον Δημοτικό φωτισμό Οδών και Πλατειών, Παιδικών Χαρών, Πάρκων κτλ. πρέπει, εάν χειρίζονται λαμπτήρες που περιέχουν Υδράργυρο, να τηρούν τουλάχιστον τις παραπάνω αρχές πρόληψης, καθαρισμού, απόρριψης και όσα ακόμα επιπλέον γνωρίζουν ως επαγγελματίες. Τυχόν υποδείξεις εκ μέρους τους θα ήσαν πολύτιμες και ευπρόσδεκτες.

Ε. Αντί για Επίλογο

Φανταστείτε ένα παιδάκι να παίζει με μια λάμπα που βρήκε στο πεζοδρόμιο , να σπάσει στα χέρια του και να πληγωθεί. Άλλο παιδάκι στην Παιδική Χαρά να πατήσει τα γυαλιά σπασμένης λάμπας με τις σαγιονάρες του και να ματώσει.
«Δικά μου είναι τα παιδιά, ότι θέλω τα κάνω» μου είπε ένας πατέρας (;) που κουβαλούσε τρία παιδάκια στην Αφαίας με το σαράβαλο μηχανάκι του.
Εδώ όμως πρόκειται για τα παιδιά των άλλων.

Πηγές:
-Υπ. Οικονομικών. Γεν. Χημείο του Κράτους : « Αντιμετώπιση ατυχημάτων έκχυσης Υδραργύρου.
-Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης – Γεν. Γραμματεία Καταναλωτών : « Χρήσιμες Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τους λαμπτήρες».