Η "Επιτροπή για το θέμα της αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου – πρώην Φυλακές",  στην οποία συμμετέχει και ο Δήμαρχος,  με το παρακάτω δελτίο τύπου της, μας ενημερώνει για το τι συζητήθηκε στη συνάντησή της με τον Υπουργό Πολιτισμού στις 9 του μήνα.
Δελτίο τύπου για την ίδια συνάντηση είχε στείλει και το γραφείο Δημάρχου εκείνες τις μέρες, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ο Δήμαρχος προτίμησε να ανακοινώσει το δυσάρεστο νέο ότι το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ, στο τέλος της παρουσίασης της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Φεστιβάλ Φιστικιού. 
Η μερική όμως αποκατάσταση του κτιρίου, της απομόνωσης και των χώρων που θα διατεθούν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει πάρει το δρόμο της με τα 2.300.000€ της Περιφέρειας Αττικής.
Άρα λοιπόν, για το υπόλοιπο του κτιρίου μπορεί να ξανανοίξει ο δρόμος προς αναζήτηση χορηγιών, που ήδη έχουμε προσπεράσει, ή έχει κάτι άλλο κατά νου ο Υπουργός;


  • Δελτίο τύπου της Επιτροπής για το θέμα της αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου – πρώην Φυλακές

Την Πέμπτη 9/6 στις 3 το μεσημέρι η επιτροπή που ορίσθηκε συναντήθηκε με τον Υπ. Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτά, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρου, δηλαδή ο Δήμαρχος κ .Δ.  Μούρτζης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ .Β.  Μουσουλέας, η Διευθύντρια του εργαστηρίου Σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων καθηγήτρια Ζ. Γεωργιάδου, η συντηρήτρια κ. Πωλίνα  Στοφόρου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Αίγινας Ο. Αρνιακού με θέμα το κτίριο του Ορφανοτροφείου- Φυλακών Αίγινας.

Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα θέματα της αποκατάστασης του κτιρίου και της αξιοποίησης μέρους του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέθηκε το θέμα της επείγουσας επιδιόρθωσης των κελιών της απομόνωσης και του Γολγοθά των φυλακών, προκειμένου να προστατευθούν τα ακιδογραφήματα που έχουν συντηρηθεί.

Ο Υπουργός κ. Μπαλτάς  επιβεβαίωσε ότι  το κτήριο έχει παραδοθεί στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ως ολοκληρωμένο και γι αυτό το λόγο δεν μπορεί να ενταχθεί σε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Από την συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Το ΥΠΠΟ αναλαμβάνει την διάθεση ποσού για την εκπόνηση δύο μελετών: α) μελέτη για την συντήρηση και επιδιόρθωση των κελιών της απομόνωσης, β) μελέτη επί μέρους χώρου (ανατολική πτέρυγα) με αφετηρία την αρχική χρήση του κτιρίου ως διαχρονικό Μουσείο, ο οποίος θα διατεθεί για χρήση από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Υπουργός τόνισε ότι για τη χρήση του κτιρίου, αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές, πράγμα που συνεπάγεται την ολοκλήρωση της στερέωσης της στέγης και τον καθαρισμό του αύλειου χώρου.

Σημειώθηκε ότι η Περιφέρεια διαθέτει σχετική πίστωση 2.3000.000 €, η οποία θα αξιοποιηθεί άμεσα με βάση τις προαναφερόμενες μελέτες.

Η αποτίμηση της συνάντησης στο ΥΠΠΟ κρίνεται θετική, δεδομένου ότι το θέμα έχει ανακινηθεί εκ νέου και δρομολογείται μερική αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού χώρου των κελιών της απομόνωσης.