«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» σε νέα κόπια

Μια ερμηνεία για βραβείο. Εκείνη της Κατίνας Παξινού στο ρόλο της άπιστης μητέρας, που της χάρισε βραβείο Κοκτώ (ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε κερδίσει Όσκαρ, με το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»).  Υποψηφιότητες για άλλα δύο (Όσκαρ: Α’ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου Ρόλου στους δύο πρωταγωνιστές Ρεντγκρέιβ και Ράσελ). Αλλά και μια πολυδάπανη παραγωγή που εν πολλοίς οφείλεται για την χρεοκοπία της εταιρίας R.K.O., είναι ο απολογισμός της ταινίας«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του 1947, βασισμένης στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία από τον Ντάντλεϊ Νίκολς, που από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου παίζεται ξανά στους αθηναϊκούς κινηματογράφους σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακά κόπια.

Ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντάντλεϊ Νίκολς, γνωστότερος για το έργο του ως σεναριογράφος, διασκεύασε το σενάριο, είχε τότε ενθουσιάσει τον Ευγένιο Ο’ Νηλ. Άλλωστε μια προηγούμενη διασκευή του Νίκολς στο «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα» του είχε αρέσει τόσο, που έδωσε το πράσινο φως για τη μεταφορά και της «Ηλέκτρας» στη μεγάλη οθόνη.

Η μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Ευγένιου Ο’Νηλ αποτελούσε ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της εταιρίας R.K.O. κι αποτέλεσε ταυτόχρονα έναν από τους λόγους για τους οποίους αντιμετώπισε χρεοκοπία, από την οποία δεν επρόκειτο ποτέ να ανακάμψει.

Η ταινία, παρά τις καλές κριτικές που έλαβε, τις καλές ερμηνείες που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της και το εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών, δε μπόρεσε να καλύψει τον υψηλό προϋπολογισμό της. Η αποτυχία της ταινίας, που κυκλοφόρησε με αρχική διάρκεια 3 ωρών, ώθησε την R.K.O. να προβεί σε περαιτέρω περικοπές και να μειώσει τη διάρκειά της σε 2 ώρες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά στην πορεία της.
Ηλέκτρα

Παρ’ όλα αυτά, η ακαδημία του κινηματογράφου αντάμειψε τους δυο πρωταγωνιστές της με υποψηφιότητες για Όσκαρ Α’ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου Ρόλου. Πολλοί μάλιστα ήταν όσοι έλεγαν τότε ότι η Ρόζαλιντ Ράσελ επρόκειτο να κερδίσει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου εκείνη τη χρονιά. Άρθρο του περιοδικού Variety που προέβλεπε τους νικητές με ακρίβεια εκείνη την περίοδο ανέφερε το όνομα της Ράσελ ανάμεσα στους νικητές. Όταν ο Φρέντρικ Μαρτς κλήθηκε να βραβεύσει την καλύτερη ηθοποιό της χρονιάς, όλοι ήταν σίγουροι για τη νίκη της ηθοποιού, η οποία σηκώθηκε από τη θέση της για να πάει προς τη σκηνή, όταν άκουσε ότι η νικήτρια ήταν τελικά η Λορέτα Γιανγκ για την ταινία «Η Κόρη του Αγρότη» (The Farmer’s Daughter).

Ως θεατρικό, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» είχε ήδη παρουσιαστεί στο Μπρόντγουεϊ το 1931 για 150 παραστάσεις. Το έργο του Ο’ Νηλ εμφάνιζε παραλληλισμούς τόσο με την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, όσο και με την «Ορέστεια» του Αισχύλου, με κεντρικούς χαρακτήρες που θυμίζουν τον Αγαμέμνονα, την Κλυταιμνήστρα, τον Αίγισθο, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου, ενώ ο αρχηγός της οικογένειας Μάνον, Έζρα (Ρέιμοντ Μάσεϊ) επρόκειτο να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί με το γιο του Όριν (Μάικλ Ρέντγκρεϊβ), η κόρη του Λαβίνια (Ρόζαλιντ Ράσελ) ανακαλύπτει ότι η μητέρα της Κριστίν (Κατίνα Παξινού) διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις με τον πλοίαρχο Μπραντ (Λίο Γκεν), τον οποίο η ίδια είχε ερωτευτεί. Κυριευμένη από την αίσθηση της απόρριψης και της προδοσίας, η Λαβίνια αντιμετωπίζει τη μητέρα της λέγοντάς της όλα όσα γνωρίζει, απειλώντας την να αποκαλύψει τα πάντα στον πατέρα της σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί από τον εραστή της. Λίγο αργότερα η Κριστίν και ο πλοίαρχος σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον καρδιοπαθή Έζρα προσθέτοντας δηλητήριο στα φάρμακά του. Όταν ο Έζρα επιστρέφει λογομαχεί με τη σύζυγό του, η οποία του αποκαλύπτει ότι προτίθεται να τον αφήσει, συγχύζεται κι υπόκειται καρδιακό επεισόδιο.

Η Κριστίν τότε του δίνει το δηλητηριασμένο φάρμακο και τον σκοτώνει. Η Λαβίνια ακούει τις φωνές από το δωμάτιο του πατέρα της και τρέχει να δει τι συνέβη και τον βρίσκει ετοιμοθάνατο να της υποδεικνύει την Κριστίν ως δολοφόνο του. Την ημέρα της κηδείας του επιστρέφει στο σπίτι των Μάνον, ο Όριν που τρέφει παθολογική αγάπη για την Κριστίν. Όταν η Λαβίνια του αποκαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση της μητέρας τους με τον πλοίαρχο, ο Όριν θολώνει κι αποφασίζει να βοηθήσει τη Λαβίνια να πάρει εκδίκηση. Σκοτώνει λοιπόν τον πλοίαρχο Μπραντ και ωθεί τη μητέρα του στην αυτοκτονία.

Έπειτα τα αδέλφια Μάνον φεύγουν για ταξίδι με σκοπό να ξεχάσουν τα εγκλήματά τους. Όταν όμως επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει πλέον καταστραφεί κι ότι οι τύψεις τους θα παρεμβάλονται σε κάθε τους προσπάθεια για ευτυχία. Η Λαβίνια δεν πρόκειται να βρει την ευτυχία πλάι στον αγαπημένο της Πίτερ (Κερκ Ντάγκλας) κι ο Όριν δεν πρόκειται να παντρευτεί την καλή του Χέιζελ (Νάνσι Κόουλμαν), αδελφή του Πίτερ.

πηγή: elculture.gr

Ημερ. δημοσίευσης: 08-09-2016

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Tags: Κατίνα Παξινού, Ηλέκτρα