Η Ομάδα Γαστρονομίας της Γιορτής Φιστικιού, αφιέρωσε φέτος την εκδήλωσή της "Νόστιμες Μέρες» Διαγωνισμός Γεύσεων" στην μνήμη του  γευσιγνώστη Δημήτρη Ποταμιάνου.

Ένας διαγωνισμός μαγειρικής με κριτική επιτροπή τους: Μαρία Τζίτζη -χημικός οινολόγος, συγγραφέας, Παναγιωτάκης Μιχάλης - ex chef Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής, Νίκος Κουρούπης-Αγάλου -chef στο Λαϊκό Νοσοκομείο και διαγωνιζόμενους σπουδαστές του ΙΕΚ Αίγινας στην τέχνη της μαγειρικής: Έλλη Νικολάου, Δημήτρης Σταυράκης, Παναγιώτης Μακαρατζής και Βασίλης Λαζάρου.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Βισσαρίωνας Παρθένης και η υπεύθυνη της Ομάδας Γαστρονομίας Ράνια Κορναράκη-Πετρά, χαιρέτησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Καλόφωνος, ο Στράτος Πανταβός μίλησε για τον Δ. Ποταμιάνο και ο δήμαρχος Δ. Μούρτζης και η αντιπρόεδρος ΚΕΔΑ Κ. Σαλπέα, απένειμαν αναμνηστικά και βραβεία στην οικογένεια του εκλιπόντος που παρευρέθησαν και στους συμμετέχοντες.

Ο Ανέστης Κορνέζος παραχώρησε ευγενικά για την εκδήλωση, το παρακάτω κείμενό του για τον Δημήτρη Ποταμιάνο :

"Ένα συμπόσιο γνώσης, μια διονυσιακή γιορτή σοβαρού προβληματισμού ήταν η ζωή του καθηγητή, αρθρογράφου και ανθρώπου του πολιτισμού, Δημήτρη Ποταμιάνου. Δεν τον γνώριζα προσωπικά. Μόνο μέσα από τη δημόσια γραφή του και από τα κείμενά του, που μου έδιναν την εικόνα ενός φωτεινού πνεύματος. Ο λόγος του, μου αποκάλυπτε έναν στοχαστή που μπορεί να χωρέσει στην ίδια πρόταση, με περισσή άνεση, ζητήματα εξελικτικής βιολογίας, τον Γούντι Άλεν, το διαδίκτυο, τον αριστοκρατικό αναρχισμό καθώς επίσης και ένα αρωματικό ριζότο με κάστανα και σταφύλι. 
Το κείμενο αυτό, είναι ένας αποχαιρετισμός αλλά και ένα ταπεινό αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο της επιστημονικής διανόησης, μέσα από τα μάτια ενός απλού αναγνώστη του, που τον συνάντησε μονάχα μια φορά, στην παρουσίαση του τελευταίου του δημιουργήματος, του μυθιστορήματος «Αμφιθέατρο» στο ξενοδοχείο Μιράντα, τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη του 2014.
 Ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Δημήτρης Ποταμιάνος, την 1η Ιανουαρίου του 2016, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Είχε γεννηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού σπουδάζοντας Κοινωνικές Επιστήμες και Ανθρωπολογία. Στον ίδιο χώρο ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Ιστορίας το 1972. Στα media μπήκε μετά από παρακίνηση της Μαλβίνας Κάραλη, η οποία, στις δόξες της το 1992, τον επέλεξε για συμπαρουσιαστή της, στην πρώτη γαστρονομική τηλεοπτική της εκπομπή. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης του ΕΟΤ στην Ιαπωνία, και εξέδωσε αρκετά βιβλία που τέμνονται μεταξύ υλικού πολιτισμού και λογοτεχνίας - τα περισσότερα στις εκδόσεις Καστανιώτη και Ποταμός. Στον έντυπο λόγο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό 01, με άρθρα κοινωνικοπολιτικά, αλλά η επιτυχία και η αναγνώριση ήρθε με την εβδομαδιαία στήλη του στο περιοδικό Symbol  για την ιστορία, τη χρήση και τη σημασία των τροφών. Άλλα κείμενά του, δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στα περιοδικά ELLE και Playboy.   
Πνεύμα ελεύθερο και ρηξικέλευθο ο Δημήτρης Ποταμιάνος, ήταν ένας καταξιωμένος ακαδημαϊκός: ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, είχε στο παρελθόν υπάρξει πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Ο ίδιος κατά δική του δήλωση, ασφυκτιούσε στο ιεραρχικό περιβάλλον του πανεπιστημίου αν και οι φοιτητές του παρέμειναν ακόμα και χρόνια μετά την αποφοίτηση τους, οι μεγαλύτεροί του οπαδοί και φίλοι. Όλοι τους μιλούσαν για έναν άνθρωπο ουσιαστικά καλλιεργημένο και γενναιόδωρο.
Το συγγραφικό του έργο ήταν ιδιαίτερα πολυσχιδές μιας και έγραψε από ακαδημαϊκά κείμενα (Απουσιολόγιο Επικρατείας-1991, Στον Κήπο-1996, Ενικός/ Πληθυντικός-2001) μέχρι μυθιστορήματα όπως το πιο πρόσφατο «Αμφιθέατρο» (2014) που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός. Το πιο γνωστό του βιβλίο παραμένει «Τα Χωρικά Ύδατα» που δημοσιεύτηκε το 1995.
Τα τελευταία 15 χρόνια, μάς έκανε την τιμή να κατοικεί μόνιμα στο νησί μας. Χρησιμοποιούσε τη βαθιά του γνώση πάνω στην μαγειρική και τον πλούτο της ελληνικής γης έχοντας ένα δικό του μποστάνι, περνώντας τις «νόστιμες μέρες»  του (όπως αναφέρει και ο τίτλος του εξαιρετικού του βιβλίου), μαγειρεύοντας και διαβάζοντας.
«Δεν νομίζω πως θα ήμουν ιδιαίτερα απαιτητικός,» είχε πει σε μια συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για το ποιο θα ήταν το ιδανικό για αυτόν τελευταίο γεύμα της ζωής του. «Μια ευγενική Βουργουνδία, ένα Clos des Lambrays ας πούμε, θα αρκούσε. Στο τσακίρ κέφι, λίγο ψωμοτύρι μαζί, που θα έσπαγε τις τανίνες του κρασιού. Επίσης, ας σημειωθεί η ιδανική θέση: ξαπλωμένος στην μπανιέρα και κοντά μου αγαπημένα πρόσωπα...» .
Ο Δημήτρης Ποταμιάνος, πέρασε αθόρυβα από την Αίγινα, παρά το τεράστιο πολιτιστικό του εκτόπισμα. Δεν χώρεσε ποτέ σε στερεότυπα και τυπικότητες. Ούτε και η απώλειά του μπορεί να χωρέσει σε μερικά κοινότυπα λόγια αποχαιρετισμού, δεν θα το ήθελε ούτε και ο ίδιος. Ο Δημήτρης Ποταμιάνος αγάπησε τα μικρά, απροσδιόριστης αξίας πράγματα. Τα φυτά του στον κήπο της Αίγινας, την περιπλάνησή του στον κόσμο, το διάλογο με τους φοιτητές του, τη γαστρονομία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για την απλή, ταπεινή και διακριτική παρουσία του στον τόπο μας. 
Μακάρι, οι Ουρανοί που σε φιλοξενούν να έχουν τη μάρκα του κρασιού που προτιμάς Δημήτρη. "


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrint
Τ
ην ίδια ημέρα, το πρωί του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου, στην ημερίδα  «Εν Αιγίνη φιστίκι: προβληματισμοί, προκλήσεις, προσδοκίες»  στο Λεούσειο Ίδρυμα, η Ομάδα Γαστρονομίας συμμετείχε με τις ομιλίες των:   Μιχάλη Παναγιωτάκη - ex chef και Πρόεδρο Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής και  Βασίλη Λεωνίδου,  chef Kapsaliana Village Ρέθυμνο, ειδικευόμενος στο ελαιόλαδο, με θέμα: "Φιστίκι - Υγεία - Διατροφή: Το φιστικέλαιο και το αρωματισμένο με φιστίκι ελαιόλαδο στη Γαστρονομία".

Στο τέλος της ημερίδας, δοκιμάσαμε αλμυρές και γλυκές γεύσεις με φιστίκι Αιγίνης, που ετοίμασαν οι chef με την βοήθεια της  Ομάδας Γαστρονομίας.

IMG_6117 IMG_6123 IMG_6079
Aegina Light