Για πρώτη φορά στην εμπορική έκθεση της Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, έδωσε το παρών ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής "Άγιος Γεώργιος".
Ένα περίπτερο, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, που χορηγήθηκε στο σύλλογο και στήθηκε με κόπο και μεράκι από τον κτηνοτρόφο Αίγινας Γιάννη Χερουβείμ

Κάθε απόγευμα τυροκομούσαν επιδεικτικά στους επισκέπτες της Γιορτής, με βραστήρα παστεριωτήρα Inox ST και οι περαστικοί δοκίμασαν πολλά είδη τυριών, λαδοτύρι, μαλακό τυρί με φιστίκι,  χαλούμι, μαστέλο, κεφαλοτύρι, φέτα, γκερεμέζι, μαζί με τσίπουρο από κτηνοτρόφο των Τρικάλων και για γλυκό κρέμα με φιστίκι και γάλα και μους σοκολάτας,
Εκεί είδαμε, τον παπα-Νεκτάριο της Κυψέλης να φτιάχνει ρυζόγαλο, κεραστήκαμε τη γαλόπιτα του, ζωντανή μουσική και αυθόρμητους χορούς και κάθε μέρα ατέλειωτους επισκέπτες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA O

Την Κυριακή το πρωί κάλεσαν τους αγρότες της Αίγινας και όλους μας, σε μια συνάντηση ανταλλαγής προβληματισμών για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. 

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου κ. Μάγδα Κοντογιάννη, 4η γενιά κτηνοτρόφος, συντόνισε τη συζήτηση στην πλατεία της Παναγίτσας που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια δυναμική φωνή με πάθος και ενήμερη για την κτηνοτροφία, μίλησε για τον οικιστικό ιστό, τις κτηνοτροφικές ζώνες που οφείλει να έχει κάθε δήμος κατά τον "Καλλικράτη", νόμιμες εκτροφές, άδειες σταβλισμού, νομοθεσία ανά περιοχές, τα οικόσιτα ζώα ανά περιφέρεια, τα δημόσια βοσκοτόπια σύμφωνα με τους χάρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σφαγεία, απογραφές ενεργών κτηνοτρόφων, συνταξιοδοτικό και για τον βασικό στόχο να παραμείνουν οι υφιστάμενες μονάδες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανάμεσα σε άλλα η κ. Μ. Κοντογιάννη τόνισε:
"Πρέπει να είμαστε ενήμεροι, θα χρειαστεί να έχουμε εκπαίδευση στο κλάδο μας σε καινούργια πράγματα, καινούργια νομοθετήματα.
Να διεκδικούμε, πέρασαν "μικρά σχέδια βελτίωσης" και δεν ενημερώθηκε κανείς, 
Να επεμβαίνουμε στους νόμους αν κάτι δεν μας αρέσει, με επιχειρήματα.  Επεμβήκαμε σαν σύλλογος πολλές φορές στο κομμάτι του υπουργείου, με πολλά έγγραφα, τηλέφωνα και συναντήσεις. 
Ο νόμος 4351 του '15 ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμόζεται, δεν βγήκε ποτέ η εφαρμοστική.
Εδώ στην Αίγινα θα πρέπει να αποκτήσετε διατροφική αυτάρκεια και τοπική ανάπτυξη".
Η κουβέντα με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Αίγινας, κάτω από την προτομή του Ι. Καποδίστρια, εξελίχθηκε σε έναν υγιή διάλογο όπου όλοι κατέθεσαν τις αγωνίες τους και τις εμπειρίες τους, αναζητώντας παράλληλα αν έχει μέλλον η κτηνοτροφία στην Αίγινα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον λόγο στην κουβέντα πήρε και ο κ. Δημήτρης  Μιχαηλίδης,  δημοσιογράφος και τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου:
"Εμείς πληρώνουμε την αστικοποίηση της Αττικής και θα συνεχίσουν να την πληρώνουν και τα παιδιά μας, αν δεν οργανωθούμε να πούμε "όλοι να ζήσουμε, όλοι οι κλάδοι θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε". 
Είμαστε ο μόνος κλάδος που αυτη τη στιγμή δεν έχει καμιάς μορφής οργάνωση σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να βάλουμε στόχους, έχουμε κοινά προβλήματα, να τα συζητάμε. Να έχουμε παρουσία, είμαστε υπαρκτή δύναμη, να μας γνωρίσει ο κόσμος, πώς φτιάχνουμε τα προϊόντα μας, θέλουμε να τους πούμε "σεβαστείτε μας είμαστε συμπολίτες σας".
Δάσος χωρίς πρόβατα ή γελάδια ζει; αποδεδειγμένα όχι, πεθαίνει".  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μέλος του Συλλόγου Γιάννης Χερουβείμ, κτηνοτρόφος στο Σφεντούρι, που πολλοί τον θυμόμαστε πρωτοστάτη με το γαϊδουράκι του στη διαδήλωση του Φεβρουαρίου, προέτρεψε τους συναδέλφους του:
"Να αφήσουμε τα προσωπικά στην άκρη ούτε χρώματα ούτε κόμματα, να ενωθούμε και πάντα να πατάμε πάνω στον νόμο. 
Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τα προϊόντα δεν φυτρώνουν στο σούπερ μάρκετ, κάποιοι είναι από πίσω για να φτάσουν στο σούπερ μάρκετ"
Το περίπτερο των κτηνοτρόφων ήταν μια ευχάριστη νότα στη 8η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας, με τα ατέλειωτα κεράσματα, τα χαμογελαστά πρόσωπα, αλλά μέσα από αυτό το περίπτερο πρέπει να δούμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της παραγωγικής οικονομίας και εδώ στην Αίγινα χρειάζεται ενίσχυση και ανάπτυξη. 
Από την συζήτηση της Κυριακής συμπεράναμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι μας ενωθούν, μπορούν να εξασφαλίσουν πιο εύκολα μια ασφαλή και εγγυημένη ενασχόληση, με το σεβασμό όλων μας.

Νέλλη Πετροπούλου