Το Σάββατο το βράδυ, στην  κατάμεστη αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, είχαν την τύχη όσοι παραβρέθηκαν να γνωρίσουν έναν διαφορετικό Καζαντζάκη, όχι τον μεγάλο διανοητή, φιλόσοφο , ποιητή και συγγραφέα, αλλά τον ιδιωτικό Καζαντζάκη, τον αεικίνητο στοχαστή, τον προβληματιζόμενο πολίτη, τον αφοσιωμένο σύζυγο, φίλο και συνεργάτη. 

Τις πληροφορίες της έδωσε ο  ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις επιστολές του  προς τον Αγγελάκη, πατέρα της ποιήτριας Κ. Αγγελάκη –Ρουκ, προς τη γυναίκα του Ελένη Σαμίου  και προς τον Πρεβελάκη, στενό φίλο και συνεργάτη του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι ομιλήτριες παρουσίασαν και μας ζωντάνεψαν έναν άγνωστο στους πολλούς Καζαντζάκη στις μικρές, καθημερινές και ανθρώπινες στιγμές του και  τον γνωρίσαμε στην καθημερινότητα του, μας ζωντάνεψαν δε μια Αίγινα διαφορετική, μιας άλλης εποχής.
Στην Αίγινα έμεινε, από το 1925 μέχρι το 1946 με εξαίρεση τα διαστήματα που ταξίδευε στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό της χώρας. Στην Αίγινα έγραψε μερικά από τα καλύτερα έργα του, γνωρίστηκε με πρόσωπα, έζησε πρωτόγνωρες  καταστάσεις,  πέρασε την περίοδο της Κατοχής. Την λάτρεψε, την ερωτεύτηκε, εδώ έχτισε την πρώτη μόνιμη κατοικία του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην αρχή η κ. Άννα Χάνου διάβασε την επιστολή του Καζαντζάκη που αναφέρεται στη διαμονή στο σπίτι του κήπου του πεθερού της Παύλου Χάνου, η δε κ. Αννίτα Λεούση, μαθηματικός έκανε  παρουσίαση των οικιών που έμεινε Καζαντζάκης στο νησί δίνοντας άγνωστες λεπτομέρειες στην ανέγερση της οικίας Καζαντζάκη στη θέση Πλακάκια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Η κ. Μπέση Αναστασία, φιλόλογος αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρόσωπα που μπλέχτηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στη ζωή του στο νησί, από τον φίλο, συνεργάτη και νομικό του σύμβουλο Αγγελάκη Γιάννη και την κόρη του Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, στους συνεργάτες του Πρεβελάκη, Καλμούχο, Κακριδή, στις προσωπικότητες που φιλοξένησε Έλληνες και ξένους, στους φίλους που τον έσωσαν από βέβαιο θάνατο την περίοδο της κατοχής, κυρίως στον Γιάννη Μαγκλή, λογοτέχνη και τον Δ/ντή των φυλακών Θρασύβουλο Ανδρουλιδάκη.
Παρουσίασε δε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και περιστατικά, που σημειώθηκαν στην Αίγινα την περίοδο της Κατοχής.  Προβλήθηκε και σχετικό φωτογραφικό υλικό σε ppt.

O

Η αφήγηση διανθίστηκε με αποσπάσματα από τις επιστολές του Kαζαντάκη, που διάβασε η κ. Μαίρη Σταυρίδου και η κ. Μπέση Αναστασία.
Συγκίνηση προκάλεσαν τα αποσπάσματα που αναφέρονταν στην νοσταλγία του Καζαντζάκη για την Αίγινα και τους ανθρώπους της.

Ένα παράδειγμα: όπως στην Αίγινα και εδώ - στην Αντίπολη - οι μυγδαλιές ανθίζουν στην αρχή του χρόνου. Είχαμε αφήσει τον βράχο μας στην Αίγινα με μιαν αλλαξιά ρούχα κι ένα ζευγάρι παπούτσια. Ήταν γραφτό πως δε θα την ξαναβλέπαμε. Κι ακόμα πολλά άλλα πρόσωπα και πράματα που πολύ αγαπούσαμε, θα τα χάναμε μια για πάντα …..

Αίγινα, κομμάτι του μυαλού και της καρδιάς χαραγμένο με ανεξίτηλα χρώματα.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τις ομιλήτριες, καθώς και τον Γιάννη Κάσση, Αθηνά Χαρτοφύλακα, Γιώργο Καρύδη και  Γρηγόρη Μαλτέζο, που βοήθησαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης.