Στο νυχτερινό κέντρο "Ρέμβη" στην παραλία της Αίγινας, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, θα βρίσκονται άτομα εθελοντές του Δικτύου που θα βοηθάνε στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης "Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα". 

Ο ρόλος του κάθε εθελοντή είναι να ορίζουν μαζί με τις παρέες που έρχονται να διασκεδάσουν, τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο του φοράει ή παίρνει ένα βραχιολάκι και είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ.
Όταν είναι η ώρα να αναχωρήσει από το νυχτερινό κέντρο θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ, που θα γίνεται από την ομάδα των εθελοντών, για να δούμε αν τήρησε την υπόσχεση του.
Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται με ένα αναμνηστικό δώρο, ενώ σε άλλη περίπτωση οι εθελοντές μας θα συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί ή να οδηγήσει κάποιος από την παρέα που δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ.

unnamed
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος που γεννήθηκε από μια τραγική και άδικη απώλεια. Αυτή του Πάνου Μυλωνά, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 22 ετών σε τροχαίο δυστύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Μια ιδέα, από μια ανάγκη: να μην χάνονται συνάνθρωποί μας στους δρόμους της χώρας μας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για νέους από 15 έως 24 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών & 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30-44, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω τραυματισμών. Ο βασικότερος ωστόσο παράγοντας για τα μεγάλα ποσοστά νεανικής θνησιμότητας από τραυματισμούς σε τροχαία δυστυχήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η μη τήρηση των σχετικών νόμων.
ioas.gr