Η νέα ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, "Νίκος Καζαντζάκης" ξεκίνησε τα γυρίσματα στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 από την Κρήτη και από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ξεκίνησαν στην Αίγινα από τον Ναό της Αφαίας και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη.

Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, σε σενάριο Γ. Σμαραγδή βασισμένο στο έργο - αυτοβιογραφία του "Αναφορά στον Γκρέκο", με κυρίαρχη γλώσσα τα ελληνικά.
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2017, χρονιά που έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη.

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στην οικία στην περιοχή Βάρδια όπου επιλέχθηκε  για τα γυρίσματα ως οικία Καζαντζάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής έδωσε συνέντευξη τύπου, παρουσία του δημάρχου κ. Δημήτρη Μούρτζη, του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής κ. Γιώργου Μούρτζη και της ιδιοκτήτριας της οικίας κας Μαρίας Αυθεντοπούλου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με μια εισαγωγή απο τον δήμαρχο, όπου υποδέχθηκε και ευχαρίστησε το σκηνοθέτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γιάννης Σμαραγδής:  Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι για ταινία στην Αίγινα, αυτή τη φορά βρήκα μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά από το νησί σας, η βοήθεια σας ήταν καθοριστική σε αυτή την ταινία και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι αυτό, ιδιαίτερα τον Γιώργο και την Μαρία που διέθεσε το σπίτι.
 Η Αίγινα είναι η δεύτερη πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη και εδώ έχει γράψει ίσως το καλύτερό του έργο την Ασκητική αλλά και τον Ζορμπά.
Θεωρώ αυτήν την ταινία μια ταινία χρέους προς την πατρίδα που βάλλεται, μια μεγάλη σκοτεινή περίοδος.
Αυτό που έχουμε να κάνουμε όλοι οι Έλληνες είναι να αναζητήσουμε τα ανώτερα πράγματα που μας γέννησαν, να τα βάλουμε σε κίνηση και να γυρίσουμε σε εκείνες τις αξίες που τις έχουμε στο κύτταρο μας από τους προγόνους μας, που μας έκαναν μεγάλους. Ένα απο αυτά είναι η αγάπη για τον άλλον και η φιλαλληλία. Να αγαπάς τον άλλον περισσότερο από τον εαυτό σου, εάν φτάσουμε σαν έθνος εκεί, η χώρα αυτή δεν κινδυνεύει. 
Από αυτήν την άποψη αυτό που εισπράττω εγώ εδώ, είναι μια μορφή φιλαλληλίας και ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω.
Κάνουμε αυτή την ταινία για να δώσουμε δύναμη και παρηγορία στις ανθρώπινες ψυχές, σε εμάς τους Έλληνες που πάσχουμε και για να βγάλουμε προς τα έξω τα ανώτερά μας και όχι τα κατώτερά μας.

Το σπίτι που γίνονται τα γυρίσματα, της Μαρίας, συμμετέχει στην ταινία ως το σπίτι του Καζαντζάκη. Βρήκαμε ότι έχει την ποιότητα που είχε το σπίτι του Καζαντζάκη όταν ζούσε. Δεν πήγαμε στο αυθεντικό σπίτι διότι οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει επεμβάσεις μέσα κι έξω και δεν θα δίναμε μια αίσθηση θετική όπως θα δοθεί από αυτό το σπίτι.

Τελειώνοντας ο κ. Σμαραγδής πρότεινε στον δήμαρχο να αγοράσει ο δήμος Αίγινας την οικία του Ν Καζαντζάκη ώστε να διαφυλαχθεί στους αιώνες, όπου το όνομα του συγγραφέα θα μεγαλώνει και με προβολές των ταινιών του, αν μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό.
"Κοιτάζοντας το σπίτι έκανα μια σκέψη. Να μη συμβεί ό,τι συνέβει στο σπίτι του στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Άφησαν το σπίτι του, το σπίτι που τον γέννησε, να πέσει."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Γιώργος Μούρτζης
: Ευχαριστώ τον φίλο και σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για την τιμή που μας κάνει αλλά και όλους τους συντελεστές εξ Αιγίνης που βοήθησαν.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Στην συνέχεια μίλησαν οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, η Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως νέος Καζαντζάκης.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος :
 Πυρετώδες, ανήσυχη, χωρίς τέλος η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.  Ασταμάτητος ο τρόπος με τον οποίο έζησε, που είναι ένας αγώνας να μπορέσει κανείς να χωρέσει όλο αυτό σε μια ταινία. Νομίζω πως ο Γιάννης Σμαραγδής τα καταφέρνει με αυτό το σενάριο.
Μαρίνα Καλογήρου:  Προσπαθούμε σε κάθε σκηνή να χωρέσουν όσο πιο πολλά μπορούν από εκείνα που βίωσε και βίωσαν σαν ζευγάρι, σαν συνύπαρξη.
Οδυσσέας : Βασικός άξονας της ταινίας, ο πυρήνας της αφήγησης αυτή η σχέση.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως μας είπε αργότερα η Μαρίνα Καλογήρου για τον ρόλο της:

"Η Ελένη Καζαντζάκη είναι μια υπέροχη εμπειρία για μένα. Σύμβολο συντροφικότητας, αγάπης, υποστήριξης και δύναμης. Μια σπουδαία γυναίκα πλάι σ έναν σπουδαίο άντρα."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAaegina light (7a)OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Νέλλη Πετροπούλου