Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μεσαγρού κ. Μανώλης Λεούσης μαζί με την γιατρό του ιατρείου Μεσαγρού κ. Γιούλη Χατζηαλεξιάδη και την διευθύντρια του σχολείου κ. Μανούσου Ειρήνη, διοργάνωσαν επίδειξη της λειτουργίας του απινιδωτή που διαθέτει ο Μεσαγρός.
Το κάλεσμά τους, για επίδειξη της συσκευής, δέχθηκε πρόθυμα ο γιατρός κ. Σωκράτης Δούκας που ως επειγοντολόγος με εμπειρία στο ΕΚΑΒ, είναι γνώστης ηλεκτρονικών ιατρικών συσκευών που χρησιμεύουν στη διάσωση.

Η επίδειξη έγινε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο σχολείο του Μεσαγρού, στην αίθουσα "Σπύρου Γαλάρη".


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η κ. Μανούσου καλωσόρισε του δύο γιατρούς, ο κ. Λεούσης τους ευχαρίστησε και ιδιαίτερα τον δωρητή όλων των απινιδωτών της Αίγινας. Μας ενημέρωσε ότι στην κοινότητα Μεσαγρού έχουν τοποθετηθεί δύο μηχανήματα, ένα έξω από το αγροτικό ιατρείο και ένα έξω από το φαρμακείο της Αγίας Μαρίνας.
Όπως είπε αργότερα ο κ. Δούκας, η Αίγινα είναι ο μόνος τόπος στην επικράτεια που αναλογικά του πληθυσμού της έχει τόσους απινιδωτές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η κ. Χατζηαλεξιάδη, τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης του φορητού απινιδωτή σε ένα επεισόδιο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής και πως είναι απαραίτητο να την γνωρίζουμε όλοι και να εξοικειωθούμε με το μηχάνημα. Ευχαρίστησε τον κ. Δούκα για τον χρόνο του και την προθυμία του.
Στο τέλος της επίδειξης, έθεσε το ερώτημα για συζήτηση, ποιο είναι το καταλληλότερο σημείο για την κοινότητα του Μεσαγρού να τοποθετηθεί ο απινιδωτής. Όπως είπε: " είναι ένα μηχάνημα απλό, εύκολο και ακίνδυνο αλλά έχει το πρόβλημα του χρόνου, των 3-5 λεπτών που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Άρα θα πρέπει να σκεφτούμε πού υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, πού ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο".

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ο κ. Δούκας ξεκίνησε την επίδειξη του απινιδωτή - συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό σοκ σε έναν ασθενή ο οποίος βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή - σε μαθητές του γυμνασίου και γονείς, όπου όλοι την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον. 
Βήμα βήμα, μας μετέφερε στο εσωτερικό του μηχανήματος, ακούσαμε  τις φωνητικές οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, είδαμε τα ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον ασθενή, φωτεινές ενδείξεις και κουμπιά, όπως της μετατροπής των ηλεκτροδίων από ενηλίκων σε παιδικά. 
Με τη βοήθεια ενός μαθητή μας έδειξε πώς και σε ποια σημεία στο σώμα τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια, την στάση που πρέπει να έχει ο ασθενής και τις συνθήκες του χώρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA rescue (2a) (1)φωτο: Γιώργος Μουρατίδης

Σύμφωνα με όσα μας έμαθε ο κ. Δούκας, ο φορητός μας απινιδωτής είναι απλός, πρακτικός και ασφαλής, αφού η συσκευή προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση ή απινίδωση μόνο όταν διαγνώσει πρόβλημα καρδιολογικού ρυθμού.
Διαθέτει μπαταρία που έχει διάρκεια κάποια χρόνια και τα ηλεκτρόδια αντικαθίστανται μετά τη χρήση τους.

Η επίδειξη και η πληροφόρηση από τον κ. Δούκα διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Ιδιαίτερα οι μαθητές έκαναν πολλές ερωτήσεις στον γιατρό αλλά και οι γονείς, οι οποίοι ενθουσιασμένοι από την όλη διοργάνωση, εξέφρασαν την επιθυμία για σεμινάρια πρώτων βοηθειών στα σχολεία.

rescue (4)rescue (3)φωτο: Γιώργος Μουρατίδης

Μια πρωτοβουλία τεσσάρων ανθρώπων, μια συνεργασία με ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και μια μεγάλη χορηγία, πολύτιμα "μέταλλα" για την καθημερινότητάς μας, ελπιδοφόρα για την ασφάλεια, τη ζωή και το μέλλον μας.

Νέλλη Πετροπούλου