Η κίτρινη γλυκιά κολοκύθα είναι ένα φθινοπωρινό λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου την βρίσκουμε στην καλύτερη εποχή της ωρίμανσης της. Στην αγορά βέβαια μπορούμε να την αγοράσουμε από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μία παραδοσιακή πίτα που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα φτιαγμένη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την περιοχή. Είναι ένα γλύκισμα που έφτιαχναν κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της Σαρακοστής και οι Αιγινήτισσες νοικοκυρές. Αυτή την εβδομάδα φτιάξαμε νηστίσιμη κολοκυθόπιτα ακολουθώντας βήμα βήμα την συνταγή των γιαγιάδων μας.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

15209055_561907074020268_701209568_n

  • 500 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ
  • 50 ML ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
  • 210 ML ΝΕΡΟ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • 1/3 Κ. ΤΟΥ Γ. ΑΛΑΤΙ
  • 2 Κ. ΤΟΥ Γ. ΖΑΧΑΡΗ
  • 2 Κ. ΤΗΣ Σ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

  • 950 ΓΡ. ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ ΤΡΙΦΤΗ
  • 200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
  • 1 Κ. ΤΟΥ Γ. ΚΑΝΕΛΑ
  • 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

15175385_561905097353799_1148341768_n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε τρίβοντας την κολοκύθα. Έπειτα την τοποθετούμε σε σουρωτήρι με ένα ταψάκι από κάτω και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη για να βγάλει τα υγρά της και την αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα το πρωί φτιάχνουμε το φύλλο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός του νερού, και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Στην συνέχεια προσθέτουμε  λίγο λίγο το νερό, όσο χρειάζεται για να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα χέρια και να φτιάξουμε μία σφιχτή ζύμη. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τα φύλλα και στην άκρη τοποθετούμε την κολοκύθα αναμεμιγμένη με την ζάχαρη την κανέλα και τις σταφίδες και φτιάχνουμε μπαστουνάκια, τα οποία τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.

15207961_561907317353577_481760515_n

Όταν ολοκληρώσουμε  χαράζουμε τα κομμάτια και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω από την πίτα.

15174611_561907797353529_1346795893_n

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Στο τέλος αν θέλουμε φτιάχνουμε ένα σιρόπι το οποίο αποτελείτε από ένα μέρος ζάχαρη ένα μέρος νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι για να περιλούσουμε την πίτα μας μόλις ψηθεί.
Αν θέλουμε την γαρνίρουμε με ξηρό καρπό της αρεσκείας μας, δηλαδή φιστίκι Αιγίνης!!!!   

15211544_561908280686814_853975356_n

Ράνια Κορναράκη-Πετρά
Ελένη Κουνελάκη


Ημερ. δημοσίευσης: 26-11-2016

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή