Ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας θα μαγειρέψουμε αυτή την εβδομάδα. 
Μία καλομαγειρεμένη φασολάδα είναι ότι καλύτερο για τις κρύες, χειμωνιάτικες μέρες. Είναι ένα υγιεινό πιάτο,  με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες το οποίο έχει αναθρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων.
Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας σερβίρετε με ξεχωριστό τρόπο. Το θρεπτικό αυτό πιάτο συνδυάζεται με τυριά, καπνιστά, αλίπαστα, ελιές, φρυγανισμένο ψωμί και φυσικά σπιτικό κρασί.
Τα φασόλια τα συναντάμε επίσης σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, σε διάφορες παραλλαγές. Η επιτυχία της συνταγής, έγκειται στο χύλωμα τον φασολιών, το οποίο επιτυγχάνεται όταν  τα φασόλια είναι φρέσκα δηλαδή νέας εσοδείας. 

Υλικά

15979062_1221994741169910_553026158_n

  • 300 γρ. φασόλια μέτρια Καστοριάς
  • 3 μικρά καρότα
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 τομάτες μεσαίου μεγέθους
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ.  ανθό αλατιού
  • 1 κ. γ. πιπέρι
  • 1 λουκάνικο ριγανάτο SARY
  • 1 σουτζουκάκι Αδάνων καυτερό SARY
Εκτέλεση

15978857_1221994677836583_1892655230_n

Βάζουμε τα φασόλια  απο το βράδυ σ ενα μεγάλο μπωλ με νερό να φουσκώσουν, τ αφήνουμε τουλάχιστον 10 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα να βράσουν με τρία περίπου λίτρα νερό για μισή περίπου ώρα. Ξεπλένουμε και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια με τρία λίτρα ζεστό νερό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε μισές ροδέλες το καρότο και τις πιπεριές Φλωρίνης , ψιλοκόβουμε το σέλινο και τρίβουμε τις φρέσκιες τομάτες στον τρίφτη. Προσθέτουμε τα υλικά μας στην κατσαρόλα με τα φασόλια με την μισή ποσότητα του ελαιολάδου.
Μετά απο περίπου μία ώρα δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα υλικά μας και βάζουμε το αλατοπίπερό μας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα για περίπου 10-15 λεπτά.

16111230_1221994044503313_1385264994_n

Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε το ριγανάτο λουκάνικό μας και το καυτερό σουτζούκι Αδάνων και τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα προσθέτουμε στην φασολάδα μας και ... σερβίρουμε !!!
Τι απόλαυση !!! 

16111735_1221993691170015_993801690_n (1)

Ράνια κορναράκη-Πετρά
Ελένη Κουνελάκη

Ημερ. δημοσίευσης: 14-01-2017

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή