.
Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του
 Διονύση Χαριτόπουλου: Σχέσεις, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Σελ. 112.


[…] Το δοκιμαστήριο του έρωτα είναι η συμβίωση.
Στα περισσότερα ζευγάρια μπορεί καθένας από τους δύο να είναι από μόνος του ένα αξιαγάπητο πλάσμα. Όταν είναι μαζί, σαν να δημιουργείται μια χημική αντίδραση και χάνουν τον εαυτό τους.
Έχουν εισβάλει ο ένας στο χώρο του άλλου.
 
Αυτό δύσκολα αντέχεται.
Ακόμα και ποντίκια εργαστηρίου αντιδρούν για τον ζωτικό τους χώρο. Πόσο μάλλον οι άνθρωποι. Δεν φταίνε μόνο οι αβυσσαλέες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Δεν φταίει μόνο ότι είμαστε άντρας ή γυναίκα΄ είμαστε όντα ατελή και απολύτως εγωιστικά.
Ο άνθρωπος είναι εκ γενετής φάλτσος.
Προκειμένου να κορέσει τη διατροφκή και ερωτική πείνα του είναι αδίστακτος΄ ληστεύει, κλέβει, ψεύδεται, βιάζει, εξαπατά, εκπορνεύεται, προδίδει, αποπλανά.
 
Γι’ αυτό ο άνθρωπος υποβάλλεται παιδιόθεν σε εντατική εκπαίδευση ώστε να συνυπάρξει ομαλά με τους άλλους. Οικογένεια, σχολείο, θρησκεία, νομοθεσία αγωνίζονται να του υποτάξουν τα πρωτόγονα ένστικτα. Μα το «αγαπάτε αλλήλους» δεν έχει πέρασει.
 
Αυτό που τον κουμαντάρει είναι το Εγώ του.
Το Εγώ του τοποθετεί πάνω απ’ όλα και όλους΄ κι ας συμπεριφέρεται κόσμια και ευγενικά, επειδή κατορθώνει να το κρατάει αθέατο. Το Εγώ του γυμνάζεται, βάφεται, στολίζεται, μάχεται, πετυχαίνει επιδόσεις, νίκες ερωτικές και δεν σηκώνει παρείσακτους. [...] 


Ημερ. δημοσίευσης: 12-02-2017

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΒΙΒΛΙΟ

Tags: Χαριτόπουλος