Αυτή την εβδομάδα πηγή έμπνευσης μας  ο Άγιος Βαλεντίνος … που σε συνδυασμό με την εξαιρετική ΦΥΣΤΙΚΟΠΡΑΛΙΝΑ των αρτοζαχαροπλαστείων «0 Φώτης» της οικογένειας Πούντου,η οποία απέσπασε το βραβείο καινοτόμου προϊόντος  στην 4η Εξποτροφ 2017 , έκθεση τροφίμων και ποτών, φτιάξαμε για εσάς μια γλυκιά καρδιά !!!

Ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για άγιο των Καθολικών, υπήρξε επίσκοπος του Τέρμι της Ιταλίας.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.  Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.

Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη των ερωτευμένων, αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού στη Μυτιλήνη κάτω από την Αγία Τράπεζα.
πληροφορίες από: iefimerida.gr,  wikipedia

Για να φτιάξουμε την φυστικένια καρδιά φτιάξαμε κρέπες τις οποίες αρωματίσαμε με λικέρ φυστικιού και  κάθε στρώση τους, την  καλύψαμε με την γευστική φυστικοπραλίνα. Επίσης φτιάξαμε μία γκανάζ σοκολάτας για να περιλούσουμε την καρδιά και την γαρνίραμε με φιστίκι Αιγίνης.


16731866_599963883547920_874407232_o

Για τις κρέπες :
 
ΥΛΙΚΑ

16731925_599957503548558_806842482_o

2 ΦΛΥΤ. ΓΑΛΑ
2 ΦΛΥΤ. ΑΛΕΥΡΙ
1 ΑΒΓΟ
2 ΚΟΥΤ. ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΖΑΧΑΡΗ
1ΚΟΥΤ. ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε χτυπώντας πρώτα το αβγό και μετά προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο και το αλεύρι. Μόλις γίνουν μία παχύρρευστη ζύμη την σκεπάζουμε  και την αφήνουμε για 30 λεπτά.  Προθερμαίνουμε το αντικολητικό μας τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Μόλις ψηθεί από την μία μεριά το γυρίζουμε και από την άλλη.

16709620_599960060214969_1525751341_o

Αφού ετοιμάσουμε όλες τις κρέπες, με το τσέρκι σε σχήμα καρδιάς, τους δίνουμε σχήμα. Στην συνέχεια με ένα πινέλο αρωματίζουμε την κάθε κρέπα με το λικέρ φιστικιού και στην συνέχεια την αλείφουμε με την φυστικοπραλίνα. 

16735669_599961590214816_997989133_o16735411_599959586881683_1509687256_o


Φτιάχνουμε και την γκανάζ σοκολάτας:
 
ΥΛΙΚΑ

16735367_599959146881727_781576012_o

150 ΓΡ. ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
150 ΓΡ. ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπεν μαρί ( βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα νερό να βράζει και επάνω στο στόμιο της τοποθετούμε ένα μπολ) ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια για να λιώσει πιο εύκολα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος. Τώρα είμαστε έτοιμοι να περιλούσουμε τις κρέπες μας και να τους δώσουμε σοκολατένια όψη και γεύση. Τελειώνουμε στολίζοντας το γλυκό μας, με φιστίκι Αιγίνης.  

16735168_599962393548069_993834379_o

Να είστε σίγουροι ότι ο αγαπημένος σας ή η αγαπημένη σας θα ξετρελαθούν!

Ράνια Κορναράκη - Πετρά
Ελένη Κουνελάκη


Ημερ. δημοσίευσης: 13-02-2017

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή, Αγίου Βαλεντίνου