Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από τις 3 μέχρι τις 12 Μαρτίου 2017 είναι μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές γιορτές με διεθνή, πλέον, απήχηση. Όπως σημειώνουν οι οργανωτές, δια χειρός του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη:

Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να παρουσιάσει ορισμένα από τα πιο πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η συζήτηση για το ντοκιμαντέρ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί. Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ σήμερα; Οι απαντήσεις άπειρες και προκύπτουν από τις ίδιες τις ταινίες. Σας καλούμε να τις ανακαλύψετε σε ένα δεκαήμερο με σημαντικά αφιερώματα σε πολυβραβευμένους δημιουργούς και ένα πρόγραμμα που απηχεί όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης πραγματικότητας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα ελληνικά ντοκιμαντέρ θα έχουν σημαντική θέση στο φεστιβάλ, απηχώντας την σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις, θα διανθίσουν όπως πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον βασικό κινηματογραφικό κορμό της διοργάνωσης, ενώ η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου διεθνώς.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ενώ η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 12 Μαρτίου στον ίδιο χώρο”.

Φέτος, συμμετέχει στο φεστιβάλ μια ταινία που γυρίστηκε στην Αίγινα και μάλιστα από Αιγινήτες δημιουργούς. Πρόκειται για την ταινία με τίτλο “ Συράκος Δανάλης-Εκδρομή στο Φως” σκηνοθεσίας Δημήτρη Γκουζιώτη και παραγωγής Δήμητρας Μπέση.
Όπως μας πληροφορούν οι ίδιοι, πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του βετεράνου διευθυντή φωτογραφίας και εικαστικού καλλιτέχνη Συράκου Δανάλη, ο οποίος πρόσφατα έφυγε για πάντα από κοντά μας, στην ηλικία των 90 ετών. Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να δημιουργεί έργα τέχνης, τους περίφημους πίνακες-καθρέφτες και τα καράβια του αλλά και να φωτίζει τις παραστάσεις του Συλλόγου Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας σε σκηνοθεσία της γυναίκας του, κ. Άννας Γεραλή.

AFISSA SYRAKOS GREEK

Από έφηβος στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου ο Συράκος Δανάλης, ξεκίνησε κάνοντας βοηθητικές δουλειές για να εξελιχθεί σύντομα σε έναν από τους σημαντικότερους οπερατέρ και διευθυντές φωτογραφίας, γυρίζοντας αριστουργήματα με σκηνοθέτες όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ο Γιώργος Καμπανέλλης, ο Δήμος Θέος, η Τόνια Μαρκετάκη, ο Ερρίκος Θαλασσινός και πολλοί άλλοι, τόσο για την μεγάλη όσο και για την μικρή οθόνη.

SYRAKOS DANALIS STILL4

Από τις συναντήσεις των συντελεστών της ταινίας με τον σπουδαίο κινηματογραφιστή και με την συμμετοχή του διευθυντή φωτογραφίας Κωστή Νικολόπουλου, προέκυψε ένα υλικό πολλών ωρών με τον Συράκο να θυμάται και να εξιστορεί, με ιδιαίτερη εκφραστικότητα, την συναρπαστική κινηματογραφική του πορεία. Μια αφήγηση που ξεκινά από το τέλος της δεκαετίας του ‘40 και φτάνει έως σήμερα, ως μια πολύτιμη μαρτυρία για την κινηματογραφική τέχνη στη χώρα μας, η οποία αποκτά μια ιδιαίτερη διαχρονικότητα καθώς οι νεότερες γενιές όχι μόνο ψυχαγωγούνται ακόμη με τον παλιό κινηματογράφο αλλά και τον μαθαίνουν, τον αναλύουν και τον προσεγγίζουν ξανά, μέσα από τις βασικές αλλά και τις ανώτερες σπουδές τους. Αυτό το αυθεντικό προφορικό υλικό για την οπτικοακουστική μας κληρονομιά, εμπλουτίστηκε με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις κλασικές ταινίες του Συράκου και επίσης με το, ιδιαίτερα πλούσιο και πρωτότυπο, φωτογραφικό υλικό που παραχώρησε ο ίδιος από το προσωπικό αρχείο του και στο οποίο περιγράφονται πολλοί από τους τρόπους και τις τεχνικές γυρίσματος των ταινιών που φώτισε ο πρωτοπόρος και ιδιοφυής κινηματογραφιστής, πολύ συχνά με ελάχιστα εργαλεία και μέσα. Παρά την έλλειψη μέσων, όμως, τα αποτελέσματα ήταν πάντοτε εξαιρετικά, συμβάλλοντας στην καλλιτεχνική αλλά και την εμπορική επιτυχία των ταινιών.

Το πορτρέτο του Συράκου Δανάλη συμπληρώνεται, επίσης, με υλικό από την εργασία του για τους φωτισμούς του στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας, έναν χώρο για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη και αγωνιούσε για την καθυστέρηση στην αναπαλαίωση και την λειτουργικότητά του. Σημαντικό μέρος της ταινίας αποτελούν και οι σκηνές που περιγράφουν την δημιουργία των πινάκων και των καραβιών του Συράκου στο εργαστήρι του, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση για ζωή και ανάγκη για έκφραση, ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.

Την μουσική της ταινίας έγραψαν οι Τρίο Κατάρα, το μοντάζ είναι της Δήμητρας Μπέση, το σενάριο έγραψε ο Δημήτρης Γκουζιώτης μαζί με την Ειρήνη Ψαρέλλη, τις μεταφράσεις ανέλαβαν μαθητές του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών ΝΕΟΝ -Γιάννης Ντούρος, η τελική τεχνική επεξεργασία έγινε από τον Χρήστο Γαρταγάνη ενώ πολύτιμη στάθηκε η υποστήριξη της Άννας Γεραλή, του Φίλιππου Κουτσαφτή, του Νικήτα Παπαιωάννου, του Αλέξη Αναστασίου, της Μαρίας Δασκαλάκη, της αίθουσας τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ καθώς και πολλών ακόμη φίλων, δεδομένου ότι πρόκειται για άλλη μια ανεξάρτητη παραγωγή χωρίς καμία επιχορήγηση.

GOUZIOTIS FOTO (1)Η ταινία “Συράκος Δανάλης-Εκδρομή στο Φως”, διάρκειας 75’ λεπτών, έρχεται να προστεθεί στην σειρά των ταινιών του Δημήτρη Γκουζιώτη που αναφέρονται και γυρίστηκαν στην Αίγινα και μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει είτε όταν προβάλλονται από την τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ μέσα από τα οποία εκφράζεται η αγάπη των δημιουργών τους για το νησί, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του: David Kennedy-Ιστορίες του Χαμένου Κεριού, Από Πηλό, Καρναβάλι Μεσαγρού, Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας,  Ματίλντα Ναχμία-Μία Έκθεση, Πολυφωνική Χορωδία Αίγινας, οι περισσότερες με την συμμετοχή και υποστήριξη του Aegina’s Light και της Βικτώριας Τράπαλη προσωπικά.  Επόμενη ταινία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η “Εστουδιαντίνα Αίγινας” και παρακολουθεί την μουσική διαδρομή της σημαντικής αυτής τοπικής ορχήστρας υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Σπίτζινγκ.

Ευχόμαστε να δοθεί η ευκαιρία να προβληθεί η ταινία και στην Αίγινα, με σωστές συνθήκες προβολής εικόνας και ήχου και να συνεχίσει την πορεία της με προβολές σε φεστιβάλ και στην τηλεόραση ώστε να γνωρίσει περισσότερος κόσμος το έργο του σημαντικού κινηματογραφιστή Συράκου Δανάλη.

Πρόγραμμα προβολών:
 
Αίθουσα Π. Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον, Πλ.Αριστοτέλους,  Τρίτη 7/3/2017 ώρα 20:00
 
Αίθουσα Στ. Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι,  Τετάρτη 8/3/2017, ώρα 13:15
 
Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» Δήμου Παύλου Μελά,  Τρίτη 7/3/2017, ώρα 22.00

Aegina Light