… φράση που μπορεί να προήλθε ή από το γεγονός ότι παλιότερα άνοιγαν με το κουτάλι μια τρύπα στη μέση του πιάτου με τη φάβα απ' όπου συνέτρωγαν και σε αυτήν έριχναν το λάδι, οπότε αν κάποιος βουτούσε πιο πολύ το ψωμί του στο πολύτιμο λάδι και αυτό τελείωνε, έλεγαν «κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα και ρουφάει το λάδι».

Μπορεί όμως να προήλθε από το έθιμο όταν κερνούσαν στη Μάνη φάβα ο καλεσμένος να μη ζητάει λάδι αλλά απλά να ανοίγει νέα τρύπα στο κέντρο του πιάτου του και η οικοδέσποινα να αντιλαμβάνεται το υπονοούμενο και να ξαναχύνει λάδι στο πιάτο του φιλοξενούμενου.

Συνήθως τρώμε την φάβα σαν ορεκτικό με ελαιόλαδο, λεμόνι, κρεμμύδι και ρίγανη αλλά

Την απολαμβάνουμε και σαν «παντρεμένη»  …

Παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια ή με κόκκινη σάλτσα και τηγανητά κρεμμύδια με κάπαρη ή χωρίς,  αλλά και με καβουρδισμένο κουκουναρόσπορο, πετιμέζι κλπ  …εκδοχές  που προκύπτουν  από την φαντασία του μάγειρα αλλά και τις γαστρονομικές συνήθειες της κάθε περιοχής ΠΑΝΤΑ όμως ο γάμος είναι πετυχημένος !!!

 

                                                        Για την φάβα…


  • Ράνια (7)   500 γρ φάβα

  •    50 ml ελαιόλαδο

  •    1 μέτριο ξερό      κρεμμύδι

  •    Αλάτι

  •    Ρίγανη



                                                  … για το πάντρεμα

 

Ράνια (6)
  • 200 ml ελαιόλαδο

  • 3 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες

  • 2 τομάτες τριμμένες

  • 2-3 φύλλα δάφνης

  • Αλάτι
 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και  σοτάρουμε ελαφρά  το κρεμμύδι, ξεπλένουμε την φάβα, την σουρώνουμε και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

φάβα Ράνιας

Αφού την γυρίσουμε λίγο με το κρεμμύδι προσθέτουμε ένα λίτρο νερό, βράζουμε και ξαφρίζουμε , αν δούμε ότι πίνει το νεράκι και η φάβα μας δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε ζεστό νεράκι μέχρι να χυλώσει και να λιώσει.

Την σερβίρουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες κρεμμυδάκι…  αφού κρατήσουμε και ένα πιάτο για το γάμο…

 Ράνια (4)


Για να την παντρέψουμε πρέπει …

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε  τα κρεμμύδια μας στο ελαιόλαδο, να προσθέσουμε τις τομάτες μας, την δάφνη και το αλάτι και να σιγοβράσουμε την σάλτσα μας για 15΄  …

Περιχύνουμε την φάβα μας με την σάλτσα και αν θέλουμε προσθέτουμε και κάπαρη…

Ράνια (3)

Ράνια Κορναράκη - Πετρά
Ελένη Κουνελάκη

με πληροφορίες για την έκφραση "κάποιο λάκκο έχει η φάβα", από el.wiktionary.org

Ημερ. δημοσίευσης: 09-03-2017

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή