της Νατάσσας Χαρατσή
 
Μία ιδέα για θέατρο, αλλιώτικη από τις άλλες: Θέατρο Κωφών, 33 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα κατοχύρωσε ως επαγγελματίες ηθοποιούς , τους μη ομιλούντες, τους  κωφούς, βάζοντας τέλος σε έναν απηρχαιωμένο νόμο του θεάτρου περί αρτιμέλειας, κάνοντας έτσι καλύτερη την ζωή πολλών, γιατί ''Εν Αρχή ''...δεν είναι μόνο ο Λόγος...!

Στην συνέχεια και αφού με ενδιαφέρον σπεύσαμε να δούμε την τρέχουσα θεατρική τους παράσταση ''Το Νησί των Σκλάβων'' του Μαριβώ, οι εκπλήξεις διαδέχονταν δημιουργικά η μία την άλλη.
Το θεατρικό τους σπίτι, στην οδό Σαχτούρη 8-10, της πολύπαθης πλατείας Κουμουνδούρου,πραγματικό καταφύγιο και λόγος πια, πνευματικής ανόδου της περιοχής, τίποτα δεν έχει να ζηλέψει τελικά από τις θεατρικές σκηνές της οδού Σαρρή, λίγα βήματα πιο πάνω.

Το έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματεύεται την αντιστροφή των ρόλων των αρχόντων και των σκλάβων, στο Νησί ναυαγίου τους και προϊδεάζει για τα σημερινά δημοκρατικά - τεχνοκρατικά πολιτεύματα-καθεστώτα. και όλα αυτά, χαρωπά δοσμένα, με το χιούμορ και την διαύγεια της εξαιρετικής υποκριτικής τέχνης των ηθοποιών, ομιλούντων και μη.
Η σκηνοθετική στάση ισορροπημένου παντρέματος των κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, οι δύο γλώσσες που περνούσαν μπροστά στα μάτια του θεατή, αβίαστα, φυσικά και με την πλήρη ενσυναίσθηση του κοινού να ''βουτά'' στην κάθε στιγμή του έργου, έκλιναν προς την πλήρη επιτυχία του συνόλου των συντελεστών στον στόχο της παράστασης!

Συγχαρητήρια σε αυτούς τους καλλιτέχνες για την στάση ζωής που μας προτείνουν εν καιρώ κρίσης...!
Τελικά, ''Εν Αρχή ...'', το σκέφτομαι εάν είναι ''ο Λόγος'', μιας που η σιωπή με την έκφραση του σώματος, είναι πληρέστερες δημιουργίες.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία-χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Βηλαράς
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή,  Άννα Παπαδάκη
Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Πάνος Κατσής, Κώστας Μητσιόπουλος, Μάρθα Μπάμπη, Φωτεινή Ταχά
Ακούοντες ηθοποιοί: Σοφία Καρρά, Ιάσων Bitter Κουρούνης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Χριστίνα Ροκαδάκη, Βασιλική Σουρρή


φωτο: από ert.gr

Ημερ. δημοσίευσης: 26-03-2017

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΘΕΑΤΡΟ

Tags: Θέατρο Κωφών