Για κάποιο λόγο η Ευαγγελία Ρεκλείτη, με πείθει πως με ό,τι ασχολείται το κάνει με δύναμη. Και σίγουρα αυτό δεν μου το αποπνέουν οι καλογυμνασμένοι της μύες, αλλά η αίσθηση του "δυνατά" που αφήνει μέσα από κάθε της ασχολία. Εκείνη η δύναμη που αισθάνεται κανείς όταν ελέγχει τον εαυτό του ακόμα και στα πιο δύσκολα μονοπάτια, της φύσης ή της πραγματικότητας.

Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Ευαγγελία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγινα, είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου Nama στο κέντρο της πόλης και ιδρύτρια του  Ποδηλατικού Ορειβατικού Συλλόγου Ανάβαση.
Εμπνευσμένη από τον Τζέραλντ Εφραίμ Νεκτάριο Tόμσον, συνέχισε το έργο του, άνοιξε και ανέδειξε τα παλιά μονοπάτια της Αίγινας, σε άψογη συνεργασία με άλλον σύλλογο.

Νέλλη Πετροπούλου: Ευαγγελία, η πρώτη φορά που σε συνάντησα ήταν το 2011 στα μονοπάτια της Αίγινας. Ένα μερίδιο στο πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού ανήκει στον Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας "Ανάβαση".  Ποιες είναι οι δράσεις της Ανάβασης;

Ευαγγελία Ρεκλείτη: Ο σύλλογος "Ανάβαση" ξεκίνησε το 2011, αλλά άτυπα πολύ νωρίτερα, αν και δεν είμαι υπέρ των συλλόγων, προτιμώ τις ομάδες, παρέες, χωρίς καταστατικά, εκλογές και προέδρους.

Ανοίξαμε παλιά μονοπάτια της Αίγινας που ήταν κλεισμένα, μαζί με τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών, τα καθαρίσαμε από την βλάστηση, τα σημαδέψαμε και εννέα από αυτά το 2015 εντάχθηκαν στο δίκτυο Μονοπάτια Πολιτισμού της Ελλ. Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Εκείνοι ανέλαβαν την σήμανση, μας έδωσαν το υλικό και εμείς το τοποθετήσαμε.

Θυμάμαι είχαμε πάει κάποτε στα Μέθανα, είχαμε βρει υπέροχα μονοπάτια, καλντερίμια και σκεφτόμασταν μακάρι να είχαμε και στην Αίγινα. Και να που τα βρήκαμε.

Επίσης με την Ανάβαση είχαμε οργανώσει το 2014 τους Aegina Mini Olympics και πολλές ποδηλατοβόλτες. Ήθελα να αναπτύξω το άθλημα της ποδηλασίας στην Αίγινα, αλλά είναι δύσκολο λόγω υποδομών, δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, οι δρόμοι μας είναι στενοί και με κίνηση. Αντιμετώπισα προβλήματα με τις ομάδες που έρχονταν, έτρεμα μη γίνει κάποιο ατύχημα και για να πάμε σε δρόμους χωρίς κίνηση υπήρχε η δυσκολία να μεταφερθούν τα ποδήλατα.

Ν.Π.:  Απ’ ότι γνωρίζω κάνεις συχνά πεζοπορίες και αναβάσεις εκτός Αίγινας.

Ε.Ρ.: Ναι, κάθε καλοκαίρι πήγαινα για ανάβαση στον Όλυμπο. Μέχρι που ανακάλυψα το Καμίνο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα (Camino Santiago de Compostella). Διάβασα το "Ημερολόγιο ενός μάγου" του Πάουλο Κοέλο όπου περιγράφει την διαδρομή του σε αυτό το μονοπάτι, στον "δρόμο του Αγίου Ιακώβου". Αλλά όχι σαν πεζοπορία, την πορεία και την δουλειά που κάνει ο καθένας μέσα του, το πνευματικό κομμάτι αυτής της διαδρομής. Υποτίθεται ότι αν φτάσεις εκεί συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες σου...

17793277_10211945431892496_1117615961_n


Ν.
Π.: Δεν θα ρωτήσω αν ...συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες σου, πες μας τι ακριβώς είναι το Καμίνο ντε Σαντιάγκο και την δική σου εμπειρία.

Ε.Ρ.: Είναι μια προσκυνηματική πεζοπορία η Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα. Υπάρχουν πολλές διαδρομές, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που καταλήγουν στον ναό του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα στην βορειοδυτική Ισπανία. Το κάνει χιλιάδες κόσμος, όλη την διάρκεια του χρόνου και σε όλες τις διαδρομές υπάρχει πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο εξυπηρέτησης των προσκυνητών. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα για διαμονή και για φαγητό, μόνο αν έχεις την ειδική κάρτα του προσκυνητή.

Το 2015 έκανα το  Camino Franchese που ξεκινάει από γαλλικό έδαφος και συγκεκριμένα από Πυρηναία. Είναι περίπου 790 χλμ. και περπατήσαμε 33 μέρες.
Τον Ιούλιο  του 2016  κάναμε το El Camino Portugues, που ξεκινάει από Λισαβόνα και καταλήγει Σαντιάγκο. Από Σαντιάγκο, το Camino Finnistere που καταλήγει στον Ατλαντικό ωκεανό, στο Finnis tere, την άκρη της γης όπως πίστευαν πριν ανακαλυφθεί η Αμερική.
Φέτος λέμε να κάνουμε άλλη διαδρομή, από Σεβίλλη, που είναι γύρω στα 1.000 χλμ.

Είναι μαγικά, είσαι συνέχεια στη φύση περνάς από πολύ ωραία τοπία, από κάστρα, μονοπάτια χωμάτινα, καλντερίμια, αρχαίες ρωμαϊκές οδούς, βλέπεις μεσαιωνικά χωριά, πόλεις. Η Ισπανία είναι πολύ όμορφη. Βέβαια έχεις να αντιμετωπίσεις καιρικές συνθήκες, βροχή ή ζέστη, κουβαλώντας στην πλάτη όλα σου τα πράγματα.

17819910_10211945430132452_201923008_o

Ν.Π. Το ΝΑΜΑ είναι ένα επιτυχημένο γυμναστήριο στην Αίγινα. Τι είναι για σένα το ΝΑΜΑ;

Ε.Ρ.: Το ΝΑΜΑ είναι το παιδί μου, φέτος έγινε 20 χρονών.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί έκανα επάγγελμα αυτό που πάντα μου άρεσε. Από μικρή όταν με ρωτούσαν "τι θέλεις να γίνεις", απαντούσα γυμνάστρια ή αεροσυνοδός, μου άρεσαν η γυμναστική και τα ταξίδια. Θυμάμαι μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς και τους έκανα γυμναστική.
Δεν το θεωρώ δουλειά, είναι σαν χόμπι, πάντα συνδυάζω τη δουλειά, την καθημερινότητα και τις διακοπές, ηρεμώ μέσα από αυτό και μεγαλώνοντας στρέφομαι σε πιο ενεργειακούς τρόπους γυμναστικής, δουλεύω πιο εσωτερικά πια.

Το ΝΑΜΑ είναι όπως είμαι εγώ, πολλά πράγματα μαζί. Δεν είναι γυμναστήριο, είναι μια ομάδα ανθρώπων που κάνουμε πράγματα μαζί, θα βγούμε έξω στη φύση να κάνουμε γυμναστική, εθελοντικούς καθαρισμούς, θα περπατήσουμε, θα πάμε ταξίδια. Έχουμε κάνει πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ιδιαίτερα προ κρίσης. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός για μένα.

Ν.Π.: Έχουμε δει το ΝΑΜΑ να συμμετέχει, πάντα εθελοντικά, σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις του δήμου και όχι μόνο. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το κάνεις.

Ε.Ρ.: Μα ο δήμος είμαστε εμείς. Ο καθένας μας να προσφέρει από λίγο, να βάζει το πετραδάκι του, είναι η τέλεια κοινωνία.


Την Ευαγγελία Ρεκλείτη επίσης την έχουμε δει να συμμετέχει σε πολλούς αγώνες δρόμου και της Αίγινας αλλά και στον Μαραθώνιο της Αθήνας.
Πριν λίγες μέρες την συναντήσαμε στην κορυφή του Όρους, μια από τις πολλές κορυφές που έχει ανέβει. Της ευχόμαστε να έχει πάντα αυτή τη μαγική δύναμη της ...ανάβασης και να μας την μεταδίδει.

Ευαγγελία

Νέλλη Πετροπούλου

Ημερ. δημοσίευσης: 18-04-2017

Κατηγορία(ες): ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Tags: Ευαγγελία Ρεκλείτη