"Τα κάγκελα είναι στο μυαλό μας" είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Γενίτσαρης στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου.
Και σίγουρα είναι στο μυαλό μας, αλλά δυστυχώς, όπως απέδειξε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι δύσκολο να τα αφαιρέσουμε.

Στα κάγκελα των πεζόδρομων της πόλης εντοπίστηκε η συζήτηση για την έγκριση και εφαρμογή της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη της Αίγινας, την οποία εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Κ.Γενίτσαρης.
Ιδιαίτερα το κάγκελο της Πηλέως, άναψε τα αίματα στην αίθουσα και το θέμα συζητήθηκε για τρεις ώρες, συχνά σε υψηλούς τόνους.

Η προτεινόμενη μελέτη, ανάμεσα σε άλλα,  ήθελε τον από πολλά έτη πεζόδρομο Πηλέως να χαρακτηριστεί δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και επομένως να αφαιρεθούν τα κάγκελα στην συμβολή της με τον παραλιακό.
Ο κ. Γενίτσαρης άλλαξε από την αρχή την πρόταση, να παραμείνει πεζόδρομος, αλλά να αφαιρεθούν τα κάγκελα και κάθε εμπόδιο από όλους τους πεζόδρομους.
Μαζί του συμφωνούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ενώ αντίθετοι ήταν της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης: 

Ο εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Κ. Γενίτσαρης αναφέρθηκε σε άρθρα, νόμους και ΦΕΚ περί της νομιμότητας των υπαρχόντων πεζόδρομων. Όπως τόνισε "το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή του μέτρου.
Εμείς δεν συμφωνούμε στα εμπόδια, χωρίς εμπόδια, με αυστηρή αστυνόμευση από την αστυνομία". (επιφωνήματα και γέλια σε όλη την αίθουσα)

Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης: "Εγώ είμαι εκτεθειμένος, η αστυνομία δεν έχει στα χέρια της τίποτα. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την παλιά απόφαση, να την εφαρμόσουμε θέλουμε με κάποιες αλλαγές".

Ν. Πτερούδης: "Αυτά είναι πειραματισμοί, φέρτε μελέτη από συγκοινωνιολόγο.
Αυτά που διάβασα στην μελέτη σας, π.χ. δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πείτε μου, στην ελληνική Σουηδία ποιος θα τα εφαρμόσει.
Πρέπει οπωσδήποτε να εμποδίσουμε τα οχήματα, αν βγάλετε τα κάγκελα θα δείτε τι θα γίνει.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2008 είναι αρκετή για την αστυνομία, δεν χρειάζεται ΦΕΚ".

Φ. Τζίτζης, συμφώνησε για μελέτη από συγκοινωνιολόγο, "το τόσο πρόχειρα και τόσο βιαστικά δεν μου αρέσει"
Μετά την τοποθέτηση της κ. Σαλπέα, την ρώτησε πού θα πηγαίνουν τα μηχανάκια. "Πρέπει να οριστεί χώρος για τα μηχανάκια".

Ν. Λεούσης:
"Σε όλες τις πόλεις που σέβονται τους 
πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες, αυξάνουν τους πεζόδρομους, εμείς ήρθαμε σήμερα εδώ για να τους μειώσουμε;"  
Όχι, στο να καταργήσουμε πεζόδρομους. 
Αν αποφασίσετε να ξηλώσετε τα κάγκελα, φυλάχτε τα κάπου γιατί θα τα ξαναχρειαστείτε.
Αστυνόμευση απο την αστυνομία δεν δέχομαι, είναι λόγια του αέρα, θα ακούμε δεν έχουμε προσωπικό, όπως πάντα.
Γιατί δεν κοινοποιήσατε την απόφαση του 2008 στην αστυνομία;"

Επίσης ο κ. Λεούσης ανέφερε το "όραμα" να γίνει το γήπεδο πάρκινγκ, ώστε να πεζοδρομηθεί όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. 

Κ. Τρίμης: "Διαφωνώ να αφαιρέσουμε μόνιμα τα εμπόδια, είναι τα μόνα που μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο, η πράξη μάς έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση, μακάρι ως πολίτες να αποκτήσουμε την συνείδηση.

Σταμ. Μαρμαρινός: "Επιτρέπονται τα εμπόδια;"

Δ. Καραγιάννης: "Τα κάγκελα ήταν παράνομα από τότε που τα έβαλαν (επί δημαρχίας κ. Γκότση). Που εξυπηρετούν;
Να περνάνε τα καροτσάκια και τα μηχανάκια σιγά -σιγά.
Πώς ονειρευόμαστε τον κάθε πεζόδρομο;".

Κ. Σαλπέα: "Υπέρ της πεζοδρόμησης με όρους. Καμία στάθμευση και κανένα μηχανάκι. Να τεθεί ωράριο φόρτωσης- εκφόρτωσης για τους επαγγελματίες.  
Είναι ντροπή για το νησί η τραγική εικόνα των στενών της πόλης που έχουν γίνει αποθηκευτικοί χώροι και στάθμευσης μοτοποδηλάτων".
 
Στ. Θεριανός: "Δύσκολη η αστυνόμευση. Δύσκολη η διέλευση του ασθενοφόρου από κάποιους δρόμους λόγω των σταθμευμένων αυτοκινήτων".

Γ. Σκαλτσιώτης: "Είναι μελέτη χρηστική και ανάγκης μέχρι να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Οι πεζόδρομοι κατάντησαν να γίνουν αυλές των επαγγελματιών.
Τα εμπόδια είναι ακατάλληλα για ΑΜΕΑ και για καροτσάκια, έχουμε πολλές αναφορές στο Λιμενικό Ταμείο.
Όταν ειπώθηκε αστυνόμευση γελάσαμε όλοι, δεν μας τιμάει αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος, εκεί πρέπει να ακουμπήσουμε, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να περιφρουρήσουμε, όλα γίνονται. Τα κάγκελα είναι λογική πονάει χέρι κόβω χέρι".

Μαρμαρινός Αγής: "Να απαγορευτεί το πάρκινγκ τουλάχιστον στην Π. Ηρειώτη".

Αντιδήμαρχος κ. Δέδες:  "Τα κάγκελα να φύγουν από παντού.
Όμηροι οι επιχειρηματίες. Κανένας πεζόδρομος δεν υπάρχει νόμιμα στην Αίγινα, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε χώρο χρήσης στους επαγγελματίες".

Μεγάλη αναστάτωση έφερε η φράση του κ. Ν. Πτερούδη: "αν δεν το ψηφίσουμε εμείς δεν περνάει το θέμα", μετά απο εκνευρισμό του κ. Ν.Λεούση όταν ο πρόεδρος του αφαίρεσε τον λόγο. "Αυτό είναι απειλή" φώναξε ο κ. Στ. Μαρμαρινός, "εκβιασμός" είπε ο κ. Ν. Οικονόμου και ακολούθησε χάβρα.
"Να μην οξύνουμε τα πράγματα, να ακούσετε τις προτάσεις μας, να το συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις" είπε ο κ. Πτερούδης, ούρλιαξε και ο πρόεδρος και τα πράγματα ησύχασαν.

Κ. Γενίτσαρης :"Καθημερινά προβληματίζομαι που κυκλοφορώ στο κέντρο. Πρέπει να αλλάξουμε ρούχα, πρέπει να συνηθίσουμε χωρίς εμπόδια. Να βάλουμε εμπόδια σε τι; στη σκέψη μας; στις συνήθειές μας; Τα κάγκελα είναι στο μυαλό μας.
Όπως συνηθίσαμε τα εμπόδια, έτσι θα συνηθίσουμε και την πόλη μας χωρίς εμπόδια. Μακάρι όλο το ιστορικό κέντρο να ήταν κλειστό για οχήματα, αν υπήρχε η περιφερειακή οδός που οι προηγούμενοι δεν πρόβλεψαν.
Ότι μέσο χρησιμοποιήσουμε θα επανέλθουμε στα ίδια.
Η μελέτη πιστεύω ότι είναι σωστή και πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι, μέχρι να επανέλθουμε με νέα πρόταση, όταν βρεθεί ο τρόπος να αποτρέψουμε τα τροχοφόρα".

Ήρεμοι και κόσμιοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και προβληματισμούς σχετικά με την διέλευση των πεζών και των ΑΜΕΑ και όχι των οχημάτων στους πεζόδρομους, όπως και με την στάθμευση σε στενούς δρόμους και την αισθητική του κέντρου της πόλης.

Αφού ακούστηκαν οι προτάσεις όλων, κατέληξαν να ψηφίσουν ομόφωνα ότι: παραμένει η πεζοδρόμηση και τα ήδη υπάρχοντα εμπόδια να μην αφαιρεθούν, αλλά να μετατραπούν κάποια από αυτά σε αφαιρούμενα ή πτυσσόμενα.
Ανάμεσα στα ...κάγκελα, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τα υπόλοιπα θέματα πέρασαν σε ελάχιστη ώρα και ψηφίστηκαν όλα ομόφωνα. 
Στάθηκαν μόνο, στην στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου, όπου δεν είχε βρεθεί χώρος και ο δήμαρχος πρότεινε μια αίθουσα του γηπέδου. Ο κ. Στ. Μαρμαρινός ως πρόεδρος του ΔΑΟΑ εκδήλωσε τις αντιρρήσεις του και η λύση δόθηκε από τον κ. Φ. Τζίτζη ο οποίος πρόσφερε δικό του ακίνητο στον δήμο για την στέγαση τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η απαρτία σχηματίστηκε με δυσκολία στο χθεσινό Δ.Σ., μετά τα 10', και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Λεούσης και Φ. Τζίτζης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον δήμαρχο για τις απουσίες των μελών της διοίκησης. 
Λόγω έλλειψις της απαιτούμενης απαρτίας είχε αναβληθεί το προηγούμενο Δ.Σ. της 10ης Απριλίου 2017.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νέλλη Πετροπούλου