Με χαρά πληροφορηθήκαμε από τον  πρόεδρο της Δ.Κ. Μεσαγρού κ. Μανώλη Λεούση, την επιστροφή του απινιδωτή που εκλάπη πριν λίγες μέρες:

"Μετά τη κλοπή του Απινιδωτή έξω από τό φαρμακείο της Αγ.Μαρίνας και τη μήνυση που κατέθεσα στο Α/Τ Αίγινας, υπήρξε συνεργασία με τον Φαρμακοποιό κ.Νίκο και καταστηματάρχες της περιοχής, τους οποίους ευχαριστώ, θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Απινιδωτής επεστράφη. Ήταν ζήτημα ηθικής τάξης γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών μας.

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Μεσαγρού
 
Λεούσης Μανώλης."

Από την πρώτη μέρα της κλοπής ο κ. Λεούσης αφαίρεσε από τη θέση του και τον απινιδωτή έξω από το ιατρείο του Μεσαγρού και για ασφάλεια τον τοποθέτησε μέσα στο κοινοτικό κατάστημα. Όπως μας δήλωσε, φέρει την ευθύνη ως πρόεδρος της κοινότητας και μετά από αυτή την πράξη πρέπει να παρθούν μέτρα. 
Ο απινιδωτής που επεστράφη δεν έχει αποφασίσει ακόμη που θα τοποθετηθεί, το πιθανότερο, όπως μας είπε, σε κάποιο κατάστημα της περιοχής που λειτουργεί πολλές ώρες και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση ώστε να γνωστοποιηθεί.

Σίγουρα οι δυο αυτοί απινιδωτές θα βρίσκονται σε ασφαλή σημεία, αλλά πόσο προσβάσιμοι θα μπορούν να είναι στην έκτακτη ανάγκη; Πόση ώρα θα χρειαστεί για να ξεκλειδώσουμε το κοινοτικό κατάστημα; Με μια ανακοίνωση θα ενημερωθούν οι πάντες για την αλλαγή της θέση του;
Από την επίδειξη χρήσης τους τον περασμένο Νοέμβριο, μάθαμε από τους δύο γιατρούς ότι κάθε λεπτό είναι πολύτιμο στην καρδιακή ανακοπή.
Ο πρόεδρος  έχει την ευθύνη για την "περιουσία" της κοινότητάς του, είναι όμως ο αρμόδιος για να αποφασίσει την σωστή και αποτελεσματική θέση των δύο απινιδωτών; Μήπως θα ήταν πιο ασφαλές για όλους μας, να μοιραστεί την ευθύνη αυτής της απόφασης με κάποιον σχετικό με ιατρική; Είτε αυτός είναι ο αγροτικός γιατρός της κοινότητας, ή κάποιος άλλος γιατρός ή πολλοί μαζί ή η Επιτροπή Υγείας του Δήμου;

Μια αχαρακτήριστη πράξη, που έφερε αναστάτωση και ερωτηματικά, όχι μόνο για το τι κάνουμε τώρα, αλλά και πόσο άνθρωποι είμαστε όταν αφαιρούμε από τους συγχωριανούς μας ένα εργαλείο ζωής.
Το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε -αν μπορούμε- να δώσουμε, είναι ότι ο απινιδωτής της Αγίας Μαρίνας δεν είχε επιτοίχιο κουτί και ίσως ο κλέφτης δεν γνώριζε τι ακριβώς αφαιρούσε. Ότι  αφαιρούσε, μελλοντικά, μια ζωή, ίσως και την δική του.

Νέλλη Πετροπούλου
φωτο: κουτί απινιδωτή Μεσαγρού