ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΝΗΣΙΩΝ  ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

   Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία έγινε τόσο λόγος το προηγούμενο διάστημα είναι πλέον πραγματικότητα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με μεγάλη προσήλωση στα συμφέροντα των δανειστών, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα καινούργιο πακέτο μνημονιακών μέτρων που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο. Πρόκειται για ένα ακόμα πακέτο κοινωνικής εξαθλίωσης και εργασιακής εξόντωσης. Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν ότι η πολιτική της μνημονιακής – καπιταλιστικής βαρβαρότητας συνεχίζεταικαι θα συνεχίζεται αμείωτη στα πλαίσια της συμμετοχής της χώρας στηνΕυρωπαϊκή Ένωση , όσο δεν βρισκουν την απαραίτητη λαϊκή αντίσταση για την ανατροπή τους.

 Απόλυτα στρατευμένη η παρούσα κυβέρνηηση στη πολιτική του ευρωμονόδρομου τσάκισε κάθε ελπίδα του λαού  για ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων , έσπειρε την απόγνωση και την απελπισία στην καθημερινότητα με την υπερφορολόγηση , τους πλειστηριασμούς , τις κατασχέσεις του ήδη πενιχρού λαϊκού εισοδήματος και τις μειώσεις των συνταξεων που απειλούν την επιβίωση των συνταξιούχων.

Η όποια διαφοροποίηση των μνημονιακών κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης είναι υποκριτική και καιροσκοπική. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους «θεσμούς» περιλαμβάνουν:

v  Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι και το 2018, αποκτημένο από την αφαίμαξη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

v  Μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ και πάνω ακόμη και για τους φτωχότερους, από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι), δηλαδή θα πληρώνουν φόρο εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές από 490 ευρώ και πάνω!

v  Περικόπτονται για μία ακόμη φορά οι συντάξεις ως 18%, που σημαίνει μέχρι 330 ευρώ το μήνα, με τ δραστική περικοπή της προσωπική διαφοράς και την εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων. Αντί για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού  κόβουν ουσιαστικά  ακόμα δύο συντάξεις το χρόνο, αν συνυπολογίσουμε και τη  μείωση του αφορολόγητου.  Χαμένοι θα βγουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.

v  Μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

v  Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ειδικά για την εκπαίδευση, το νέο μνημόνιο ορίζει ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2017 σχεδιάζεται αύξηση του ωραρίου, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και αξιολόγηση.

v  Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

v  Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και ξεπούλημα του 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

v  Στα εργασιακά οι αντιδραστικές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Συνεχίζουν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους και καταργείται επί της ουσίας η κυριακάτικη αργία. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη θέσπιση νομοθεσίας για την ταχύτερη εκδίκαση απ’ τα δικαστήρια της νομιμότητας των απεργιών. Είναι γνωστό ότι η προσβολή της νομιμότητας των απεργιών, χωρίς εξαίρεση σχεδόν, εγκρίνεται απ’ τα δικαστικά όργανα. Με τη νέα ρύθμιση αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, ώστε η απεργία να καταστέλλεται απ’ την αρχή της.

  Μετά από επτά χρόνια μνημονίων και μεγάλης κοινωνικής βαρβαρότητας αποδεικνύεται ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ρήξης και της ανατροπής , ρήξης και ανατροπής με το καθεστώς των μνημονίων, της φτώχειας και τη λτότητας, ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ.

   Ο μόνος πραγματικός δρόμος δεν είναι η  αναζήτηση νέων αλλά η ενεργοποίηση του κόσμου της εργασίας , ο ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων με δυναμικούς κο ινωνικούς αγώνες  για :

 Για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!

  Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά και  αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης!

 Όλοι στους δρόμους και στην απεργία στις 17 Μάη!

 

   ΑΠΟ  ΤΟ  Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

Ημερ. δημοσίευσης: 15-05-2017

Κατηγορία(ες):

Tags: απεργία, Συλλόγος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Αργοσαρωνικού