Με μωβ χρώμα φωτίστηκε το κτίριο του Παλιού Δημαρχείου, το βράδυ της 19ης Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη στους πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), που περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. 
Μια δράση στα πλαίσια της εκστρατείας "Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ" την Παγκόσμια Ημέρα ΙΝΦΕ, από τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (HELLESCC),  με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας.

Στην Ελλάδα 19 οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου HELLESCC, έδωσαν την άδειά τους προκειμένου τη νύχτα της 19ης Μαΐου 2017 να φωταγωγηθούν με μωβ χρώμα διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτίρια της περιοχής τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απέναντι από το Δημαρχείο στην παραλία της Αίγινας, μέλη του συλλόγου και εθελοντές μοίραζαν ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς και έδιναν πληροφορίες σχετικά με τα ΙΦΝΕ.
Εκεί συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με την κ. Ράνια Γιάννου-Στουραίτη μέλος του συλλόγου:
"Είναι μια καμπάνια προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό και να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από ​ΙΦΝΕ.Η νόσος του Crohn και η ελκώδης ​κολίτιδα​, ​είναι χρόνια νοσήματα με περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων​, ​που ​μπορεί να κάνουν τους πάσχοντες να νιώθουν άσχημα και να δυσχεραίνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες​.​ Και οι δύο παθήσεις είναι πλέον αντιμετωπίσιμες και μέσω της κατάλληλης ​φαρμακευτικής αγωγής οι πάσχοντες​​ μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή.
Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να βγάλουμε τον ασθενή από την απομόνωσή του​, να μιλήσει για το πρόβλημά του, να μη το θεωρεί "στίγμα". Τα άτομα με ΙΝΦΕ πολεμούν καθημερινά με τα συμπτώματα, πολλοί ασθενείς αισθάνονται θλίψη ή απογοήτευση λόγω της νόσου τους​. ​
Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και διοργανώνουμε συναντήσεις για συζήτηση και ενημέρωση, η χρόνια κόπωση, η κατάθλιψη και το αίσθημα της απομόνωσης, είναι συμπτώματα που συχνά δεν τα βλέπει κανείς. Για εμάς ​ η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ενημέρωση και βέβαια η καλή συνεργασία με τον γιατρό μας.
​Ο σύλλογος συστήθηκε το 2006, προσπαθούμε για καλύτερες συνθήκες στο νοσοκομειακό κομμάτι, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΙΦΝΕ, ​έχουμε Ομάδες Γονέων για τα παιδιά που πάσχουν και εκπροσώπους σε κάθε νομό της Ελλάδας ώστε να μας μεταφέρουν τα εκεί προβλήματα."
 
Στο σημείο ενημέρωσης συναντήσαμε και κάτοικο της Αίγινας με ​τη νόσο του Crohn​, που ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μας ανέφερε για τις ταλαιπωρίες του σε στιγμές κρίσης της νόσου του,​ όπου επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας Αίγινας και δεν του παρέχονται  υγειονομικές υπηρεσίες​ λόγω άγνοιας των ιατρών για την νόσο ​και παραπέμπεται πάντα στον Πειραιά.​

Νέλλη Πετροπούλου

Ημερ. δημοσίευσης: 20-05-2017

Κατηγορία(ες): ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Tags: ΙΦΝΕ, νόσος του Crohn