"95 χρόνια θύμησες - Πόλη - Σμύρνη - Μικρασία" ο τίτλος της εκδήλωσης του Μορφωτικού​ και  Πολιτιστικ​ού ​Σ​υ​λλ​ό​γο​υ​ Βαθέος που "πάντρεψε" τις μνήμες, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Χορωδοί, μουσικοί και χορευτές​, ​μας ταξίδεψαν στα αθάνατα ακούσματα και ρυθμούς των ελληνικ​ών​ πατρίδ​ων ​της Μικρ​ά​​ς Α​σίας​, το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του Βαθέος.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα, μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση, με την συμμετοχή των χορωδών και χορευτικών τμημάτων των Μορφωτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Βαθέος και Κυψέλης και των μουσικών: Αλ. Σπίτζινγκ, Ανδ. Γιαννούλη, Γ. Ζωιτάκη και Χρ. Μέτσικα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η κ. Ελευθερία Τσούρη ζωντάνεψε με αφηγήσεις, την πολύπαθη ιστορία των Αλησμόνητων Πατρίδων:


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

"Απόψε ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί νοερά, από την όμορφη Αίγινα στη γη της Μικράς Ασίας. Κι ας φέρουμε στο νου μας το Αϊβαλί, το Μοσχονήσι, την Πέργαμο, την ξακουστή την ωραία Σμύρνη και όλα τα άλλα μέρη της πατρογονικής μας γης.
...Και ας θυμηθούμε τους πρόσφυγες, που κάθονταν στα Αιγαιοπελαγίτικα  ακρογιάλια και για χρόνια στυλώνανε τα μάτια τους με την καρδιά καμμένη και τραγουδούσαν:  Πότε θα κάνομε πανιά, να κάτσω στο τεμόνι, να βλέπω το Ρέις Ντερέ  να μου διαβούν οι πόνοι...
Αυτοί οι άνθρωποι ήταν Άρχοντες,  ήσαν πολιτισμένοι, αγνοί,  μορφωμένοι με πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα.

..Έκρυψαν την Αρχοντιά τους μέσα σε παράγκες και αγάπησαν όλους τους Έλληνες και τους αγκάλιασαν σαν αδερφούς τους.
Η μεγαλοψυχία τους ήταν τέτοια που δεν κράτησαν κακία ούτε και σ'αυτούς τους Τούρκους για όλες αυτές τις θηριωδίες που έκαναν εις βάρος τους ..."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την δημοτική αρχή παρακολούθησαν την εκδήλωση : η κ. Κ.Σαλπέα, ο κ. Ν. Οικονόμου, ο κ. Γ. Μούρτζης, ​ο κ. Στ. Μαρμαρινός, ο κ. Κ.Πάλλης, ο κ. Ηλ. Γρυπαίος κ.α.

Νέλλη Πετροπούλου