Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μεσαγρού κ. Μανώλης Λεούσης στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Αγίου Κωνσταντίνου, μας ανακοίνωσε επίσημα ότι : "εδώ και δυο εβδομάδες περίπου, συνδέθηκε η βρύση του Αγίου Παντελεήμονα, το νερό είναι πόσιμο, έχει σταλεί στο Χημείο του Κράτους και θα λύσει ένα πρόβλημα της περιοχής μας, πίνοντας νερό από εκεί".
 
Η συγκεκριμένη βρύση, είναι από νερό πηγής δίπλα στο ξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονα Μεσαγρού, σε χωματόδρομο στα δεξιά του δρόμου προς τις Άλωνες.
Επισκεφτήκαμε χθες το σημείο, με τζιπ, και φωτογραφήσαμε την "βρύση". Ο δρόμος είναι αγροτικός, ολίγον κακοτράχαλος, η "βρύση" είναι μια πλαστική σωλήνα με χαμηλή συνεχόμενη ροή νερού, αρκετές μέλισσες στα τρεχούμενα νερά και υπάρχουν καρεκλίτσες για ξεκούραση ή αναμονή.
Σε μετέπειτα επικοινωνία μας με τον πρόεδρο, μας δήλωσε πως δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι εργασίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Μούρτζης, μας διαβεβαίωνε πως μέσα στο 2016 θα είχαμε πόσιμο νερό στην κοινότητα Μεσαγρού, καθώς είναι η μόνη Δ.Κ. του νησιού που έχει νερό από γεωτρήσεις. Ελπίζουμε να  εννοούσε νερό πόσιμο στις βρύσες των σπιτιών και όχι με την ως άνω πηγή να έλυσε το 2017 το πρόβλημα της περιοχής. 
Τα τελευταία δυο χρόνια το νερό της κοινότητας Μεσαγρού - Βαγία, Μεσαγρός, Αγία Μαρίνα και Άλωνες -έχει χειροτερέψει τραγικά, όπως τραγική είναι και η αδιαφορία της δημοτικής μας αρχής που γνωρίζει πολύ καλά την αγανάκτηση των κατοίκων. 
Είναι πια σκέτη "θάλασσα", δεν κάνει ούτε για μαγείρεμα, ούτε για πότισμα, ξεραίνει τα κηπευτικά, καταστρέφει τα υδραυλικά και δεν γνωρίζουμε τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει στο σώμα.
Πόσο λοιπόν μπορούμε να χαρούμε με την βρύση του Αγ. Παντελεήμονα; Ποιους θα εξυπηρετήσει πραγματικά; Ακόμη κι αν ο άγιος έχει κάνει το θαύμα του και το νερό είναι πόσιμο, ενώ όλα τα πηγάδια της περιοχής είναι ακατάλληλα, υφίσταται η ταλαιπωρία της μεταφοράς του όπως και από την φροντισμένη βρύση του Λεοντίου.
Στην χθεσινή μας επίσκεψη στον Άγ. Παντελεήμονα καταφέραμε να πάρουμε ένα μπουκάλι νερό χωρίς να μας τσιμπίσουν οι μέλισσες και κάναμε μια "σπιτική" μέτρηση της αγωγιμότητάς του. Με ένα αγωγιμόμετρο νερού του εμπορίου TDS meter, που μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας και σίγουρα οι μετρήσεις του είναι ενδεικτικές. 
Σύμφωνα με τις οδηγίες του, μετράει την συγκέντρωση διαλυμένων στερεών -άλατα, μέταλλα κ.α.- και εκφράζεται σε ppm (pracrticles per million) σωματίδια ανά εκατομμύριο. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των ppm τόσο καταλληλότερο είναι το νερό:
-Από 75 ppm - 150: το νερό θεωρείται πόσιμο και καλό για την υγεία
-Από 150 ppm - 500: το νερό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας
-Από 500 ppm και πάνω θεωρείται ακατάλληλο προς πόσιν
Μετρήσαμε με αυτόν τον μετρητή στο σπίτι μας, νερό εμφιαλωμένο, από την βρύση του Λεοντίου, την νέα βρύση του Αγ. Παντελεήμονα και από την βρύση του σπιτιού μας στη Βαγία και μας έδειξε:
-Εμφιαλωμένο: περίπου 130 ppm
-Λεοντίου : από 139-145
-Νέα βρύση: από 498-545
-Σπιτιού: περίπου 4.100

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Όπως αναφέραμε οι ως άνω μετρήσεις είναι ενδεικτικές και τις κάναμε κάποιοι φίλοι στο σπίτι μας. Σίγουρα δεν είναι επίσημες, όπως είναι του Γενικού Χημείου του Κράτους που λέει ότι έχει στην διάθεσή του ο πρόεδρος της Δ.Κ. κ. Μανώλης Λεούσης για την νέα βρύση. Όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα αποτελέσματα, έστω και ενδεικτικά, δεν μας επηρέασαν. 
Πιστεύουμε βέβαια ότι ο κ. Λεούσης φέρει την ευθύνη της ανακοίνωσής του και δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των δημοτών.

Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να είναι από κάθε άποψη αβλαβές για την υγεία των ανθρώπων και ο συστηματικός και σωστός του έλεγχος είναι πρωταρχικής σημασίας. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι το 80% του υδροφόρου ορίζοντα στην Ελλάδα αποτελείται από ακατάλληλα ύδατα.

Όσο για το σενάριο, πόσιμο νερό στο δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας, παραμένει φαντασίας, το λιγότερο μέχρι να ολοκληρωθούν τα χερσαία έργα. 

 Νέλλη Πετροπούλου