Δεχθήκαμε παράπονα για αφημένα κλαδέματα και χόρτα από αποψίλωση που έγινε σε περιοχή της Βαγίας από τον δήμο και δεν έχουν απομακρυνθεί. Και εκτός από το αισθητικό κομμάτι, όπως γνωρίζουμε και μας προειδοποιεί κάθε χρόνο η δήμος, υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες που ήδη διανύουμε. 

Δεχόμαστε συχνά τηλέφωνα από δημότες και παραθεριστές για κλαδέματα του δήμου που παραμένουν μέρες, μήνες και κάποια χρονίζουν χωρίς να μαζευτούν. Όπως πέρυσι τα κλαδιά του φοίνικα στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας που τελικά χρησίμεψαν τα Χριστούγεννα στην κατασκευή της Φάτνης και τα χρονισμένα κλαδέματα στις Καμάρες που μαζεύτηκαν και κάηκαν από ιδιώτη.
Σε επικοινωνία μας τότε με υπάλληλο του δήμου, για τις Καμάρες, η αιτιολογία ήταν πως δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό και για να μαζευτούν χρειάζονται 5 εργάτες.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογη είναι και η αγανάκτηση του δήμου μας για τα κλαδέματα που στοιβάζονται από πολίτες έξω από τους κάδους των απορριμμάτων. Εδώ ως λύση δίνεται η χρέωση μεταφοράς ανά κυβικό ή η επιβολή προστίμου. Είναι σαν να λέμε "δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα δικά μας, θα μαζέψουμε και τα δικά σας;".
 
Από τη μια η αδυναμία της δημοτικής αρχής λόγω ελλείψεων και από την άλλη η απαίτηση των πολιτών για παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας που περιλαμβάνονται στα δημοτικά τέλη και άρνηση για έξτρα χρέωση μεταφοράς.
Επικαλούμενες λοιπόν και οι δύο πλευρές την οικονομική κρίση μένουμε συχνά διακοσμημένοι με ...κλαδέματα των από 'δω, κλαδέματα των από 'κει.
Είτε στην άκρη του δρόμου, είτε δίπλα στους κάδους, τα αφημένα κλαδέματα δεν είναι καλή εικόνα ιδιαίτερα για έναν τουριστικό τόπο. Αλλά και ο δήμος δεν δίνει το καλό παράδειγμα μαζεύοντας τα δικά του και ο πολίτης δεν δείχνει να πειθαρχεί με την μέθοδο της τιμωρίας.

Καλό καλοκαίρι να έχουμε και περιμένουμε την ...ώρα της ευθύνης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Νέλλη Πετροπούλου
φωτο από Βαγία Αίγινας