Ήταν μια πολύ όμορφη φεγγαρόφωτη βραδιά της προηγούμενης Παρασκευής, στο υπαίθριο θέατρο του φιλόξενου Ιδρύματος Καψάλη, στην Αίγινα. Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κυψέλης παρουσίασαν την παράσταση Ελλήνων Έργα και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό. Μια μουσική, χορευτική και θεατρική παρουσίαση του διαχρονικού ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής τέχνης, από τα ομηρικά χρόνια έως σήμερα. Δρώμενα, θεατρικοί διάλογοι, χορογραφίες, μουσικά ιντερμέδια, λαϊκά τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων. Μια πληθωρική παράσταση με λόγια του Όμηρου, του Αριστοφάνη, του Βυζιηνού, του Καζαντζάκη, του Σικελιανού, του Παλαμά, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Κουν. Η μουσική επένδυση, επίσης, μια πλούσια ποικιλία ελληνικών ήχων με αποκορύφωμα το αφιέρωμα στα πιο γνωστά έργα των Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, όπου όλα τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Όλο αυτό το πνευματικό και αισθητικό ταξίδι αποδόθηκε χωρίς πατριωτικές κορώνες, σε μια μοντέρνα σύνθεση με προβολές, σκηνογραφικά και ενδυματολογικά ευρήματα με συνεχή ροή και με πολλαπλές δραματουργικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Μια πραγματικά εκπαιδευτική παράσταση, με υψηλό ψυχαγωγικό επίπεδο, όπου η τέχνη και η εκπαίδευση εμπλούτισαν η μία την άλλη και μαθητές, δάσκαλοι και γονείς είχαν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τα συνηθισμένα στερεότυπα στον τρόπο παρουσίασης της συλλογικής Ιστορίας.

Τα παιδιά, γεμάτα ενθουσιασμό, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με την βοήθεια και την καθοδήγηση των δασκάλων τους: της Διευθύντριας του σχολείου κυρίας Ε. Βογιατζή – Λεούση και των Μ. Ψαραύτη, Α. Θεοχαρίδη, Μ.Τσαρνά, Κ. Φούκα, Μ. Γκοτούφα, Στ. Ρουσσέα, Α.   Δημουλά, Π. Ρούντου, Λ. Λυκούρη. Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν του κυρίου Βασίλη Παπανικολάου τον οποίον οι μαθητές του της έκτης τάξης, ευχαρίστησαν για την προσφορά του και τον αποχαιρέτησαν, όπως και αυτός, με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Μετά το θερμό χειροκρότημα, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στα παιδιά της έκτης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ακολούθησε πλούσιος μπουφές που ετοίμασαν με μεράκι οι γονείς των παιδιών. Επίσης, συγκεντρώθηκαν πολλά τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ευχόμασε να έχουμε συχνότερα τέτοιου είδους εκδηλώσεις από τα σχολεία της Αίγινας.

 Δημήτρης Γκουζιώτης

Φωτογραφίες: Τάκης Φλεμετάκης:

16-DSC_0242 25-DSC_0385 20-DSC_0320 02-DSC_0098 35-DSC_0542 51-DSC_0800