Η μνήμη του ​Όσιο​υ​ Παΐσιο​υ​ ​τ​​ου​ Αγιορε​ί​τη​,​​ ​μετά την κατάταξη του το 2015 στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας​, τιμάται ​στις 12 Ιουλίου, ημέρα της κοιμήσεώς του.

Το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας του Μαραθώνα Αίγινας (​Ενοριακό Ταμείο Έργων Φιλαδελφίας, του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας),​ που ξεκίνησε την δράση του πριν λίγους μήνες,​ διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση  προς τιμή του Αγίου Παΐσιο​υ.
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που βρέθηκαν στον Μαραθώνα το απόγευμα της Τετάρτης, ώστε να ενισχύσουν μέσα από ένα μικρό παζάρι την φιλανθρωπική του δραστηριότητα​. Όπως και οι τρεις σύλλογοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του φιλόπτωχου με χορ​ευτικά τους τμήματα - ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, Προόδου και αλληλεγγύης Αγίων, Πολιτιστικός Μεσαγρού και Αγ. Μαρίνας και η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Αίγινας με το παιδικό τμήμα και τον μαέστρο του,  Αλέξανδρο Σπίτζινγκ.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο π. Εμμανουήλ Πουλάκης, του Μαραθώνα,  ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης και τον μεγάλο λόγο πήρε ο π. Φιλόθεο​ς​ Πετράτος της Παχειάς Ράχης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο. π. Φιλόθεος μίλησε για τον βίο του Αγίου Παΐσιο​υ, από την γέννησή του στα Φάρασα της Καππαδοκίας το 1924​​, τον μοναχισμό στο Άγιο Όρος, έως τον θάνατό του από καρκίνο στις 12 Ιουλίου 1994. Χαρακτηριστική φράση για την αρρώστια του και την άρνησή του για νοσηλεία «όλα θα βολευτούν με το χώμα».​. ​
​Παρουσίασε εκτεταμένα διδαχές του Αγίου​, όπου ανάμεσα σε πολλά διδάσκουν την​ δύναμη της συγνώμης και της συγχώρεσης​, την αδικία της κατάκρισης ​σ​τις ανθρώπινες σχέσεις και την αναγκαιότητα πνευματικού πατέρα για τις εσωτερικές μας ισορροπίες, ​τον "γιατρό της ψυχής"​, ​​όπως ο Άγιος αναφέρει.
​Ακολούθησε ζωντανή μουσική με παραδοσιακά όργανα και τραγούδια από​ την Εστουδιαντίνα, χοροί από τους συλλόγους, με πολλά κεράσματα στη διάρκεια της εκδήλωσης από το φιλόπτωχο και έκλεισε με δείπνο στο αρχονταρίκι του ναού.

Το νεόδμητο δισυπόστατο εκκλησάκι στο προαύλιο της Αγίας Βαρβάρας​, που φέρει και το όνομα του Αγίου Παΐσιο​υ, χωρίς ακόμη να έχουν τελεσθεί τα θυρανοίξιά του, στολισμένο και φωταγωγημένο καλωσόριζε τους πιστούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Νέλλη Πετροπούλου