Αν περάσατε κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ έξω από ένα καφενείο, μπαρ ή εστιατόριο στο κέντρο της πόλης και είδατε μέσα κάποιους να χορεύουν τάνγκο, αυτό ήταν μια βραδιά Μιλόνγκα

«Μιλόνγκα» είναι το όνομα που δίνεται σε χορευτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο τάγκο.
Tango Argentino, ένας χορός που ξεκίνησε από το περιθώριο ​και τις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο.

​Εδώ στην Αίγινα συναντήσαμε μία παρέα να διασκεδάζει με ρυθμούς και ήχους αργεντίνικου τάνγκο, σε οργανωμένες βραδιές Μιλόνγκα. Είδαμε ένα κλασικό καφενείο να αλλάζει όψη, η τηλεόραση να κλείνει,​ τα τραπέζια να πηγαίνουν στην άκρη για χάρη της πίστας, φίλοι και γνωστοί μας να χορεύουν τάνγκο ​και οι έκπληκτοι θαμώνες του να το διασκεδάζουν και να τους χειροκροτούν.
Πολλές Milonga nights διοργανώθηκαν τα χειμωνιάτικα Σάββατα και συνέχισαν και το καλοκαίρι, σε διαφορετικούς χώρους που φιλοξενούν με χαρά αυτή την όμορφη παρέα και την γοητεία του τάνγκο.

Εμπνευστής αυτών των βραδιών ο δάσκαλος χορού Πέτρος Μαρίνος.​

13076706_10154215220238274_8116270927858754865_nφωτο από Aegina Tango

Ασχολείται δώδεκα χρόνια με τον χορό, έζησε οκτώ χρόνια στην Αργεντινή και τώρα ζει στην Αίγινα όπου διδάσκει Tango Argentino στο γυμναστήριο «Νάμα» της Ευαγγελίας Ρεκλείτη. Η κεφάτη παρέα των μαθητών του συνεχώς μεγαλώνει, με κάποιους να ξεκινούν από το μηδέν με ενθουσιασμό ​και κάποιους να το κάνουν χρόνια​ με άνεση και πάθος.

Τον συναντήσαμε ξανά, μαζί με την ομάδα του σε μια καλοκαιρινή Μιλόνγκα μπροστά στην θάλασσα, βράδυ Τετάρτης σε κλαμπ της πόλης της Αίγινας και του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για τη Μιλόνγκα, το τάνγκο και τους μαθητές του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

​Πέτρος Μαρίνος:

"Η Μιλόνγκα είναι το κλάμπινκ του τάνγκο, είναι μια έξοδος με μουσική και χορό αργεντίνικο.

​ Έχουμε φτιάξε μια καλή ομάδα, όπου αυτή είναι η ιδέα, δεν κάνουμε μαθήματα για να μάθουμε να χορεύουμε, ο σκοπός είναι η Μιλόνγκα, ​να βγαίνουμε και να διασκεδάζουμε με τον χορό.

Το τάνγκο είναι χορός για δύο, δεν είσαι ανεξάρτητος, υπάρχει εξάρτηση, είναι η αναζήτηση της σύνδεσης του ενός κορμιού με το άλλο, χρειάζεσαι και τον άλλον. Ψάχνεις το σημείο της ένωσης των δύο, την επικοινωνία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σου προσφέρει, αν καταφέρεις να βρεις την χημεία με τον άλλο, μέσα από την μουσική και τον χορό. Αυτός ο ηλεκτρισμός, που δεν έχει να κάνει ούτε με ηλικία, ούτε αναγκαστικά με ερωτισμό. Για εμένα είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό.

Θέλει πολύ τεχνική, ο άντρας καθοδηγεί, οδηγεί το βήμα και την κίνηση ανάλογα με την μουσική. Η γυναίκα πρέπει να είναι εντελώς ουδέτερη, να μην σκέφτεται κάτι άλλο για να νιώσει αυτήν την καθοδήγηση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

​ ​Οι μαθητές, εξαρτάται το παρελθόν που έχουν, αν έχουν ασχοληθεί με χορό ή πολεμικές τέχνες, γιόγκα, γυμναστική, γενικά με ό,τι έχει να κάνει με το σώμα, όλα αυτά βοηθάνε. Αλλά μπορείς να χορέψεις από την πρώτη μέρα, δεν είναι απαραίτητο να φτάσεις σε ένα επίπεδο για να χορέψεις και να συμμετέχεις σε μια Μιλόνγκα."

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Οι νύχτες Milonga θα σταματήσουν για τον Αύγουστο, ήδη κάποια μέλη λείπουν για διακοπές και θα συνεχίσουν δυναμικά από τον Σεπτέμβρη.

Νέλλη Πετροπούλου