Από : saronicmagazine.com

Προβλήθηκε και στην Αίγινα, μετά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τον Πόρο στο Poros Arts Festival 2017, το ντοκιμαντέρ "Συράκος Δανάλης -Εκδρομή στο φως" του Δημήτρη Γκουζιώτη.
​Ο​ γνωστός βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας του κινηματογράφου και του θεάτρου, Συράκος Δανάλης,  πολυβραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με πάνω από 150 ταινίες και 800 ντοκ​ι​μαντέρ στο ενεργητικό του, ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Αίγινα μαζί με την σύζυγό του, ηθοποιό Άννα Γεραλή​. 
Στην Αίγινα φώτισε τις θεατρικές παραστάσεις του ​Συλλόγου Φίλων Δημοτικού Θεάτρου ​και ασχολήθηκε με τα εικαστικά ​φτιάχνοντας πίνακες-καθρέφτες και τα πολύχρωμα ξύλινα καράβια του.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γκουζιώτης ξεκίνησε την καταγραφή για αυτήν την ταινία στο σπίτι τους στην Αίγινα, λίγους μήνες πριν ¨φύγει¨ο ο Συράκος.
​Ο Συράκος έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2017. Δεν πρόλαβε να φτάσει τα 110 όπως δήλωνε σε συνέντευξη στην Κρυσταλία Πατούλη το 2012: "​Πλέον, έχω κάνει την αυτοκριτική μου, είμαι ήρεμος, είμαι 86 χρονών, και θα πάω 110​".​
Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αίγινας κ. Γ. Πούντος αποχαιρέτησσε τότε τον Συράκο με τη φράση: "Κάποιοι άνθρωποι  έχουν την τύχη και την ευλογία να δημιουργούν, αφήνοντας  πίσω τους συναισθήματα π​ου μένουν πάντα ζωντανά​".​
 
Η προβολή της ταινίας, παρουσία της Άννας Γεραλή, έγινε στον κήπο του κτήματος Κολλάτου στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αίγινας, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο, χωρίς την αιγίδα του Δήμου Αίγινας, με την φροντίδα του Αλέξανδρου Κολλάτου.

 DSC_0034

​Μετά την προβολή, κάτω από την πανσέληνο της 7ης Αυγούστου, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.
Ο Δ. Γκουζιώτης για την ταινία του ανέφερε πως, η διαδικασία ήταν πολύ ευχάριστη και ο χώρος φιλόξενος.Έχουμε μια​ καταγραφή σε σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την συλλογική μας μνήμη.
Ανάμεσα σε πολλά τόνισε πως, πρέπει όλοι να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτό που λέγεται κινηματογράφος, σαν θεατές να είμαστε πιο ενεργοί. Ο κινηματογράφος είναι πολλά, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι ιδεολογία, είναι αισθητική, τεχνική, τεχνολογία, εμπόριο κ.π.α.
Υπάρχουν καλλιτέχνες, όπως ο Συράκος, που θέλουν να δώσουν και όχι να πάρουν. 

Δημήτρης Γκουζιώτης - Αντιγραφή DSC_0027 - Αντιγραφή

Νέλλη Πετροπούλου

Πρόγραμμα 10ου Φεστιβάλ Κιν/φου Αίγινας